QAnon:

Vanvittige teorier: - Biden styrer pedoring

De siste månedene har konspirasjonsbevegelsen QAnon florert på sosiale medier. Slik fungerer konspirasjonsnettverket.

FORBYDD: QAnon-bevegelsen vokser i USA. I en av konspirasjonsteoriene påstår bevegelsen at flere, ledende Demokrater misbruker barn seksuelt. Her fra en Trump-samling i 2018. Foto: AFP/NTB.
FORBYDD: QAnon-bevegelsen vokser i USA. I en av konspirasjonsteoriene påstår bevegelsen at flere, ledende Demokrater misbruker barn seksuelt. Her fra en Trump-samling i 2018. Foto: AFP/NTB. Vis mer
Publisert

Hovedteorien til QAnon-bevegelsen er at en rekke ledende demokrater, blant dem Hillary Clinton og Joe Biden har underjordiske tunneler, der barn blir seksuelt misbrukt. Sammen med en rekke «venstrevridde» kjendiser og kulturpersonligheter driver Demokratene angivelig satanistisk og pervers, seksuell utnyttelse av barn i den hensikt å styre USA og verden.

I tillegg til seksuell utnyttelse av barn hevdes det av noen QAnon-tilhengere at Demokratene og de «venstrevridde» kjendisene dreper og spiser sine ofre for å trekke ut et livsforlengende kjemikalie fra blodet, melder The New York Times.

President Donald Trump delte videre en Twitter-melding tidligere i oktober som har fått mye oppmerksomhet. Twitter-meldingen hevder at Barack Obama, Joe Biden og Hillary Clinton, med flere, orkestrerte drapet på al-Qaida-lederen Osama bin Laden, og i stedet drepte de amerikanske spesialstyrkene som ble sendt til Pakistan.

Under et TV-sendt folkemøte som ble sendt på NBC 16. oktober, ble han konfrontert med denne Twitter-meldingen av programleder, Savannah Guthrie.

- Det var en retweet. Det var meningen til noen, og det var en retweet. Jeg la den ut, og så kan folk selv ta en vurdering, sa Trump.

Da repliserte programlederen Guthrie kontant:

- Du er presidenten, ikke noens gale onkel.

KONSPIRASJONEN: QAnon har fått mange tilhengere siden starten i 2017. Foto: AP/NTB.
KONSPIRASJONEN: QAnon har fått mange tilhengere siden starten i 2017. Foto: AP/NTB. Vis mer

Facebook forbyr Qanon-innhold

En av QAnons teorier er at Donald Trump er verdens redningsmann og ble rekruttert som presidentkandidat av generaler i militæret. Hensikten var å splitte opp Demokratenes og «venstrevriddes» kontroll av politikken og media, sånn at de kunne bli straffeforfulgt.

De siste åra har QAnon spydd ut teoriene på sosiale medier - og tilhengerskaren blir stadig større. Facebook bestemte seg i starten av oktober å forby QAnon-relatert innhold på plattformen, melder Deadline.

- Fra i dag av vil vi fjerne Facebook-sider, grupper og Instagram-kontoer som representerer QAnon, selv om de ikke består av voldelig innhold, skrev Facebook i en bloggpost.

John Færseth er ekspert på konspirasjonsteorier og har skrevet boka «KonspiraNorge». Han er usikker på om Facebooks beslutning vil ha noe å si for spredningen av QAnon-innlegg.

- Det er vel og bra at de gjør det, men om det vil ha så stor effekt vet jeg ikke. Inntrykket mitt er at det er nok av andre steder der dette kan spre seg, og kanskje også viktigere plattformer enn Facebook. Det er vel også stor sjanse for at folk bare vil starte nye grupper, sier Færseth.

- Skal avsløre internasjonal gruppe

QAnon har sin opprinnelse tilbake til 2017. Året før hadde Pizzagate vært en snakkis i USA. Tilhengere av konspirasjonsteorien hevdet at flere i det Demokratiske partiet, drev et pedofilt nettverk i kjelleren av en pizzarestaurant i USA. Q er én eller flere personer, som gjennom sin påståtte bakgrunn fra militæret eller etterretningstjenesten, hevder å ha tilgang på hemmeligstemplet informasjon fra amerikanske myndigheter. Ingen vet hvem «Q» er. «Anon» er regnet som Qs tilhengere.

Qs mål er å avsløre en påstått internasjonal gruppe som skal ha til hensikt å ramme Trump-administrasjonen og hans tilhengere med alle slags anklager om forbrytelser. QAnon begynte som innlegg på nettstedet 4chan, og seinere 8chan. I disse innleggene kan brukerne være anonyme.

- Det blir skrevet temmelig kryptiske meldinger som QAnon-tilhengerne fortolker og legger ut, og mener det er viktige avsløringer, sier Færseth.

Den siste tiden har QAnon-tilhengere publisert innlegg på sosiale medier under emneknaggen #SaveTheChildren. I utgangspunktet er «Save The Children» en ideell organisasjon, som har som formål å gjøre barns liv bedre. Fra QAnon sin side dreier bruken av frasen seg om å beskytte barn fra venstresidens hender, melder Vox.

FORFATTER: John Færseth er ekspert på konspirasjonsteorier. Foto: Ole Berg-Rusten/ NTB.
FORFATTER: John Færseth er ekspert på konspirasjonsteorier. Foto: Ole Berg-Rusten/ NTB. Vis mer

Trump: - Mennesker som elsker landet vårt

Donald Trump fikk på en pressekonferanse i Det hvite hus i august, spørsmål om hva han syntes om QAnon og hva han vil si til dem som følger den.

- Dette er mennesker som ikke liker det de ser i steder som Portland, Chicago, New York og andre byer og stater. Jeg har hørt at dette er mennesker som elsker landet vårt. Jeg vet egentlig ikke noe om dem, bortsett fra at de tilsynelatende liker meg, svarte Trump.

ABC News melder at Trump, barna hans og flere ansatte i Det hvite hus gjentatte ganger har retvitret QAnon-innlegg på sosiale medier, og at Trump alene har promotert QAnon-innhold minst 216 ganger på sosiale medier.

Blant annet retvitret han en melding fra en bruker som skriver med emneknaggen «#PedoBiden».

- Bevisst politisk frieri

Færseth mener Rebublikanernes historie kan ha en påvirkning på hvorfor Trump ikke tar avstand fra bevegelsen.

- Republikanere har tidligere hatt strategier for å tiltrekke seg velgere. På 1980-tallet gikk republikanere og Ronald Reagan bevisst inn for å kapre kristenkonservative velgere over til seg. Kristenkonservative i USA hadde fram til da, i liten grad deltatt i politikk. Det førte for eksempel til at bønn i skolen og abort ble viktige politiske saker for republikanerne. Resultatet av det ser vi i dag, kristenkonservative er en veldig viktig gruppe for republikanerne.

Færseth tror Trumps bruk av QAnons teorier er et bevisst politisk frieri.

- Jeg er ganske overbevist om at deler av republikanerne har innsett at de har en potensiell stor velgergruppe blant folk som er tilbøyelige til å tro på konspirasjonsteorier. De tenker at hvis de kan få dem til å stemme, så kan Republikanerne vinne valget, sier Færseth.

Videre fortsetter han.

- Da Trump begynte å snakke om å bruke blekemiddel mot corona var det en forestilling som sirkulerte i akkurat de samme miljøene som QAnon sprer seg i, sier han.

- Trump har ikke covid-19

Under coronapandemien har flere QAnon-relaterte konspirasjonsteorier startet. QAnon-tilhengere tolker Twitter-meldingen der Trump annonserte at han har covid-19, som et bevis på at Trump ikke er smittet med coronaviruset, men at han skal få Hillary Clinton arrestert, for å drive et påstått, pedofilt nettverk.

På slutten av twitter-meldingen skriver Trump:

- We will get through this TOGETHER!

QAnon-tilhengere mener det skjuler seg en kryptisk beskjed i uttrykket. Dersom «together» splittes opp, kan det bli: «to get her», som på norsk betyr «å få tak i henne».

- For noen dager siden begynte QAnon-tilhengere å hevde at Trumps corona bare var et skalkeskjul for at han skulle ta det endelige oppgjøret med Hillary Clinton, sier Færseth.

Økning under pandemien

Wall Street Journal skriver at ti store Facebook-grupper relatert til QAnon har økt med mer enn 600 prosent siden starten av pandemien.

Færseth tror økningen kan ha sammenheng med at folk generelt har vært mer hjemme, og det kan føre til at man surfer på nye nettsider. Han mener usikkerheten rundt covid-19 kan bidra til at konspirasjonsteorier blir spredt.

- Ingen vet hvordan man skal håndtere covid. Når ingen vet, og man ser at de som styrer ikke vet, er det klart at det kan bli skremmende. Da kan det være lett at man vil finne svar for å finne en mening med ting, sier Færseth.

DEMONSTRERER: I september demonstrerte flere i Düsseldorf i Tyskland mot Corona-tiltakene. Blant deltakerne var QAnon-tilhengere. Foto: Reuters/NTB.
DEMONSTRERER: I september demonstrerte flere i Düsseldorf i Tyskland mot Corona-tiltakene. Blant deltakerne var QAnon-tilhengere. Foto: Reuters/NTB. Vis mer

#JoeWired

QAnon bryr seg også om mer enn covid. Etter første presidentdebatt i september fikk Joe Biden gjennomgå på Twitter.

En Twitterkonto som går under navnet «Qanon76» erklærer seg som Trump-tilhenger, og har retvitret flere tweets med beskyldninger om at Demokratenes presidentkandidat hadde en ledning og en ørepropp på seg under debatten. Grunnen skulle være at noen kunne hjelpe ham med å svare på spørsmål. Brukeren har over 554 000 følgere på Twitter.

Flere tusen brukere på Twitter og andre sosiale medier har kommet med likende påstander.

«Ledningen» var perlekjede

Flere faktasjekkere, deriblant Reuters har konkludert med at påstandene er feil. Skjorta hans har en krøll på seg og faktasjekker konkluderer med at Biden hadde en rosenkrans på armen, et perlekjede for å hedre sin avdøde sønn, Beau.

- Jeg har ikke tatt av rosenkransen Beau hadde på seg da han gikk bort, det er min forbindelse til ham, sa Biden i et intervju i talkshowet «Megyn Kelly Today» i 2017.

Reuters konkluderer med at bildene ikke viser bevis for at han har en ørepropp i øret.

Majoriteten mener QAnon er dårlig for USA

I mars i år hadde 76 prosent av amerikanere aldri hørt om QAnon, ifølge en meningsmåling fra Pew Research Center. Dette har endret seg dramatisk de siste månedene. I en måling fra september hadde 47 prosent hørt om bevegelsen. 20 prosent av dem mener den er bra for USA, mens 74 prosent mener den er dårlig for landet.

40 prosent av republikanere som har hørt om QAnon, mener at det er bra for landet. På demokratisk side er tallet 7 prosent.

Færseth mener derimot betydningen av konspirasjonsbevegelsen ikke nødvendigvis er stor.

- De som tror på QAnon, tror ikke på alt sammen heller. Det som er skummelt er at det har kommet inn i politikken. Det blir antakelig flere som blir valgt inn i senatet som sier de tror på QAnon.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer