Var alt verre før?

Det er sjelden Skavlan inviterer forskere for å underholde det norske og svenske folk en fredags kveld. Men Steven Pinkers siste bok har flere problematiske sider, skriver artikkelforfatteren.

HVA ER VOLD?Den mest problematiske siden ved Pinkers tilnærming er etter min mening at han ikke problematiserer hva vold er til ulike tider, skriver artikkelforfatteren. Foto: Monkberry/NRK
HVA ER VOLD?Den mest problematiske siden ved Pinkers tilnærming er etter min mening at han ikke problematiserer hva vold er til ulike tider, skriver artikkelforfatteren. Foto: Monkberry/NRK Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Det er sjelden Skavlan inviterer forskere for å underholde det norske og svenske folk en fredags kveld. Men Steven Pinker er en mann utenom det vanlige. I mursteinen «The Better Angels of Our Nature» går han i rette med dem som mener alt er blitt mye verre enn før. Måler man voldsfrekvens, er tendensen umiskjennelig: vi lever i verdens fredeligste tidsalder. Selv når man regner inn 1900-tallets to verdenskriger og utrenskninger i regi av Stalin, Mao og Pol Pot blir andelen drepte i forhold til folketall langt lavere enn i et hvilket som helst tidligere århundre. Dette er utvilsomt gode nyheter, men er de riktige - og i så fall: hvordan skal vi tolke dem?

Pinker har tatt mål av seg å skrive en bok som omhandler voldsutvikling fra tidenes begynnelse til i dag. Det krever et enormt statistisk materiale og oversikt over en mengde ulike fagdisipliner - fra antropologi og psykologi via sosiologi og statistikk til historie og filosofi. Det finnes ikke mange i dagens spesialiserte forskersamfunn som klarer å orientere seg innenfor så mange felter. I tillegg har Pinker en gudbenådet evne til å popularisere. Men tross bokens imponerende bredde og prisverdige formål må den vurderes på bakgrunn av de konkrete funn og tolkninger den bygger på. Tverrfaglighet innebærer ikke at kravene til interne faglige standarder kan fravikes.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer