Vanvittig tjukk krim

Den gode bokhandelen nøyer seg ikke med å være forlagenes forlengede arm, for ikke å si protese. Den aktive bokhandler graver i markedet, anbefaler og står på som en litterær misjonær. I et par år før den strålende finske forfatteren Arto

Paasilinna nylig kom ut med sin første bok på norsk, «Harens år», hadde for eksempel Norlis bokhandel alle hans bøker på svensk -   stilt ut på synlig plass. Da Per Petterson jobbet i Tronsmo bokhandel, drev han et sagnomsust arbeid for å utbre evangeliet til en viss John Sandford og hans bok «Man Without Shoes». På ren entusiasme solgte Petterson ut et stort, importert restopplag av boka.

 I disse dager slår Tronsmo til lyd for et annet navn, William T. Vollmann -   en 45 år gammel amerikansk forfatter og et ukjent navn for de fleste. Butikken gjør Vollmann til en viktig forfatter ved å stille ut et helt bord fullt av mannens bøker. Tjukke bøker. Pluss en kassett til 1200 kroner, med noe som nesten ser ut som Ibsens samlede verker, men som viser seg å være en serie bøker av denne Vollmann.

 Blant Vollmanns bøker ligger det som må være verdens tjukkeste privatdetektivroman, «The Royal Family» (2000), et 780 tettskrevne sider langt epos om en loslitt detektiv ved navn Henry Tyler, en fyr som er forelsket i sin brors kone. Da hun tar livet av seg, går det utfor med Tyler. Inntil han blir revet med av et oppdrag. Han skal finne en kvinne som går under navnet Horenes Dronning, fordi oppdragsgiveren ønsker å ansette henne på sitt horehus i Las Vegas. Henry finner henne. Dermed virvles han inn i prostitusjonens mørke helvete med et vell av typer som kunne vært hentet ut av Dantes inferno.

 Vollmann er i slekt med diktere som Don DeLillo, Thomas Pynchon, William Gaddis, John Barth og andre dyrkere av den digre, altomfattende fortellingen. Han har utgitt 13 bøker siden 1987, og er godt i gang med et gigantisk sjubindsverk om kampen mellom indianere og europeere i Amerika for 400 år siden. Han er også journalist og har reist kloden rundt. Mye av det han har skrevet, er en fascinerende blanding av selvbiografi, journalistikk, fakta og fiksjon.

 Nå fins det ingen unnskyldning for ikke å lese bøkene hans. Takket være Tronsmo.