Vant Lambda etter maktkamp i Ap

Kulturminister Hadia Tajik ønsket Munch-løsning, men møtte motstand i Oslo Ap.

VANT:  Kulturminister Hadia Tajik lovet at staten ville bidra med penger dersom Oslo kommune kunne skaffe flertall for en lokalisering. I går var avtalen mellom SV og Høyre, Venstre og Krf klar. Oslo Ap derimot har stått hardt på sitt krav om Munch-musuem på Tøyen. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
VANT: Kulturminister Hadia Tajik lovet at staten ville bidra med penger dersom Oslo kommune kunne skaffe flertall for en lokalisering. I går var avtalen mellom SV og Høyre, Venstre og Krf klar. Oslo Ap derimot har stått hardt på sitt krav om Munch-musuem på Tøyen. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpixVis mer

(Dagbladet): Mens kulturminister Hadia Tajik har sloss for en Munch-avtale med Oslo kommune, har Oslo Ap stått steilt imot og motarbeidet sin egen statsråd.

Langvarig maktkamp Ap i hovedstaden ble satt helt på sidelinja da SV inngikk avtale med Høyre, Venstre og KrF om å bygge nytt Munch-museum i Bjørvika.

Mens kulturminister Hadia Tajik uttrykte stor tilfredshet med vedtaket, la ikke Ap's varaordfører Libe Rieber-Mohn skjul på nederlaget.

Bak dette åpenbare spriket ligger en månedslang og beinhard maktkamp i det største regjeringspartiet.

Oslos ansvar Kulturminister Hadia Tajik har flere ganger uttalt ambisjoner om å få en løsning i striden om Munch-museet, som har versert i årevis.
 
Forvaltningen av Edvard Munchs kunst er Oslo kommunes ansvar fordi Munch testamenterte den til kommunen.

Men trenering og beslutningsvegring i en sak som gjelder en av Norges største kunstnere, rammer til syvende og sist også regjeringen.

Ville ikke fire Etter det Dagbladet erfarer, har det vært kontakt mellom Tajik og Oslo Ap for å drøfte hvordan staten og kommunen sammen kunne finne en løsning. Oslo Ap har vedtak om at nytt museum skal bygges på Tøyen som del av en opprustning av bydelen. Dette vedtaket har fylkespartiet ikke vært villig til å fire på.

Da det borgerlige byrådet i Oslo henvendte seg til kulturdepartementet og ba om statlig medvirkning til nytt Munch-museum, svarte Tajik at dersom Oslo kommune skaffet flertall for en lokaliseringsløsning, ville staten bidra.

NYTT MUNCH-MUSEUM: Etter gårsdagens avtale mellom SV og Høyre, Venstre og KrF i Oslo er det klart at Lambda-museet blir bygget for å huse kunstneren Edvard Munch sine malerier. Munch testamenterte maleriene til kommunen etter sin død. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
NYTT MUNCH-MUSEUM: Etter gårsdagens avtale mellom SV og Høyre, Venstre og KrF i Oslo er det klart at Lambda-museet blir bygget for å huse kunstneren Edvard Munch sine malerier. Munch testamenterte maleriene til kommunen etter sin død. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Regjeringen stilte ikke krav om noen bestemt lokalisering selv om Oslo Ap ikke ville godta noen annen løsning enn Tøyen. Oslo Ap skal ha vært skråsikre på at det ikke ville være mulig å sikre flertall i Oslo for Lambda og Bjørvika.

SV snudde Men gårsdagens avtale viser at de tok feil. I det stille har SV startet forhandlinger med de borgerlige partiene om Munch-saken som sto i stampe.

SV-leder Audun Lysbakken sa til Dagbladet i går at partiledelsen har gitt SVs bystyregruppe ryggdekning hele veien.

SV har også vedtak om at Munch-museet bør ligge på Tøyen, men i Oslo SV har det vært delte meninger. I forhandlingene med Høyre, Venstre og KrF fikk SV gjennomslag for byutvikling i Tøyen-området. Dermed kunne de snu og sikre flertall for Lamda.

Oslo Ap var utmanøvrert. De ante ingenting om Lambda-forhandlingene mellom SV og de borgerlige partiene. Et tydelig bilde på det er at varaordfører Libe Rieber-Mohn i gårsdagens Klassekampen kom med krav om en rekke tiltak for å ruste opp nettopp Tøyen bydel.

- Flertallet bestemmer - Vi har hele tiden stått på at vi ville ha Munch-museet på Tøyen. Det hadde vært det beste for Tøyen og for kunsten. Det var det vi gikk vi til valg på, det har vi holdt fast ved og det har vi kjempet hardt for.

Men nå har altså SV brutt sitt løfte og snur for tredje gang i denne saken, og går sammen med de borgerlige for å danne et skjørt flertall for Lambda. Det er synd. Men flertallet bestemmer. Sånn er det, og vi vil selvfølgelig være konstruktive. Jeg håper at byen nå får et museum, sier Rieber-Mohn til Dagbladet.

Ikke imponert Varaordføreren er likevel ikke imponert over tiltakene SV har klart å forhandle fram. Hun viser til at flere av tiltakene allerede er vedtatt av bystyret.

Vant Lambda etter maktkamp i Ap

- Dette er tiltak vi kunne fått til uavhengig av Lambda. Bystyret har allerede vedtatt tiltak om spredning av den kommunale boligmassen, opprusting av Tøyensenteret og Tøyen T-banestasjon, samt oppdatering og realisering av planen for Tøyen kulturpark. Men byrådet har ikke gjennomført, sier Rieber-Mohn.

- Solgt seg billig Andre representanter for Oslo Ap sa i går rett ut at SV har solgt seg billig.

I SV er vurderingen imidlertid at de har oppnådd tydelige resultater.

- Oslo SV har forsøkt å oppnå noe for østkanten, og særlig Tøyen, som ellers ikke ville vært mulig, og som jeg tror betyr et fantastisk byutviklingsløft. Og så har Oslo SV brukt anledningen til å få gjennom et par veldig viktige seire for oss, som også viser vei nasjonalt, sier Lysbakken.

Store seire Han peker på bemanningsnorm for barnehagene og nei til bruk av anbud for mennesker med omsorgsbehov.

- Så når vi nå har fått gjennom to store seire, som er ideologisk viktige seire for SV, så er jeg ikke i tvil om at det er en god avtale SV har inngått.

Selv om Munch-museet ikke blir der Oslo SV primært ønsket at det skulle være, så er dette i sum riktig, sier Lysbakken.

Nasjonalt ansvar Kulturminister Hadia Tajik er glad for løsningen.

LÅ TYNT AN: Etter at Frp nektet å støtte Oslo-byrådets Lambda-planer fyktet støttespillere at hele prosjektet ville blir utsatt lenge, om det noen gang ble gjennomført. Faksimile: Dagbladet 29. november i fjor
LÅ TYNT AN: Etter at Frp nektet å støtte Oslo-byrådets Lambda-planer fyktet støttespillere at hele prosjektet ville blir utsatt lenge, om det noen gang ble gjennomført. Faksimile: Dagbladet 29. november i fjor Vis mer

- Jeg vil gratulere med at vi nå får en nødvendig avklaring for å ivareta arven etter Edvard Munch. Vi har signalisert at staten er klar til å bidra ved en flertallsløsning, sier Hajik.

På spørsmål om hun regner med reaksjoner fra Oslo Ap, svarer hun:

- Engasjementet i lokaliseringsdebatten har vært sterkt. Jeg opplever at det er forståelse for rollefordelingen. Jeg har et nasjonalt ansvar som kulturminister.

FIKK FLERTALL: Næringsbyråd i Oslo Hallstein Bjercke (V),  byrådsleder Stian Berger Røsland (H), KrFs gruppeleder Erik Lunde og gruppeleder i SV, Marianne Borgen fant sammen etter lengre forhandlinger. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
FIKK FLERTALL: Næringsbyråd i Oslo Hallstein Bjercke (V), byrådsleder Stian Berger Røsland (H), KrFs gruppeleder Erik Lunde og gruppeleder i SV, Marianne Borgen fant sammen etter lengre forhandlinger. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
FEIRET: Munch-slektning Elisabeth Munch-Ellingsen spratt en flaske Champagne på tomta der det nye Munch-museet, Lambda, skal bygges i går. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
FEIRET: Munch-slektning Elisabeth Munch-Ellingsen spratt en flaske Champagne på tomta der det nye Munch-museet, Lambda, skal bygges i går. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer