KONGO-SAKEN

Var alvorlig bekymret for at omtale av «Mordene i Kongo» kunne spolere French-løslatelsen

- Kunne vært kroken på døra, sier Joshua Frenchs advokat Hans Marius Graasvold.

LAGES FILM OM: Historien om Joshua French skal bli spillefilm. Hans advokat Hans Marius Graasvold var redd for at vedtaket om å få ham hjem til Norge kunne spoleres hvis filmprosjektet ble omtalt i media før French var kommet hjem.  Foto: Erlend Aas / NTB Scanpix
LAGES FILM OM: Historien om Joshua French skal bli spillefilm. Hans advokat Hans Marius Graasvold var redd for at vedtaket om å få ham hjem til Norge kunne spoleres hvis filmprosjektet ble omtalt i media før French var kommet hjem.  Foto: Erlend Aas / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): I fjor høst var Joshua French’ advokat Hans Marius Graasvold alvorlig bekymret for at en eventuell omtale i mediene av den kommende spillefilmen om Tjostolv Moland og Joshua French, «Mordene i Kongo», kunne sette et endelig punktum for det langvarige og nitide arbeidet med å få løslatt den gjenlevende Kongo-fangen.

- Selv om det aldri har vært meningen, kunne fort sentrale myndigheter ha oppfattet det som at «nå blir Kongo blåst igjen». Det kunne vært kroken på døra for hele løslatelsen, sier Graasvold til Dagbladet.

Åtte år i Kongo

Den 17. mai ble French sluppet fri, etter åtte år i kongolesisk fengsel.

Sammen med Tjostolv Moland ble Joshua French i 2010 dømt til døden av den militære ankedomstolen i Kisangani for spionasje, ulovlig våpenbesittelse, drapsforsøk, væpnet ran og for å ha dannet et kriminelt forbund i Kongo. Bare Moland ble dømt for selve drapet.

I 2013 fant French så kompisen Moland død på badet utenfor cella de to delte. Norske Kripos konkluderte med at Moland tok sitt eget liv. Den militære domstolen i Kinshasa dømte imidlertid French til livsvarig fengsel for overlagt drap.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer