Vant ikke seriekonkurransen - er i dag en av landets største

Og nå sitter «Lunch»-skaper Børge Lund i juryen.

SIKTER MOT STJERNENE: Den eneste som kan stoppe Kjells ferd mot toppen, er muligens bare ham selv. Da «Lunch» deltok i Dagbladets tegneseriekonkurranse i 2007, var ennå ikke Kjell med i serien - noe som kan forklare hvorfor serien ikke endte på topp? Illustrasjon: BØRGE LUND
SIKTER MOT STJERNENE: Den eneste som kan stoppe Kjells ferd mot toppen, er muligens bare ham selv. Da «Lunch» deltok i Dagbladets tegneseriekonkurranse i 2007, var ennå ikke Kjell med i serien - noe som kan forklare hvorfor serien ikke endte på topp? Illustrasjon: BØRGE LUNDVis mer

(Dagbladet): I dag har «Lunch» eget blad og en solid fanskare. Men serieskaper Børge Lund fikk ingen flying start i Dagbladets seriekonkurranse i 2007.

- «Lunch» kom ikke på andreplass engang. Den havnet godt utenfor pallen, men jeg var likevel strålende fornøyd med å være med i semien, forteller Lund - som kanskje kan utvise bedre dømmekraft når han i år selv sitter i juryen.

- Hvordan har din jobb som serietegner endret seg siden konkurransen?

STARTET SOM DELTAKER: Nå er «Lunch»-skaper jurymedlem. Foto: Erik Jørgensen
STARTET SOM DELTAKER: Nå er «Lunch»-skaper jurymedlem. Foto: Erik Jørgensen Vis mer

- Kort sagt fra destruktivt, nervøst kveldsarbeid til noe som nå ligner en vanlig jobb. Heldigvis fikk jeg muligheten til å bygge produksjonen opp skritt for skritt, forteller Lund.

Det startet med én stripe i uka, via fire, til full pupp: Seks striper og en halvside i uka.

- I starten er det å jobbe med en serie nesten altoppslukende og man tenker striper 24/7. Ikke sunt i det hele tatt. Nå er det ikke lenger Kjell som er den siste jeg tenker på når jeg sover.

EGET BLAD «Lunch» er nå mellom helt egne permer.
EGET BLAD «Lunch» er nå mellom helt egne permer. Vis mer

- Noen råd til årets deltakere?

- Senk skuldrene humormessig. Hver stripe trenger ikke å være vits. Det er mye viktigere å finne en form du kan trives med og som leseren ikke oppfatter som krampaktig. Dessuten bør du vise det du lager til andre før du sender inn. Men ikke til mora di, hun kan du ikke stole på. Bruk en litt kjip kompis, sier Lund.

- Og noe de absolutt ikke må finne på?

- Ikke klin uleselige snakkebobler opp i et ledig hjørne og forvent at leseren klarer å gjette seg til hvem som sier hva. Det høres dumt ut, men husk at folk flest leser en dialog fra venstre til høyre. Og starter øverst. Det er de eneste reglene man trenger å følge.

LES OGSÅ:
• Klar for å lage nye Pondus, Lunch eller Zelda?
Skapte suksess med en sint, kåt og hårete feminist