Vanvidd og råskap på hellig grunn

Simon Sebag Montefiore har skrevet Jerusalems biografi.

JERUSALEM: Klagemuren er det tydeligste sporet etter det jødiske tempelet som ble revet av romerne i vårt første århundre - en av de mange tragiske episodene i byens historie. Nå har Jerusalem fått sin biografi. Foto: Jørn H. Moen/Dagbladet
JERUSALEM: Klagemuren er det tydeligste sporet etter det jødiske tempelet som ble revet av romerne i vårt første århundre - en av de mange tragiske episodene i byens historie. Nå har Jerusalem fått sin biografi. Foto: Jørn H. Moen/Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

ANMELDELSE: Å skrive biografi - livsskildring - over en by, kan virke som en god idé, men den forutsetter på et vis at byen lever, eller har levd.

Og dette er nok et av grunnproblemene for Jerusalem, dette stridens eple i århundrer, at stedet er tillagt så altfor mye av liv og tro. Stakkars by!

Tette bånd Stalin-biografen Montefiore mener her å skrive helhetlig og saklig om byens historie, men også han tar munnen altfor full når han sier at «den er byen som ingen eier, men som eksisterer i alles tanker», «en ryggrad i verdenshistorien».

Det er ikke vanskelig å tenke seg at dette «alle» slett ikke er alle.

Forfatteren har selv tette bånd til byens historie. Midt på 1800-tallet var den styrtrike engelske proto-sionisten Moses Montefiore aktiv i å skaffe midler til å hjelpe den jødiske befolkningen i Jerusalem.

De levde under kummerlige kår, og Montefiore fikk blant annet reist en vindmølle og et større herberge. Forfatteren kan fortelle oss at det at Moses kom seg opp og ble rik, «gjorde han bare for å hjelpe andre.»

Et vakkert ettermæle, men kanskje ikke helt historisk objektivt?

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.