Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Pluss

Mer
Min side Logg ut
Du leser nå Dagbladet Pluss

Var det et bestillingsdrap eller tapte Tordenskjold en duell i bakrus?

Det mangler ikke på teorier.

KOSTYMEDRAMA: Jakob Oftebro (30) spiller hovedrollen som Tordenskjold i den nye filmen «Tordenskjold og Kold», med manus av Erlend Loe, og la på seg flere kilo for å få den rette pondusen. Foto: Nina Hansen
KOSTYMEDRAMA: Jakob Oftebro (30) spiller hovedrollen som Tordenskjold i den nye filmen «Tordenskjold og Kold», med manus av Erlend Loe, og la på seg flere kilo for å få den rette pondusen. Foto: Nina Hansen Vis mer

Sannsynligvis får vi aldri vite hva som egentlig skjedde da den norsk-danske sjøhelten Peter Wessel Tordenskjold endte sine dager på ei eng utenfor Hannover i Tyskland. Fortsatt strides historikere om hvorfor han ble stukket i hjel av den svenske obersten og gambleren Jakob Stäel von Holstein den 12. november 1720. Oberst Holstein var 40 år, ti år eldre enn Tordenskjold, tykkfallen, nærsynt og i dårlig form. Tordenskjold var en bejublet og adlet krigshelt som hadde vunnet det store slaget ved Dynekilen og beseiret svenskene i Den store nordiske krigen i 1716.

Derfor mangler det ikke på teorier om det som utspant seg. Var det et plott, et bestillingsdrap fra svenske myndigheter? Måtte Tordenskjold ryddes av veien som en brikke i et politisk spill? Eller var duellen rett og slett resultatet av en fyllekrangel noen dager før? Dramaet har sin selvsagte plass i filmen «Tordenskjold og Kold» - en dansknorsk samproduksjon - som i disse dager er å se på kinoer over hele Norden.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

Dagbladet Pluss

Les Dagbladet Pluss til over påsken for bare 1 krone.

3 MÅNEDER*

HELGEKUPP

1 kr

(Fornyes automatisk til 249,-/kvartal)

KJØP 3 MÅNEDER*

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

3 MÅNEDER* 1 kr 3 måneder. Fornyes automatisk til 249,-/kvartal

*Abonnementet fornyes automatisk til ordinær pris etter tilbudsperioden (249,-/3 måneder) når perioden utløper. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper. Fremtidige betalinger trekkes fra ditt registrerte betalingskort.

1 UKE

55 kr

(Fornyes automatisk til 55,-/uke)

KJØP 1 UKE

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

1 UKE 55 kr uke. Fornyes automatisk til 55,-/uke

*Abonnementet fornyes automatisk til ordinær pris etter tilbudsperioden (55,-/uke) når perioden utløper. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper. Fremtidige betalinger trekkes fra ditt registrerte betalingskort.

6 MÅNEDER

449 kr

(Fornyes automatisk til 449,-/6 måneder)

KJØP 6 MÅNEDER

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

6 MÅNEDER 449 kr 6 måneder. Fornyes automatisk til 449,-/6 måneder

*Abonnementet fornyes automatisk til ordinær pris etter tilbudsperioden (449,-/6 måneder) når perioden utløper. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper. Fremtidige betalinger trekkes fra ditt registrerte betalingskort.

  • *Abonnementet fornyes automatisk til ordinærpris etter tilbudsperioden (249,-/kvartal). Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.
  • Øvrige abonnement fornyes automatisk til ordinærpris etter tilbudsperioden. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

visa card Betal trygt med Visa eller Mastercard.

VELKOMMEN TIL

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

Takk for at du har kjøpt tilgang på Dagbladet Pluss
For å se alt du har tilgang til med ditt abonnement
anbefaler vi at du tar en titt på denne velkomstsiden


Du har allerede et gyldig abonnement.

For å se alt du har tilgang til med ditt abonnement, anbefaler vi at du tar en titt på denne velkomstsiden


Kjøpet ble avbrutt

Du valgte å kansellere kjøpet. Din konto ble ikke belastet. Vil du prøve igjen?