KOMMENTARER

Ny bok om 22. juli

Var det en tabbe å samle nasjonen etter 22. juli i stedet for å ta et oppgjør?

Sju år etter tyter meningsfeller ut over alt og kaller seg ofre.

VERDIFULLT: Stoltenbergs nære rådgiver og taleskriver, Hans Kristian Amundsen, har skrevet en god bok om hvordan ordene ble til 22. juli. Men prisen for trøst og samling var å legge lokke på debatten. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
VERDIFULLT: Stoltenbergs nære rådgiver og taleskriver, Hans Kristian Amundsen, har skrevet en god bok om hvordan ordene ble til 22. juli. Men prisen for trøst og samling var å legge lokke på debatten. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Etter å ha sett president Donald Trumps reaksjon på de siste dagers dramatiske hendelser i USA, er det lettere å forstå hvorfor den norske håndteringen av 22. juli-angrepet vekket internasjonal oppsikt. Det enkle budskapet om å møte terror med mer demokrati og åpenhet, formulert i taler frie for krigsretorikk og ønske om hevn, må ha virket eksotisk i land hvor den politiske ledelsens første respons er mer død og fordervelse.

Det er kanskje urimelig å sammenlikne to land med så vidt ulikt syn på forbrytelser og straff. I etterkant framstår dessuten håndteringen bemerkelsesverdig også i norsk sammenheng. Det var slett ikke gitt at tonen som ble satt allerede i de første timene, skulle treffe så presist og få et slik gjennomslag.

Hans Kristian Amundsen skal ha mye av æren for det. Jens Stoltenbergs nære rådgiver og taleskriver var på ferie i Troms da det smalt i regjeringskvartalet fredag ettermiddag. Han fikk så vidt med seg at det var skyting på Utøya før han ble lukket inne på siste fly fra Evenes til Gardermoen. I løpet av knappe to timer, isolert fra omverdenen, laget han utkastet til Jens Stoltenbergs første tale til en nasjon i sjokk.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer