DEBATT

VAR det verdt det?

Slik VAR er blitt praktisert i VM, skaper det vel så mange problemer som det løser.

FØRE VAR: Christiano Ronaldo felles i straffefeltet av Irans Saeid Ezatolahi. Etter å ha konsultert videodømmingssystemet VAR, valgte dommeren å dømme straffe. Videodømmingssystemet spilte en avgjørende rolle under de avsluttende gruppespillskampene i går. Foto: REUTERS/Lucy Nicholson  TPX
FØRE VAR: Christiano Ronaldo felles i straffefeltet av Irans Saeid Ezatolahi. Etter å ha konsultert videodømmingssystemet VAR, valgte dommeren å dømme straffe. Videodømmingssystemet spilte en avgjørende rolle under de avsluttende gruppespillskampene i går. Foto: REUTERS/Lucy Nicholson TPX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

For et drøyt år siden skrev jeg en kommentar om bruk av videodømming, det som nå kalles VAR, og sannsynlige konsekvenser av dette. Jeg var usikker på om de positive konsekvensene ville oppveie de negative, men unnlot å konkludere, bortsett fra at jeg forsøkte å helle kaldt vann i blodet på de største optimistene, som håpet at avgjørende dommerfeil fra nå av ville være historie.

Blant motstanderne av videodømming har det – basert på det samme premisset – vært en utbredt oppfatning at VAR tar noe av sjarmen bort fra fotballen: hvis alt kan avgjøres ved å se situasjoner på nytt på video før en endelig avgjørelse fattes, mister publikum noe av det som alltid har vært viktigst ved fotball: Muligheten til å sitte på puben i timevis – i noen tilfeller årevis – etterpå, og diskutere om skuddet til Geoff Hurst i VM-finalen i 1966 var inne, om Sergio Ramos burde vært utvist i årets Champions League-finale, eller om tyskerne fortjente det straffesparket som ga dem seieren i VM-finalen i 1990.

Basert på erfaringene fra årets VM, kan vi la denne bekymringen ligge. VAR har slett ikke gjort alle avgjørelser mindre omdiskuterte. For det første virker det nokså vilkårlig i hvilke situasjoner VAR brukes, og for det andre er ikke situasjonene alltid av en karakter hvor det lar seg trekke noen entydig konklusjon. Resultatet blir – heldigvis, vil altså mange si – at diskusjonene fortsetter. Nå er dessuten berettigelsen av VAR selv gjenstand for like heftige diskusjoner på sosiale medier som tvilsomme dommeravgjørelser ellers har vært. Vi som er glade i å diskutere fotball har altså like mye å ta tak i som før.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.