Våpen på ville veier

Den internasjonale handelen med større konvensjonelle våpen har minket på 1990-tallet, handelen med håndvåpen har økt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Gjengslagsmål i Oslos gater hvor skudd blir avfyrt, væpnede opprørssoldater på Filippinene som har tatt utenlandske turister som gisler, barnesoldater i Uganda med en kalasjnikov hengende over skulderen er kjente eksempler fra media. Hendelser som dette har i den senere tid bidratt til at søkelyset rettes mot håndvåpenproblematikken.

Det er ikke noe nytt at mennesker tyr til våpen, men i dag er våpen tilgjengelig i langt større grad og for flere brukere enn tidligere. Den internasjonale Røde Kors-komiteen fastslo i en rapport fra 1999 at den økte tilgangen på våpen har bidratt til en alarmerende økning i tap av sivile menneskeliv på 1990-tallet. Hvert annet dødsoffer i væpnede konflikter var en sivil person. Også i etterkrigssituasjoner er utbredelsen av håndvåpen en stor trussel for de skjøre overgangsprosessene fra krig til fred. Mens den internasjonale handelen med større konvensjonelle våpen har minket på 1990-tallet, har handelen med håndvåpen økt.

Det er flere forhold som gjør at våpen er mer tilgjengelige nå enn det de var tidligere. Slutten på den kalde krigen har ført til at store overskuddslagre av våpen nå blir omsatt på det internasjonale markedet. Utvidelsen av frihandelen har videre resultert i flere muligheter for våpenhandlere til å transportere våpen over større områder.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer