Vant over Hollywood

CANNES (Dagbladet): I 15 år slet skuespilleren Robert Duvall med å få laget filmen «Apostelen». Han endte opp med å måtte gjøre absolutt alt selv, uten hjelp fra Hollywood. Filmen ble en kjempesuksess.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Robert Duvall

Duvall begynte med å skrive manus, så bestemte han seg for å spille hovedrollen, så regissere - og da ingen andre tente på ideen, så endte han opp med å skaffe penger og produsere selv også.

- Jeg ventet egentlig ikke så mye fra Hollywood. De sa at det var et fint manus og en flott rolle for meg - men hvem vet hva de sa bak lukkede dører. De skjønner ikke hva dette stoffet dreier seg om, sier Duvall.

Predikanter

Og dette stoffet, det er karismatiske ledere i det amerikanske frikirkelige miljøet. Duvall spiller predikanten Sonny, som dreper sin rival i affekt etter en opprivende separasjon, og flykter til Louisiana.

Der voksendøper han seg selv, tar navnet Apostelen E.F. og starter på nytt med guddommelig kraft. Han skaffer seg en ny kirke og en ny menighet av trofaste brødre og søstre.

Men fortida innhenter ham en dag - og Guds tjener må sone for sine ugjerninger.

- Disse folka finnes i virkeligheten. En predikant kom bort til meg en dag og sa: «Mr. Duvall, jeg har sittet i fengsel, men har fått skikk på livet mitt igjen. Nå er jeg omreisende predikant.» Jeg spurte hva han hadde sittet i fengsel for. Svaret var voldtekt, sier Duvall.

Filmens Sonny er også en psykologisk særing, men det er med stor respekt og forståelse Duvall tegner sin hovedperson.

Flere sider

- Du har mor Theresa på den ene siden og pedofile prester på den andre siden av kristenheten. Mellom disse finnes det mange flotte og talentfulle mennesker. Det er for enkelt å framstille predikantene som hykleriske og korrupte. De mest interessante av dem er ikke slik.

- Ble du inspirert av Sonnys pågangsmot da du møtte veggen i Hollywood?

- Ja, det kan nok hende. Men jeg og Sonny er ikke like, jeg kunne nok også ha tenkt meg å ta livet av noen - et par regissører - men ellers er vi forskjellige.

«Apostelen» fikk gode kritikker da den kom ut i USA i fjor høst, Duvall selv ble nominert til Oscar.

VETERAN: Robert Duvall er manusforfatter, regissør, hovedrolleinnehaver og produsent for filmen «Apostlen».

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer