Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Anmeldelse: Lars Vaular - «Flere steder alltid»

Var alt bedre før?

«Flere steder alltid» kombinerer Lars Vaulars karrieretriumfer med dypt personlige utfordringer.

TRIUMFER OG UTFORDRINGER: Lars Vaulars nye album presenterer både fortid, nåtid og fremtid. Foto: Kristin Svorte
TRIUMFER OG UTFORDRINGER: Lars Vaulars nye album presenterer både fortid, nåtid og fremtid. Foto: Kristin Svorte Vis mer

«Flere steder alltid»

Lars Vaular

4 1 6

Rap

Plateselskap:

Sony Music

«På tide å bevege seg fremover igjen.»
Se alle anmeldelser

ALBUM: Kontrasten mellom artisten Lars Vaular og hans kommersielle suksess bør på ingen måte tas for gitt.

Hvordan en introvert og rimelig alternativ rapper-poet uten åpenbar badboy-faktor, sex appeal (bortsett fra når sleiken er tilbake da selvsagt) eller noen slags utarbeidet gimmick ble en av landets største underholdere, er strengt tatt et stort spørsmålstegn.

Kanskje sier det mer om nivået på det norske publikummet enn noe annet. Åpenheten for noe annerledes, ekte og grensesprengende i mylderet av generisk fjas.

En lojalitet som strekker seg atskillig dypere enn de åpenbare hit-frieriene bergenseren har sluppet med jevne mellomrom siden 10 år gamle «Solbriller på».

Men suksessen er altså ingen selvfølge. Og for Vaular – som til tider kan virke mer som et vandrende performance-show enn noen typisk rapper, med en kreativ kurve som heller atskillig nærmere egne premisser enn offentlig anerkjennelse – har suksessen da også vist seg å ha et tak. Betongtaket i Oslo Spektrum for å være helt presis.

Ikke at det betyr så mye. Triumfer har det nemlig vært nok av. Smeller også, for den saks skyld.

«Eg trodde aldri på karma før livet ble helt jævlig.»

Linjen fra «Våre nærmeste», spoken word-åpningen av 35-åringens sjette album «Flere steder alltid», er neppe tilfeldig plassert på dette som har blitt hans hittil mest personlige utgivelse.

11 spor som fort kunne ha endt opp som et skilsmissealbum fullt av selvmedlidenhet og selvforakt. Isteden serveres vi en antikronologisk historierekke fra fortid, nåtid og framtid. Hvor tanker rundt skjebne og livsutfall er stadig tilbakevendende.

Returnerer gjør også de karrieredefinerende danserytmene. Først via den minimalistiske house-låta «Fremover», som ikke når sitt klimaks før Frode Kvinge Flatland baker synthen fra «Kroppsspråk» inn i en snasen, overlappende overgang.

Sistnevnte dansesingel føles forløsende etter skivas noe treige start. Videreført til det mer alternative klubblandet på «Speilbilde» – med Vaular i uvant alfa-rolle som forførende kvinnebedårer («Om du leter etter gode grunner til å stønne / Så ska du få») over en bassgang som hadde gjort Rick James misunnelig.

Som det meste her er besøket fra playboyen Vaular likevel bare et av mange forskjellige steg på veien. Vi hastes videre gjennom skivas politiske alibi «Våken», mesterlig fortellerkunst i «Colors»-kanaliserende «Karma», og utleverende linjer om skattesmell og andre søvndrepende pengekrav på det bouncy Röyksopp-samarbeidet «To minutter».

Etter denne smådiffuse tidsreisen gjennom både livshistorie, lydbilder og personlige utfordringer, er det til slutt nostalgien som skaper skivas beste øyeblikk – signert det sterkt undervurderte studiogeniet Store P på respektive «Denne veien er brolagt» og «Stille barn».

Førstnevnte låt perfeksjonert med god, gammel Ajkic-visdom, et fabelaktig (og dessverre altfor kort) KingSkurkOne-vers samt en Westcoast/Texas-type beat som plukker opp der debutalbumet «La Hat» rundet av i 2007.

Umiddelbart er det dermed kanskje fristende å påstå at alt faktisk var bedre før. Disse magiske åra da Lars Vaular fortsatt hadde resten av rap-Norge på trygg avstand i bakspeilet.

Men hvis det er én ting ordkunstneren fra Åsane har lært oss, så er det at man aldri kan stå på stedet hvil. Og som hovedpersonen selv slår fast på «Flere steder alltid» – nå er det på tide å bevege seg framover med bånn gass igjen.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling