Vant igjen

Björk og Lars von Trier gjorde igjen rent bord, og tok med seg alt de kunne få av priser på European Film Awards i går kveld. Men ingen av de to eksentrikerne var til stede under den fasjonable seremonien i Paris.

Lars von Triers film «Dancer in the Dark» , der Björk har hovedrollen, ble kåret til beste film - både av fagjuryen og i avstemningen som ble foretatt blant europeiske kinogjengere i forkant av utdelingen. Björk ble beste kvinnelige skuespiller i begge avstemningene.

Ble hjemme

Men von Trier, som hater å reise og plages sterkt av rampelyset, og Björk, som etter sigende hater von Trier, holdt seg altså hjemme.

Det siste kom som en stor overraskelse på prisutdeleren Emmanuelle Béart, som trodde den islandske stjernen satt i salen. Ifølge Peter Aalbæk Jensen, von Triers produsent, hadde regissøren følgende kommentar til utdelingen:

- Nå har Björk fått alt, med unntak av den julingen hun skulle ha fått for lenge siden.

Dermed ble det ingen pris på Liv Ullmann, som var til stede i Paris, og «Troløs» . Heller ikke på hennes hovedrolleinnehaver Lena Endre, som var nominert i konkurranse med Björk.

Akkurat det samme skjedde da prisene ble delt ut på årets Cannes-festival, dermed står det 2- 0 til Björk og von Trier.

Nesten norsk

Stellan Skarsgård var nominert som beste mannlige skuespiller for sin innsats i Hans Petter Molands film «Aberdeen». Den prisen tok franske Sergi Lopez i filmen «Harry, un ami qui vous veut du bien».

Det nærmeste Norge kom en pris, var kinopublikums valg av islandske Ingvard E. Sigurdsson som beste mannlige skuespiller. Han har hovedrollen i «Universets engler», som er co-produsert av nordmannen Egil Ødegård.

- Fryktelig hyggelig. Særlig fordi han vant i folkeavstemningen, sier Ødegård.

Europas Oscar

European Film Awards deles ut av det europeiske filmakademiet, der bare utvalgte filmfolk er medlemmer, og er Europas svar på Hollywoods Oscar-priser. Utdelingen foregikk på Thébtre National de Chaillot i Paris, med flere av Europas fremste filmkjendiser til stede.

Italienske Roberto Benigni fikk pris for sin suksess i internasjonal filmbransje, veteranskuespilleren Richard Harris fikk pris for lang og tro tjeneste, mens den tyrkiske filmen «Clouds of May» vant filmkritikerprisen.

NRK sender opptak fra prisutdelingen lørdag 9. desember.

FULL POTT: Lars Von Trier og Björk tok full pott på European Film Awards i går kveld, men de var ikke til stede selv. Dette bildet ble tatt da de vant sine gullpalmer i Cannes tidligere i år.