Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Vant som ventet

I tråd med de fleste forhåndstipsene fikk danske Pia Tafdrup i går Nordisk Råds litteraturpris for 1999. Hun fikk prisen for diktsamlingen «Dronningeporten».

«Pia Tafdrups «Dronningeporten» er en dikt-suite sentrert rundt vannet i alle dets former. Den er et samlet bilde på grunnbetingelsene i naturens og menneskets livssyklus, speilet gjennom en kvinnelig forestillingsverden med kroppen som akse, i et dikterisk språk med stor visuell og emosjonell kraft,» heter det i juryens begrunnelse.

Vår anmelder Jan Jakob Tønseth, skrev blant annet dette om vinnerboka: «'Dronningeporten' er (...) også en stor diktsamling. Det virker som om dikteren har villet skape et Opus magnum, et verk som skal si det hele. Og ikke minst er den en ordrik bok (...) For å benytte vannmetaforen: Tafdrup demmer ikke alltid opp for ordmassen. Diskursen kan flyte utover i gjentakende, terpende, selvinnlysende enheter. Men hun skaper også diktning som forener enkelthet og strenghet, der formen leder strømmen av ord og bilder.»

Pia Tafdrup (46) er født i København av jødiske foreldre. Men det er først i sine seineste arbeider: «Krystallskoven», «Territorialsang» og «Dronningeporten» at hun tangerer sin jødiske bakgrunn og de kulturelle felleserfaringene den har medbrakt.

«Åttitallist»

Pia Tafdrup debuterte i 1981 med diktsamlingen «Når det går hul på en engel». Hun måtte lenge leve med merkelappen «åttitallist», en merkelapp som også ble satt på markerte danske samtidslyrikere som Michael Strunge, Søren Ulrik Thomsen og Bo Green Jensen.

Siden debuten har Tafdrup utgitt åtte diktsamlinger, to skuespill og en poetikk. Hun har også mottatt en rekke littterære priser.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling