KLAR TALE: Hollywood-stjernene Natalie Portman og Viola Davis taler under Women's March i Los Angeles i Califonia. Video: CNN Vis mer Vis mer

Natalie Portman

Var 13 år da hun debuterte som skuespiller: Første fanbrev var en voldtektsfantasi

Filmstjernen Natalie Portman tar et oppgjør med det hun kaller en kultur av «seksuell terrorisme».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): Den Oscar-vinnende skuespilleren Natalie Portman (36) fortalte i helgen om sine opplevelser da hun debuterte som skuespiller i 1994, skriver britiske The Telegraph.

Hun var 12 år da hun spilte inn sin første spillefilm «Léon», regissert av Luc Besson. Der spilte Portman en ung jente som blir venner med en leiemorder for å hevne drapet på familien sin.

- På det tidspunktet i mitt liv var jeg også i ferd med å oppdage min egen kvinnelighet, mitt eget begjær og min egen stemme. Jeg var 13 år og veldig spent da filmen kom ut. Mitt abeid og min kunst ville bli sett av andre mennesker.

STJERNE: Natalie Portman under Golden Globe-utdelingen i år. Foto: Pa Photos / NTB scanpix
STJERNE: Natalie Portman under Golden Globe-utdelingen i år. Foto: Pa Photos / NTB scanpix Vis mer

- Jeg var spent da jeg åpnet mitt første fanbrev. Der leste jeg en voldtektsfantasi som en mann hadde skrevet til meg, sier Portman.

- Lovlig å ligge med

Men ikke bare det. Da hun debuterte som skuespiller, var det også en lokal radiostasjon som startet nedtellingen til hun ble 18 år.

​- Det var den alderen jeg ville bli lovlig å ligge med, sier Portman.

«Star Wars»-stjernen talte i helgen under en demonstrasjon i Los Angeles, der over hundre tusen innbyggere deltok, ifølge britiske The Independent.

Det var en av mange «Woman's Marches» som ble arrangert i forbindelse med at det er et år siden Donald Trump ble innsatt som president. Sammen med Natalie Portman var blant andre skuespillerne Scarlett Johansson, Eva Longoria og Constance Wu.

STJERNER MOT TRUMP: Skuespiller Natalie Portman i demonstrasjonen mot president Donald Trump. Bak fra venstre er skuespillerne Eva Longoria og Constance Wu. Foto: Mark Ralston / AFP Photo / NTB scanpix
STJERNER MOT TRUMP: Skuespiller Natalie Portman i demonstrasjonen mot president Donald Trump. Bak fra venstre er skuespillerne Eva Longoria og Constance Wu. Foto: Mark Ralston / AFP Photo / NTB scanpix Vis mer

Portman, som fikk Oscar for sin rolle i filmen «Black Swan», følte tidlig at hun måtte tilpasse måten hun oppførte seg på.

- Responsen jeg fikk, fra små kommentarer om kroppen min, til mer truende kommentarer, fungerte som en måte å kontrollere kroppen min på, gjennom en kultur av seksuell terrorisme, sier Portman.

Skrev om brystene hennes

Hun fortalte at filmkritikere skrev om hennes voksende bryster i filmanmeldelser.

- Jeg forsto raskt, til og med som 13-åring, at hvis jeg skulle uttrykke meg seksuelt, ville jeg føle meg utrygg, og at menn følte at de kunne diskutere og objektivisere kroppen min. Det fikk meg til å føle meg svært ukomfortabel, sier Portman.

Dette førte til at hun nektet å ha roller hvor det var kyssescener. Hun understreket i intervjuer at hun var opptatt av bøker, og passet på å kle seg på en elegant måte. Alt for å bli oppfattet som en seriøs person.

- Jeg bygget opp under et rykte om at jeg var snerpete, konservativ, nerdete og seriøs, i et forsøk på å føle at kroppen min var trygg, og at stemmen min ville bli lyttet til, sier Portman.

I talen sa hun at beskjeden fra kulturen vår er tydelig:

- Jeg følte at jeg måtte dekke kroppen min og hemme uttrykket og arbeidet mitt, for å signalisere til verden at jeg er en som fortjener trygghet og respekt, sier hun.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer