Vant pris - Sicilia neste

I går mottok han Hestenes-prisen. Nå planlegger Mikal Olsen Lerøen å reise til mafiaøya Sicilia - det eneste stedet han har vært livredd på i voksen alder - for NRK og programmet «Filmplaneten».

HAUGESUND (Dagbladet): - Sicilia er en mystisk og skummel øy. Jeg følte høyst reell redsel forrige gang jeg var der, uansett hvor jeg beveget meg. Jeg følte meg overvåket. Nå skal jeg tilbake og finne ut hvorfor Sicilia har vært åsted for nesten like mange filminnspillinger som New York. Uvisst av hvilken grunn er utrolig mange filmer blitt spilt inn på Sicilia. Blant dem påkostede filmer som Star Wars, Postmannen og Gudfaren-filmene, sier Lerøen.

Han ble i går den 13. vinneren av prisen som offisielt heter «Arne Hestenes\' Journalistpris» - og eier av 26.000 kroner (indeksregulert opp med en tusenlapp siden sist). For sin, som det står på diplomet; «fremragende portrett- og kulturjournalistikk».

- Jeg kommer ikke på noe fornuftig å si. Tusen takk, sa en glad Lerøen etter å ha mottatt diplom og blomster av kulturredaktør Hege Duckert i Dagbladet. Tidligere vinnere er blant andre Vetle Lid Larssen, Linn Ullmann og Anne Sandvik Lindmo.

Aldri kjedelig

Hvert år under Haugesund internasjonale filmfestival deler Dagbladet, Den norske filmfestivalen og Institutt for journalistikk ut prisen som bærer navnet til Dagbladets kulturskribent Arne Hestenes.

Kandidaten som mottar prisen skal ikke bare ha utmerket seg innenfor de journalistiske sjangrene kultur, film eller portrett - som Hestenes briljerte i - men bør også ha noe av hans verbale klo og lekenhet. Arne Hestenes var kunnskapsrik, morsom, utmattende og ikke sjelden påtrengende i sin journalistikk. Han var berømt og beryktet for å strekke hånden ut mot filmstjerner og holde fast i den til bildet var tatt, uansett om det kostet ham eller filmstjernen et blåmerke. Og han var aldri kjedelig. Det er heller ikke NRKs Mikal Olsen Lerøen, mener juryen.

Til Bollywood  

I juryens begrunnelse heter det at Lerøen er kunnskapsrik og elegant i formen og at han behandler filmen som et selvstendig kulturelt uttrykk, men uten akademisk gravalvor eller rødvinstung analyse. Juryen bemerker også at han i Filmplaneten har ridd hest, stått på snowboard og nedlagt og brennmerket en kalv uten å ta av seg smokingen, noe som trolig ville appellert til Arne Hestenes sin sans for bekledning.

Foruten Sicilia akter Lerøen å oppsøke India og Bollywood foran høstsesongen av Filmplaneten, som starter på NRK1 i oktober.

- Til tross for at jeg har sett flere Bollywood-filmer med den største åpenhet, skjønner jeg fortsatt ingenting av disse filmene. Jeg fatter ikke hvorfor de er så populære. Men jeg akter å bruke ett av programmene på å finne ut hvorfor, sier Mikal Olsen Lerøen til Dagbladet.

STORT: - Jeg har fulgt med denne prisutdelingen helt siden Hestenes levde og selv delte den ut, så seint som i 1994. Prisen er et flott håndslag som jeg er veldig glad for, sa Mikal Olsen Lerøen.