PAUSE: Artisten Salvador Sobral, som vant den europeiske finalen i Melodi Grand Prix, forteller fansen at han må ta en pause fra musikken. FOTO: Bjørn Langsem / Dagbladet
PAUSE: Artisten Salvador Sobral, som vant den europeiske finalen i Melodi Grand Prix, forteller fansen at han må ta en pause fra musikken. FOTO: Bjørn Langsem / DagbladetVis mer

Var alvorlig syk da han vant MGP, nå må han gi seg: - Jeg antar at det til slutt er på tide å overlate kroppen min til vitenskapen

Helsetilstanden til Salvador Sobral setter en stopper for karrieren som artist.

(Dagbladet): Portugiseren Salvador Sobral tok Europa med storm, og sang seg til seier i årets Melodi Grand Prix-finale. Nå ser han seg nødt til å legge musikken på is, på grunn av hjertesykdom.

Onsdag la sangeren ut et klipp på YouTube, hvor han fortalte fansen at han må prioritere helsa, skriver Expressen.

Hjertefeil

- Det er ingen hemmelighet at min helsetilstand er skjør. Jeg antar at det til slutt er på tide å overlate kroppen min til vitenskapen, og ta en pause fra musikkarrieren, sier han.

Han legger til at han ser lyst på framtiden. Den siste konserten for nå vil holdes 8. september.

Sobral har en alvorlig hjertefeil, og ble i februar operert for to brokk.

Slet med helsa

Veien fram mot den europeiske Melodi Grand Prix-finalen var alt annet enn enkel for Sobral, og da han tok imot hyllesten fra Europa og sang vinnerlåta på nytt sammen med låtskriver-søstera Luisa, var det tydelig at øyeblikket var spesielt.

Luisa Sobral måtte steppe inn som sanger under flere av prøvene, fordi Salvador selv var i for dårlig form. Derfor ble det ekstra sterkt da Luísa overtok mikrofonen etter at Portugals triumf var et faktum.

Aleksander Walmann, som representerte Norges i konkurransen, sammen med Joakim With Steen (Jowst), sa til Dagbladet etter finalen at han ble rørt av øyeblikket.

- Jeg stod og grein litt da de gjorde den siste gjennomkjøringa, og søstera stod og sang der, det var mye følelser i spill. Det var helt nydelig, all ære til dem, fortalte han.

BLOTTET SEG: En mann løp opp på scenen da fjorårets MGP-vinner Jamala fremførte sin vinnerlåt «1994» under lørdagens MGP-finale i Kiev - så trakk han ned buksene og viste rumpa for millioner av seere. Video: NRK. Vis mer Vis mer

At Sobral vant årets Eurovison, fikk Dagbladets anmelder Anders Grønneberg til å ergre seg.

Tok feil

For da Grønneberg skulle anmelde årets finalelåter, forhåndserklærte han like godt Italias Francesco Gabbani som vinneren av Eurovision Song Contest 2017, ikke Sobral:

«Sjelden er jeg så sikker i min sak: I kveld går Italia av med seieren. Dersom det ikke skjer, skal jeg spise både katt og kaniner og en eng med løvetann.»

Og slik gikk det jo ikke.

Det ble ikke Italia, men Portugal, med Salvador Sobrals myke ballade «Amar Pelos Dois», som gikk av med seieren i Eurovision Song Contest.

- Jeg var vel en smule hovmodig da jeg sa Italia kom til å vinne. Strofene fra Lillebjørn Nilsen datt ned i hodet på meg, og jeg skrev det bare uten å tenke videre på det, sa Grønneberg etterpå.

- Forsøket mitt på å ikke havne i klisjégryta, sendte meg i en helt annen gryte, slo han fast.