BESTE HOVEDROLLE: Olivia Colman vant Oscar-statuetten for beste kvinnelige hovedrolle. Hun mente likevel selv at «det var ikke slik jeg ville det skulle være». Video: A.M.P.A.S. / AP Vis mer

KOMMENTARER

Kveldens Oscar-overraskelse:

Vant Oscar foran favoritten: «Det var ikke slik jeg ville det skulle være»

Olivia Colman sørget for at Glenn Close måtte gå hjem uten Oscar for sjuende gang.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert

KOMMENTAR: Det var en åpenbart sjokkert Olivia Colman som kom opp på scenen i Dolby Theatre i Los Angeles for å motta Oscar-statuetten for beste kvinnelige hovedrolle. Igjen i salen satt Glenn Close, favoritten, som er den i filmhistorien som har fått flest Oscar-nominasjoner uten å vinne. Nominasjonen for «The Wife» var hennes sjuende. Fra scenen bedyret Colman at Close hadde vært et idol for henne i mange år. «Det var ikke slik jeg ville det skulle være», sa Colman, før hun opprømt og snublende fortalte om nettopp drømmen om å stå med en Oscar-statuett i hendene, om alle gangene hun hadde drømt seg bort og øvd på den store talen.

Hvor tøft dette enn må være for Glenn Close, var nok prisen til Olivia Colman en av kveldens riktigste. Den erfarne skuespilleren, som brått ble mer kjent i Norge og i hele verden med tv-seriene «Broadchurch» og «The Night Manager», er suveren i rollen som den fortapte dronning Anne, i den nattsvarte komedien «The Favourite». Close er også svært god, men «The Wife» er en kjedeligere film, som gir hovedrolleinnehaveren sin mindre å bite i.

Utover prisen til Colman bød Oscar-natta på få overraskelser. Rami Malek vant som forventet for beste mannlige hovedrolle for innsatsen som Freddie Mercury i «Bohemian Rhapsody»; en flott rolletolkning i en film som ellers er høyst middelmådig. I takketalen sin trakk Malek fram sin egen erfaring som sønn av egyptiske innvandrere og søken etter en identitet. Det skulle bli et av kveldens inderlige øyeblikk; et annet var den tett omslyngede duetten mellom Lady Gaga og Bradley Cooper, som framførte «Shallow» side om side ved pianoet, i den grad at Twitter flommet over av dånememer og en og annen lurte på om Coopers kjæreste syntes dette var helt innafor. Men kjemien mellom Gaga og Cooper har bølget gjennom hele filmen og prosjektet «A Star is Born», et medrivende melodrama som kunne fortjent flere statuetter enn prisen for beste sang, som var det den endte opp med.

TOMHENDT: Skuespiler Glenn Close innehar rekorden for flest Oscar-nominasjoner uten en eneste seier. I natt måte hun nok en gang gå tomhendt hjem. Foto: NTB Scanpix
TOMHENDT: Skuespiler Glenn Close innehar rekorden for flest Oscar-nominasjoner uten en eneste seier. I natt måte hun nok en gang gå tomhendt hjem. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Ellers bar Oscar-kvelden både preg av veteraner som omsider fikk anerkjennelse og nye tendenser. Den nye tendensen var at Netflix for alvor meldte seg på som tung aktør i Hollywoods prissesong; strømmegiganten har finansiert og distribuert «Roma», en av kveldens favoritter. «Roma» er et personlig og poetisk verk fra den meksikanske filmskaperen Alfonso Cuarón, som vant prisen for beste regi og for beste fremmedspråklige film. Netflix får slik markert seg som en attraktiv alliansepartner for ærgjerrige filmskapere, en som kan gi dem muligheter til å utfolde seg på en måte Oscar-velgerne vil belønne.

Den forsinkede anerkjennelsen ble Spike Lee til del. Lee, som har vært en markant filmskaper og kronikør av svart amerikansk liv i mange tiår, vant omsider sin første Oscar for manuset til «BlackKklansman». Samtidig fikk kostymedesigner Ruth Carter, som ofte har jobbet med Lee, Oscar for arbeidet med superheltfilmen «Black Panther». Også produksjonsdesigner Hannah Bechler vant for «Black Panther» — dermed ble Bechler den første svarte kvinnen som vant denne prisen, og inspirasjonen fra afrofuturisme i «Black Panther» ble sett og verdsatt av en institusjon som ikke alltid har vært åpen for å heie fram uttrykk og historier fra subkulturene.

I prisutdelingens siste stunder forlot likevel Lee salen, da det ble klart at «Green Book», en film som har blitt kritisert for å være for lettvint og gammeldags i omgangen med rasisme, vant prisen for beste film. Slik ble det tatt både skritt bakover og framover i løpet av noen nattetimer.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer