Vant med ungdomsbok om eksplosjon på t-banen

- Jeg prøver å gi en stemme til personer som ikke så ofte blir hørt.

07.10.2011 Oslo, Norge.
Harald Rosenløw Eeg kommer med ny bok for unge voksne.

Foto: Jo Straube / Dagbladet
07.10.2011 Oslo, Norge. Harald Rosenløw Eeg kommer med ny bok for unge voksne. Foto: Jo Straube / DagbladetVis mer

(Dagbladet): - Det er veldig inspirerende å få en sånn pris. Jeg får først og fremst lyst til å skrive flere bøker, i stedet for å briske meg med at jeg har skrevet én god, sier Harald Rosenløw Eeg til Dagbladet

I dag delte Kulturdepartementet ut sine årlige priser til barne- og ungdomslitteratur, og Rosenløw Eeg stakk av med litteraturprisen på 50 000 kroner for boka «Gyldig fravær». Det er en av i alt åtte priser som ble utdelt i dag.

Vil spandere på venner i kveld
- Jeg fikk Kulturdepartementets debutantpris for 16 år siden, og lurte på hva jeg skulle gjøre med den. Da sa min tidligere forlagssjef at jeg skulle bruke den til å skrive mer, sier forfatteren.  

Han mener selve prisen betyr mer enn prispengene.  

- De betyr ikke så mye, selv om jeg kan ha det ekstra hyggelig i kveld og spandere på noen venner. Det aller viktigste er at boka blir sett og lagt merke til, sier han.  

Eksplosjon på t-banen
Forfatteren har visst om prisen i ei uke allerede, og sier inspirasjonen allerede har kommet.  

- Jeg må rive meg løs fra skrivingen for å motta prisen, sier han.  

«Gyldig fravær» handler om fem vidt forskjellige 10.-klassinger, som blir fanget under jorda etter en t-baneeksplosjon. En selger dop. En har konvertert til islam. En tagger. En skal ta abort. En er statsministerens sønn.

Dagbladets anmelder skrev blant annet at «det er ikke hverdagskost å lese ei ungdomsbok som er såpass actionfylt, og samtidig åpner for så mye tankevirksomhet.»

22. juli
Ved en tilfeldighet ble situasjonen i boka veldig aktuell etter terroren 22. juli i fjor. Rosenløw Eeg sier han ikke har fått noen negative reaksjoner på likhetene.  

Han forteller at det viktige er å skildre personer som skiller seg litt ut, heller enn at settingen er dramatisk.  

- Jeg prøver å gi en stemme til personer som ikke så ofte blir hørt. En av dem har konvertert til islam, det er noe de unge er kjempeopptatt av. Dette er mye mer portretter av fem ungdommer, enn en terrorbok, sier Rosenløw Eeg.

Kulturdepartementets priser ble utdelt av Anniken Huitfeldt i Nasjonalbiblioteket i dag. 

I alt sju faste priser ble utdelt, i tillegg til at juryen i år valgte å dele ut en spesialpris til illustratør Hilde Kramer. Prisen er på 35 000 kroner, og ifølge Norsk Barnebokinstitutt får Kramer den for sitt «bidrag til å gjøre bildeboksjangeren til en kunstopplevelse for barn».