KLASSISK SKREKK: I «Us» bytter «Get Out»-regissør Jordan Peele ut politisk satire med en fryktinngytende monstermytologi. Video: Universal Pictures. Vis mer

Jordan Peele

Vant Oscar for film om rasisme. Nå lager han monsterfilm

Jordan Peeles nye skrekkfilm bytter ut politisk satire med fryktinngytende monstre.

- Vi er våre egne verste fiender, sier regissør Jordan Peele til The Hollywood Reporter.

I går slapp han traileren til sin nye skrekkfilm, «Us».

Fram til 2017 var Jordan Peele mest kjent som halvparten av humorduoen Key & Peele. I programmet med samme navn harselerte han med populærkultur og stereotyper med komiker Keegan-Michael Key. I 2016 kom actionkomedien «Keanu», om to kompiser som infiltrerer et narkokartell for å redde en katt oppkalt etter Keanu Reeves.

Så kom fjorårets «Get Out». På overflaten handler filmen om den afroamerikanske fotografen Chris (Daniel Kaluuya), som er nervøs for å møte den blendahvite familien til kjæresten Rose (Allison Williams) for første gang.

Chris' bekymringer blir snart bekreftet, når en rekke rasistiske holdninger kommer til uttrykk i små stikk og innskutte bisetninger (såkalte «mikroaggresjoner»).

Snart viser det seg imidlertid at en langt mindre subtil fare lurer rett under overflaten.

Politisk horror

Filmen ble hyllet av kritikerne, både som skrekkfilm og som en satire over rasismens mange ansikter i det moderne USA. Peele vant Oscar for beste originalmanus, og filmen ble også nominert i kategoriene «Beste film», «Beste mannlige skuespiller» og «Beste regi».

I motsetning til «Get Out», befinner «Us» seg i mer klassisk skrekkfilmlandskap. Plottet er enkelt: Lupita Nyong’o og Winston Duke (begge kjent fra «Black Panther») spiller to foreldre som tar med seg barna på sommerferie.

Men som ofte i skrekkfilmer, går ikke ferien helt etter planen. Familien blir snart terrorisert av en maskert gruppe mennesker, som etter hvert viser seg å være deres egne dobbeltgjengere. Dette melder The Huffington Post.

Flere monstre, mindre politikk

- I den andre filmen min ville jeg skape en mytologi om monstre. Jeg ville gjøre noe med beina planta i den klassisk skrekkfilmsjangeren, men fortsatt med et element av det bisarre og morsomme, sier Peele til Entertainment Weekly.

Peele avviser at filmen kommer til å ta for seg rasetematikk på samme måte som «Get Out».

- Å lage en skrekkfilm med en svart familie i sentrum var viktig for meg. Men samtidig handler ikke filmen om rase, sier han til The Hollywood Reporter.

Han understreker også at han har lagt mye tid og krefter i å skape et eget univers for filmen, komplett med egne monstre.

- Jeg tror monstre og historiene om dem er en av de beste måtene å formidle en dypere sannhet, og å konfrontere tingene vi frykter som samfunn.

«Us» har premiere 15. april 2019 i USA. Ingen norsk premieredato er satt foreløpig.