Var det noen som sa klisjeer?

Isabel Allende sparer ikke på effektene.

SVULMENDE: Isabel Allendes nye roman er fargerik, dramatisk - og overflatisk. Foto: SCANPIXAP /Peter Morgan
SVULMENDE: Isabel Allendes nye roman er fargerik, dramatisk - og overflatisk. Foto: SCANPIXAP /Peter MorganVis mer

||| ANMELDELSE: Isabel  Allende sparer ikke på effektene i sin nyeste roman med den finurlige tittelen «Øya under havet».
Her møter vi brutale slavedrivere, sensuelle kokotter, slemme stemødre, stramme offiserer — og den ukuelige unge Tété, solgt som slave til den rike plantasjeeieren Toulouse Valmorain.

Vi er på Saint-Domingue i opprørets tid ved slutten av 1700-tallet, øya som senere skulle få navnet Haiti, i dag en del av Hispanola, herjet av jordskjelv og knuget av fattigdom.
Brutal historie Under fransk besittelse var Haiti verdens rikeste koloni. En strøm av skip sendte sukker, det søte gullet, til europeiske havner. På tilbakereisen var var lasterommene fylt av afrikanske slaver. Da opprøret brøt løs i kjølvannet av den franske revolusjon, hadde Haiti en halv million slaver, 40 000 hvite og 25 000 mulatter.

I 1791 sto det nordlige Haiti i brann. Århundrers lidelse ble hevnet i en orgie av blod og brennevin.

Anført av den geniale strategen Toussaint Louverture klarte slavebefolkningen å vinne kontroll over hele øya, og i 1804 var Haiti verdens første selvstendig republikk styrt av svarte.

Mylder av mennesker Med dette brokete bakteppet sender Isabel Allende sine skikkelser inn på scenen. Noen dukker opp rett og slett for å dø. Andre, som kurtisanen Violette Boisier, plantasjeeier Valmorain og hans ulykkelige hustru Eugenia, som døyver sin smerte og galskap med opium, skal vi følge gjennom mange år sammen med Tété, som altså er Valmorains husslave; misbrukt og utnyttet, men sterk og tålmodig, også når hun flykter til New Orleans.

Ganske vanskelig etter hvert, altså, å holde rede på hvem som er hvem, og ikke lettere for leseren når disse personene får barn, og med hverandre.

Underveis får vi servert detaljerte skildringer av kjoler, interiører og matretter, som er Allendes spesialiteter fra «Åndenes hus».
Kjærligheten Her er det dessverre ikke så mye magisk realisme.

Var det noen som sa klisjeer?

«Øya under havet» kommer i kategorien underholdningsroman i et språk som altfor ofte svulmer av adjektiv og adverb:

 Hoftene er yppige , huden ufattelig myk og lemmet steinhardt. Og helten feller en hare på vill flukt fra utrolig langt hold. Var det noen som sa klisjeer? Men gled eder, for størst av alt er kjærligheten, den utholder alt, tror alt, håper alt, tåler alt. Hos Isabel Allende seirer den også til slutt, men denne gangen tok det lang tid.
 
SVULMENDE: Fargerik, dramatisk og overflatisk underholdningsroman fra den populære Isabel Allende. Foto: ??????????????