Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Vant Hollywood, mistet kjæresten

Adrien Brody (29) sultet, solgte bilene og kvittet seg med telefon og leilighet i forberedelsene til sitt livs rolle. Belønningen kom sist søndag i kraft av en Oscar-statuett.

LOS ANGELES/OSLO (Dagbladet): Men forholdet til kjæresten holdt ikke.

Adrien Brody har med sine 70 kilo tatt innersvingen på Hollywoods tungvektere. Newyorkeren fikk de erfarne ringrevene Jack Nicholson og Nicolas Cage til å gapskratte da han tok et godt tak i prisutdeler Halle Berry og takket med et skikkelig kyss. 29-åringen var åpenbart overveldet over at hans innsats som den jødiske musikeren Wladyslaw Szpilman i Roman Polanskis film «Pianisten» ble hedret for beste mannlige hovedrolle. Det gjør ham til den yngste vinneren av denne prisen i Oscars 75-årige historie.

Ofret alt

- Filmen har påvirket meg ekstremt dypt. Jeg hadde seks uker til forberedelser, og måtte kaste meg inn i det. Jeg lærte å spille masse Chopin, og måtte gå ned 14 kilo. Det gjorde jeg ved bokstavelig talt å sulte meg. Når du ikke spiser noe særlig, er det som å gå gjennom en slags transformasjon som blir ganske intens, forteller Brody. Han erkjenner at denne fasen er en av de vanskeligste han har vært gjennom.

I tillegg til å gå ned til radmagre 58 kilo ga Adrien opp det meste som omgir moderne mennesker i vårt årtusen. Telefonene ble lagt bort, bilene, en gammel Rolls og en Porsche, ble solgt. Det langvarige forholdet til kjæresten holdt heller ikke.

- Jeg forlot leiligheten i New York og kjæresten min. Jeg lyttet heller ikke til moderne musikk. Gjennom alt dette fikk jeg en dyptgripende indre kontakt, forklarer skuespilleren.

Pianotimer

Musikken, øvingen på piano i opptil fire timer hver dag, hjalp Adrien gjennom det vanskelige arbeidet.

- Vi var i Warszawa midtvinters, og tilbrakte i alt seks måneder i Øst-Europa. Musikken hjalp meg og beroliget meg. Det tok tankene bort fra sulten og ensomheten, sier Brody. Han hadde tatt pianoundervisning som ung gutt, men ikke i klassisk musikk.

- Chopins musikk er veldig teknisk, og siden jeg er dårlig til å lese noter måtte jeg lære alt utenat. Slik lærte jeg å sette pris på og forstå Chopins musikk bedre. Det ga meg også en dypere innsikt i forholdet mellom pianisten og musikken, forteller prisvinneren.

Adrien Brody har opptrådt fra han var 12 år gammel, det var moren som fikk ham inn på dramaskole for å holde den uregjerlige gutten unna bråk. Etter flere sceneopptredener i New York fikk unggutten endelig filmtilbud.

Klippet bort

Adrien trodde at rollen i krigsdramaet «Den tynne røde linjen» skulle bli gjennombruddet. Her fikk han bryne seg på veteraner som Nick Nolte og Sean Penn. I forkant av filmen ble han også hypet opp som en kommende stjerne, blant annet gjennom å være på forsiden av magasinet Vanity Fair. Dette var i 1998, men den unge skuespilleren fikk erfare at nesten alt han hadde gjort av arbeid var klippet bort.

- Jeg ga alt, og fikk ingenting tilbake. Det var ekstremt lite tilfredsstillende, sier den fremdeles unge skuespilleren. Nå har han imidlertid hentet filmverdenens mest berømte gullstatuett som belønning for arbeidet sitt.

Krigsprotest

- Publikum ble perplekse over ditt lidenskapelige kyss med Halle Berry. Hva fikk deg til å gjøre det?

- Vel, jeg tok sjansen. Kysset var en del av hennes takkegave for presentasjonsjobben.

- Da du holdt takketalen din, stoppet du musikken og manet til en «fredelig og hurtig løsning» av krigen i Irak?

- Jeg sa bare det jeg følte akkurat da. Jeg ville feire, men følte samtidig for å si noe om den lidelsen som foregår i verden, sier Brody, som ikke hadde betenkeligheter med å komme på Oscar-utdelingen på grunn av krigen.

- Det er likevel vanskelig å feire når det er så mye tristhet og konflikter i verden. Jeg er blitt anerkjent for mitt arbeid med en film som handler om krig og følgene av krig, gjennom den erfaringen har jeg fått en bedre forståelse av hva folk har gjennomgått. Når vi ser tilbake på den tida i historien, er det svært vanskelig å fatte hva mennesker ble utsatt for. Jeg spilte et av disse individene, og arbeidet veldig hardt for å forstå hvordan det var.

Alle gråt

- Har familien din sett «Pianisten»?

- De var sammen med meg på Cannes-festivalen, og begge foreldrene mine var ganske overveldet da vi mottok stående ovasjoner på visningen. Det var fenomenalt. Det betydde mye for meg å dele det med foreldrene mine, de har virkelig oppmuntret og veiledet meg mer enn noen andre. Det var et utrolig øyeblikk, jeg gråt, foreldrene mine gråt, ja praktisk talt alle som satt i salen gråt. Det var mektig. Noen dager seinere vant vi Gullpalmen, det betyr ikke like mye for meg. Det er stort og jeg er glad for at filmen vant, jeg er lykkelig på Romans vegne. Men å kunne dele det øyeblikket med mine foreldre overgår en hvilken som helst pris, forteller skuespilleren.

Nå er 29-åringen snart klar i filmen «Den syngende detektiv», sammen med Robert Downey jr. og Mel Gibson.

- Det var en mulighet for meg til å gjøre noe lettere, det er heller ikke store rollen. Men det siste året har vært bra. Jeg håper det som kommer blir enda bedre, avslutter Hollywoods nye gullgutt.

INSPIRASJON: Adrien Brody fikk natt til mandag Oscar for sin rolle som musikeren Wladyslaw Szpilman i filmen «Pianisten». - Det som forhindrer meg fra å få de beste filmtilbudene, er at jeg ikke har spilt i en film som har solgt for mange hundre millioner dollar, sier Brody, som har gjort flere filmer for europeiske regissører.
«PIANISTEN»: Adrien Brody i «Pianisten», som ga ham en Oscar som beste mannlige skuespiller.
KLINTE TIL: Adrien Brody ga Halle Berry et heftig kyss da han hentet Oscar-prisen for hovedrollen i «Pianisten».
«OXYGEN»: En lettkledd Adrien Brody i filmen «Oxygen» fra 1999.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling