Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Vant fram mot iTunes

Forbrukerombudet-Jobs: 1-0. Europa neste.

(Dagbladet.no): Det norske forbrukerombudet kan notere seg en viktig prinsippseier i kampen mot det ombudet mener er forbrukerfiendtlige løsninger i iTunes Store - Apples nettbutikk for musikk og annet medieinnhold.

I de nye tjenestevillkårene for bruk av iTunes, har forbrukerombud Bjørn Erik Thon etter langvarig korrespondanse og møter fått gjennomslag for alle sine krav til endringer. Ifølge forbrukerombudet er dette de viktigste endringene:

• Kunden har nå rett på erstatning om noe går galt.

• Vilkårene var tidligere svært vanskelige å forstå, nå er de blitt lettere å skjønne for forbrukerne.

• Norsk rett gjelder nå for kontrakten, mens det tidligere var engelsk rett.

• Apple kan ikke endre vilkårene etter at avtalen blir inngått. Tidligere var det svært vidtrekkende fraskrivelse av ansvar i vilkårene.

Danner mal for Europa

- Det er klart vi er fornøyde med å ha fått til dette. Folk har nok ikke noe bevisst forhold til vilkårene i det daglige. Men det gjør det enda viktigere for oss å se på dem. Kjøper du noe, så inngår du en avtale på visse vilkår, og avtalen regulerer hva som skjer hvis noe går galt. Da er det viktig at forbrukernes rettigheter er ivaretatt, sier Bjørn Erik Thon til Dagbladet.no.

VANT FRAM: iTunes har endret sine norske tjenestevillkår, etter langvarig press fra forbrukerombud Bjørn Erik Thon. Foto: SCANPIX
VANT FRAM: iTunes har endret sine norske tjenestevillkår, etter langvarig press fra forbrukerombud Bjørn Erik Thon. Foto: SCANPIX Vis mer

Apples tjenestevilkår er nasjonale, men ifølge forbrukerombudet har Apple sagt at de nye, norske vilkårene vil danne mal for hvordan disse utformes i resten av Europa.

Forbrukerombudet har også engasjert seg sterkt mot Apples bruk av sin såkalte FairPlay-DRM (Digital Rights Management), et system for kopi- og avspillingsbeskyttelse som legger store begrensinger på hva kundene kan gjøre med innhold kjøpt i iTunes. Innholdet er blant annet låst til Apples egne iPod-spillere, og kan ikke avspilles på annet tilsvarende utstyr.

På gli i DRM-saken

Her har ombudet foreløpig ikke fått fullt gjennomslag, selv om også danske, svenske, finske, tyske og franske forbrukermyndigheter har stått sammen med det norske forbrukerombudet om å stille krav til Apple.

Selskapet selger riktig nok DRM-fri musikk fra plateselskapet EMI og enkelte mindre selskaper, men majoriteten av musikk i iTunes er fortsatt pakket inn i DRM. Tidligere denne måneden hadde forbrukerombudene i Norge, Finland, Frankrike og Tyskland et møte i Berlin med iTunes\' Europasjef og selskapets advokater, der Forbrukerombudet ga uttrykk for at det haster med mer DRM-fri musikk.

- Det er en positiv utvikling. EMI har lagt ut sin katalog DRM-fritt. Det samme har en del uavhengige plateselskaper. Det går klart i riktig retning, men tempoet er ikke imponerende.

- Har lært opp en generasjon til å bli fildelere

Thon mener Apple risikerer at en konkurrent tar markedet i stedet, hvis ikke iTunes blir DRm-fri, fort:

image: Vant fram mot iTunes

 - Amazon vil lansere i Europa i 2008, og har jo DRM-frie avtaler med alle de store selskapene, sier Thon. Han tror plateselskapene har tapt enormt på sin satsing på DRM.

- Plateselskapene har jo lært opp en hel generasjon til å bli fildelere. Det er nesten ikke til å orke å tenke på hvor, mye de har tapt på dette. Men de har fortsatt muligheten til å begynne å selge musikken åpent. Vi skal ha møter med Amazon og de store plateselskapene som ennå ikke har begynt å selge DRM-fritt i Europa. Denne saken handler jo ikke bare om iTunes, men om å få et musikkmarked uten bindinger, sier Thon.

Også det norske Forbrukerrådet har engasjert seg sterkt mot Apples DRM, noe som blant annet fører til at seniorrådgiver Torgeir Waterhouse ble kåret til en av verdens 50 viktigste aktører i debatten rundt åndsverk, kopibeskyttelse og digitale rettigheter.

Dagbladet.no har ikke lykkes med å få en kommentar fra Apple.

GA ETTER: Steve Jobs lyktes ikke med å vri seg unna forbrukerombudets krav. Nå endrer Apple-sjefen trolig iTunes-vllkårene i resten av Europa også. Foto: SCANPIX
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media