Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Våpenhvile i Syria, men krigen vil fortsette

Det ligger ingen føringer for en slutt på krigen i avtalen Russlands og Tyrkias egenmektige presidenter Vladimir Putin og Recep Tayyip Erdogan er blitt enige om.

KRIGEN FORTSETTER: For sivilbefolkningen kommer uansett denne våpenhvilen som en lettelse. Det er viktig. Men det vil trolig bety lite for en eventuell tilbakeflytting. For krigen fortsetter. AP/NTB Scanpix
KRIGEN FORTSETTER: For sivilbefolkningen kommer uansett denne våpenhvilen som en lettelse. Det er viktig. Men det vil trolig bety lite for en eventuell tilbakeflytting. For krigen fortsetter. AP/NTB Scanpix Vis mer
Meninger

Våpenhvilen som trådte i kraft i Syria natt til torsdag har gitt håp til mange. Men dessverre er dette trolig bare en pause i krigshandlingene. Det ligger nemlig ingen føringer for en slutt på krigen i den avtalen Russlands og Tyrkias egenmektige presidenter Vladimir Putin og Recep Tayyip Erdogan er blitt enige om.

Våpenhvilen kom etter at mer enn 900 000 syrere er drevet på flukt i Idlib-provinsen og deler av den østlige Aleppo-provinsen siden begynnelsen av desember. Stadige sammenstøt mellom syriske og tyrkiske styrker skapte også en svært spent situasjon, ikke minst fordi flere titalls soldater ble drept på begge sider. Nå er russerne og tyrkerne blitt enige om en sikkerhetskorridor langs den mest kritiske delen av motorveien M 4 som går fra Damaskus til Aleppo, og de to landene begynner igjen med felles patruljer i dette området.

TÅREGASS: Ved den tyrkisk-greske grensa er tusenvis av mennesker fanget, etter blant annet å ha flyktet fra Idlib-provinsen i Syria. Politi har sendt tåregass mot de mange menneskene. Video: AP DV / Scanpix Vis mer

For president Erdogan var en slik våpenhvileavtale viktig, spesielt innenrikspolitisk. Drepte tyrkiske soldater er ikke noe opinionen i Tyrkia setter særlig pris på. Nå kan Tyrkias president få en puste- og tenkepause mens hans soldater fremdeles blir stående i Nord-Syria. For Putin er avtalen også et pluss; han beholder sitt gode forhold til Tyrkia, samtidig som han ikke støter Syrias diktator Bashar Assad fra seg.

Assad kan nemlig leve med en slik våpenhvile. Han har brukt flere år på å gjenerobre områder han tapte i begynnelsen av den syriske krigen og kan godt vente noen uker eller måneder til. Våpenhvileavtalen endrer ikke på det som er Assads endelige mål; å gjenerobre hver eneste kvadratmeter av syrisk territorium.

Det er der det djevelske ligger: Det finns i øyeblikket ingen løsning på hvordan krigen i Syria skal ta slutt. Og det er heller ikke sikkert at denne våpenhvilen vil holde. Erfaringer fra tidligere slike avtaler tilsier at en stans i krigføringen kan bli av kort varlighet.

Én ting er at tyrkiske og syriske regulære soldater holder seg unna avtrekkeren på geværet. En annen ting er å holde kontroll på de mange militsene og smågruppene som deltar, enten på tyrkisk eller syrisk side. Dette er elementer det ofte er vanskelig å styre og som også har sine egne interesser å ta vare på.

For sivilbefolkningen kommer uansett denne våpenhvilen som en lettelse. Det er viktig. Men det vil trolig bety lite for en eventuell tilbakeflytting. For krigen fortsetter.

Hele Norges coronakart