Vant med dikt om mamma som «alltid har rett»

Tonje (snart 18) debuterer som månedens poet.

(Dagbladet): — Oi, dette var utrolig kjekt å høre! Jeg er helt i sjokk. Helt fantastisk!

Det sier Tonje Brekke Hjellestad fra Åsane, som er kåret til sommerpoeten i Skolekammeret etter at juryen vurderte diktene fra juni, juli og august.

— Jeg har aldri meldt meg på en slik konkurranse før. Det er fordi jeg aldri har sett på meg selv som en som kan skrive gode dikt — jeg har kanskje skrevet to—tre dikt i mitt liv! Men en kveld gikk jeg inn på Dagbladet og fant Skolekammeret og tenkte: «Hvorfor ikke?» Så da satt jeg meg ned til å skrive, forteller hun. 

Høyere nivå
Hun skriver ikke fast, forteller Tonje. Men av og til skjer det noe:

— Da får jeg slike kick: en plutselig lyst til å få ut ting ut i hodet. Da kan jeg skrive alt fra fortellinger, til saker jeg brenner for, eller dikt. Men det er noe jeg ikke viser til andre, så at jeg sendte inn dette diktet var veldig spontant.

— Hvordan ble det til?

Jeg har jo aldri vært med på noe slikt før og syntes dette ville være interessant. Jeg så litt på de andre diktene og tenkte at mitt skulle være litt annerledes. Så begynte jeg å tenke over hva som hadde skjedd den dagen. Og da kom jeg på at jeg tidligere hadde snakket med en venninne om hvordan foreldre alltid skal ha rett i diskusjoner. Og etter det, så gikk det ikke så lang tid før jeg klarte å lage et dikt ut av det! Jeg jobbet vel ikke altfor lenge med det, men jeg satt vel en time og funderte over det.

— VELDIG GØY å få til dikt som har en bra klang og i tillegg kan være humoristisk, sier Tonje (snart 18), som er kåret til sommerpoeten 2013 i Skolekammeret. Juryen gratulerer! Foto: Privat
— VELDIG GØY å få til dikt som har en bra klang og i tillegg kan være humoristisk, sier Tonje (snart 18), som er kåret til sommerpoeten 2013 i Skolekammeret. Juryen gratulerer! Foto: Privat Vis mer

— Juryen har særlig sans for spranget som skjer i siste strofe, opp til et høyere nivå (himmelen?). Hvordan skrev du fram dette nye nivået i diktet?  

— Ja, dette her med et høyere nivå. Jeg tenkte vel ikke helt konkret på himmelen, men det jeg mente var at foreldre har en tendens til og alltid synes de har rett i alt, noe egentlig vi ungdommer også gjør. Og med årene som går, så tror jeg nok at de vil stadig komme med bedre og bedre argumenter og at vi som er barna, vil aldri komme til. Og siden de er eldre, så er de på et «høyere nivå». Vi yngre vil aldri komme dit hvor de er. Men vi unge er jo også litt slik, vi tror også vi alltid har rett i alt. Og så vil jeg bare si at mamma er en fantastisk dame som har som oftest gode grunner til diskusjonene sine!

Det er også veldig humoristisk. Er humor noe du jobber bevisst med når du skriver?

— Jeg kan godt skrive seriøse tekster, men jeg synes at det blir mye gøyere å skrive med litt humor, da blir teksten med en gang litt mer interessant og gøy å lese. Men om jeg føler for å være seriøs, så er jeg seriøs. For eksempel er jeg svært opptatt av debattene om homofile.

Prøve seg fram
Tonje blir 18 år i oktober og går på Knarvik videregående skole.

— Jeg går studiespesialiserende linje og har fag som historie, norsk, økonomi og ledelse, rettslære, politikk og religion. På fritiden liker jeg å holde på med dansing, men nå som jeg har fått meg jobb blir det mindre av det. Ellers går det i joggeturer eller rett og slett å være med venner.

— Og skrivinga, er den noe du vil fortsette med?

— Jeg synes det er veldig viktig å skrive gode tekster og bare prøve seg frem, så ja, skriving er noe jeg vil fortsette med.

Les juryens begrunnelse:

«... mer enn ti vise kan svare»
Men hva datteren spør om, får vi aldri vite. Poenget er hva hun blir møtt med når hun spør. Moren fastholder at datteren må dyrke tålmodighet for til slutt å forstå. Diktet er kronologisk stramt, hele tida ut ifra morens perspektiv. Men det er datteren det kretser rundt. Det begynner med Tonje som barn, fortsetter med henne som ungdom og setter et humoristisk punktum med henne som 60-åring: «Tonje, du er bare 60 år, du vil ikke forstå». 

Men da er morens svar - og ikke minst moren selv - «rett og slett på et høyere nivå». Juryen leser her inn en dobbel bunn: En fortsettelse av datterens manglende evne til å forstå moren. Men viktigst: Moren og morens svar «er rett og slett på et høyere nivå». Assosiasjonene kommer i fleng. «Høyere nivå» kan bety visdom. Men først av alt: At moren nå er gått over i en annen eksistens. Ordvalget er enkelt, noe som rimer godt med kommunikasjonssituasjonen mor/datter. Det bærende og bindende virkemiddelet er gjentakelse og enderim. Dette skaper kontinuitet og flyt. Hver linje utgjør en fylt utbygd replikk. Kortlinjer og fjerning av ord eksisterer ikke. Dette forsterker det hverdagslige. Og dermed også det eksistensielle.

Juryen takker deg, Tonje, for et dikt med humor og alvor. Og ikke minst: Snert!

For juryen,
Kristian Rishøi

Psst! Les alle sommerfinalistene!

DIKT I DAGBLADET Diktkammeret (startet 2001) er Dagbladets diktforum for skrivende i alle aldre.
Skolekammeret (startet 2003) er forumet for elever til og med videregående skole.
• Diktlærer Helge Torvund kommenterer utvalgte dikt i Diktkammeret, mens Kristian Rishøi har samme rolle i Skolekammeret. 
• Hver måned kårer juryen — som består av Torvund, Rishøi og Maria Børja — de beste diktene. Alle disse trykkes i Dagbladet (med forbehold om lengde). Én finalist fra hvert forum blir også kåret til månedens poet.
• Les også: Helge Torvunds leksjoner

DIKTKAMMERET I BOKFORM:
Mange kammerpoeter har etter hvert debutert i bokform, og det er laget tre bøker om og av kammerne:
«Diktkammeret. Å skriva poesi» av Helge Torvund (Samlaget 2001)
«Faen ta tyngdekrafta. Vinnere fra videregående» (Gyldendal 2008)
«Å våga seg ut i ord — Diktkammeret ti år»: jubileumsutgave (Samlaget 2011)