Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Marc Maron:

Var blakk, nyskilt og bitter. Seks år seinere kom Obama på besøk i garasjen

Søndag kommer humorstjerna til Norge for første gang.

DEN LETTE SAMTALEN: Marc Maron har kommet under huden på en rekke profilerte musikere, skuespillere og komikere i podkasten «WTF». - Podkasten har nok fungert som terapi for meg. Hvis du hører på de første hundre episodene, så var det bare meg som snakket med kjendiser om mine egne problemer, sier han til Dagbladet. Foto: Presse
DEN LETTE SAMTALEN: Marc Maron har kommet under huden på en rekke profilerte musikere, skuespillere og komikere i podkasten «WTF». - Podkasten har nok fungert som terapi for meg. Hvis du hører på de første hundre episodene, så var det bare meg som snakket med kjendiser om mine egne problemer, sier han til Dagbladet. Foto: Presse Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Jeg var blakk, nyskilt og karrieren min gikk ikke så bra. Jeg fikk ikke jobb og visste ingenting om framtida, sier stjernekomikeren Marc Maron (53) på telefon til Dagbladet.

Humorprofilen snakker om perioden da han startet opp «WTF», som i dag er en av verdens mest belyttede podkaster. Siden 2009 har komikeren invitert et dusin med høyprofilerte mennesker i sin beskjedne garasje i Los Angeles.

I takt med suksessen med podkasten, har populariteten som standupkomiker også vokst seg betydelig større. Han har gitt ut «WTF»-bok, samt spilt i tv-serier som «GLOW», «Maron» og «Girls».

TRENER: Komiker Marc Maron spiller wrestling-treneren Sam Sylvia i Netflix-serien «GLOW». - Jeg var lik Sam for 20 år siden. Jeg var mer selvsentrert, mindre selvbevisst og mer sinna. Jeg har vokst meg ut av det. Jeg har kommet meg gjennom Sam-perioden, sier Marc Maron. Foto: Erica Parise / Netflix
TRENER: Komiker Marc Maron spiller wrestling-treneren Sam Sylvia i Netflix-serien «GLOW». - Jeg var lik Sam for 20 år siden. Jeg var mer selvsentrert, mindre selvbevisst og mer sinna. Jeg har vokst meg ut av det. Jeg har kommet meg gjennom Sam-perioden, sier Marc Maron. Foto: Erica Parise / Netflix Vis mer

Når han søndag gjester Folketeatret i Oslo, står han samtidig på en norsk scene for første gang.

- Jeg var forbanna, kynisk og bitter. Så snakket jeg i en mikrofon, inviterte venner over og ting ble bedre. Jeg har fremdeles problemer, men å være bitter er ikke en av dem, humrer Maron.

Obama i garasjen

For en knapp måned siden flyttet komikeren fra sin gamle leilighet. Det betyr samtidig at han ikke lenger gjør intervjuer i sin myteomspunne garasje.

- Det gamle stedet vil selvfølgelig alltid være spesielt, men du må videre på et tidspunkt. Det er på en måte fint med forandring. Suksessen kan ikke bare ha dreid seg om garasjen, det må ha vært noe med meg også, sier Maron.

- Hvis du hører på de første hundre episodene, så var det bare meg som snakket med kjendiser om mine egne problemer. Marc Maron, komiker

Det er mange store skikkelser som har sittet i den samme harde trestolen. Hans personlige favoritter inkluderer Neil Young, Randy Newman og Wanda Sykes.

Også president Barack Obama har kommet på besøk, noe som har forblitt hans eneste podkastopptreden.

- Jeg tror at jeg har gjort bedre intervjuer, men det var selvfølgelig en ære å ha ham på besøk i garasjen. Han virket som en bra mann; veldig rolig, veldig ekte.

- Han hører nøye etter og vi hadde en god samtale. Han er jo en egentlig bare en fyr som var glad for å være president.

Presidenten nippet te i en strengt bevoktet garasje. Secret Service ransaket hele huset og var representert med snikskyttere rundt leiligheten. Til naboenes store undring.

WRESTLING: Marc Maron spiller wrestlingtreneren Sam Sylvia i Netflix-serien «GLOW». Video: Netflix Vis mer

- Hvordan var det å ha snikskytterne på taket?

- Det gjorde meg faktisk roligere. Da vet jeg jo at jeg ikke blir drept selv. Det var ganske spennende, sier Maron.

- Terapi

Det tar som regel ikke veldig lang tid før samtalene til Marc Maron blir dype. Han har nemlig selv gått gjennom en del: Skilt to ganger, et anstrengt forhold til sine egne foreldre, rusavhengighet, depresjon, angst og spiseforstyrrelser.

- Podkasten har nok fungert som terapi for meg. Hvis du hører på de første hundre episodene, så var det bare meg som snakket med kjendiser om mine egne problemer, sier han lattermildt.

Det er nødvendig for mennesker å snakke sammen, mener han. Spesielt i ei tid da nettopp dét blir mer uvanlig.

BLIDERE: - Jeg har blitt mer komfortabel med meg selv, men jeg tror ikke at jeg har blitt mindre nevrotisk og engstelig, sier Marc Maron. Foto: Dan Hallman / NTB scanpix
BLIDERE: - Jeg har blitt mer komfortabel med meg selv, men jeg tror ikke at jeg har blitt mindre nevrotisk og engstelig, sier Marc Maron. Foto: Dan Hallman / NTB scanpix Vis mer

- Jeg tror at det å snakke med andre mennesker generelt får deg til å komme deg ut av ditt eget hode. Det er bra for humøret og sjelen. Det er ikke noe folk gjør lenger. Du tekster, sender e-post, du snakker omtrent ikke med folk på telefonen engang.

- Har podkasten gjort deg roligere?

- Jeg føler at jeg har blitt mer komfortabel med meg selv, men jeg tror ikke at jeg har blitt mindre engstelig og nevrotisk. Jeg har det bra med tingene som jeg gjør, men jeg vet ikke om jeg har blitt roligere.

Dop og flykrasj

Det er ikke bare i podkasten at privatlivet brettes ut. Også på scenen er han svært frittalende, også om sine erfaringer med foreldrene og tidligere ektefeller. Det har ikke alltid blitt tatt imot med åpne armer.

- På en måte, så fortjener ikke foreldre alltid respekt. Jeg sier ikke at du må hate dem, men det er bare mennesker som også gjør feil, og noen ganger så må man snakke om det - selv om de blir forbanna.

Marc Maron stikker innom Folketeatret med mange stikkord på blokka: Verdens ende, teknologi, foreldrene, erfaring med dop, flykrasj, litt kjærlighet - og president Donald Trump.

- Jeg snakker om amerikansk politikk fordi det påvirker alle. Jeg føler at jeg må unnskylde på vegne av USA. Det er en veldig trist tid. De som ikke likte Obama innser nå at de savner ham, sier han oppgitt.

- Kommer du til å invitere Donald Trump over til den nye garasjen?

- Jeg tror ikke at jeg kommer til gå aktivt inn for det. Hvis han spiller etter samme regler som Obama, at jeg styrer spørsmålene selv og at vi redigerer episoden selv, så kanskje. Du vet jo uansett at det bare blir mer av den samme regla, sier han og blir mer entusiastisk:

- Kanskje jeg kunne ha fått ham skikkelig forbanna, at jeg konstant plager ham med små stikk til han mister fatninga. Vi hører jo alle om at det skjer, men det hadde vært morsomt å ha opplevd det selv.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!