Anmeldelse: Abba - «Voyage»

Var dette virkelig alt, Abba?

En skygge av seg sjøl, 40 år etter forrige album. Men det er lyspunkter også.

NY MUSIKK, GAMMEL FORMEL: Benny Andersson, Agnetha Fältskog, Björn Ulvaeus og Anni-Frid Lyngstad i studio i Stockholm, der «Voyage» er blitt til over en fireårsperiode. Fra i dag er den tilgjengelig på strømmetjenestene. Foto: Polar Music
NY MUSIKK, GAMMEL FORMEL: Benny Andersson, Agnetha Fältskog, Björn Ulvaeus og Anni-Frid Lyngstad i studio i Stockholm, der «Voyage» er blitt til over en fireårsperiode. Fra i dag er den tilgjengelig på strømmetjenestene. Foto: Polar Music Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

«Voyage»

Abba

Pop

Utgitt: 2021
Plateselskap: Polar Music / Universal

«Abba delvis på tomgang.»
Se alle anmeldelser

ALBUM: 40 år. Det er nesten et lite liv, det. Så lenge er det siden Abba ga ut sitt forrige album, «The Visitors» (1981). I dag lanserer Björn Ulvaeus (76), Benny Andersson (74), Agnetha Fältskog (71) og Anni-Frid Lyngstad (75) «Voyage». Og det har vært en lang reise, også for dette albumet - som er blitt til over en periode på fire år. Fallhøyden kan ikke bli stort større, så et naturlig spørsmål blir: Burde de latt være? Burde vi heller huske dem som de var?

For - «Voyage» er for deg som ønsker et Abba-album som likner veldig på Abba for 40-50 år siden, bare med dårligere låter. Er vi fornøyd med det, da?

Musikalsk reklameplakat

Det tok riktignok litt tid for noen av oss å innse det, men Björn og Benny var både to av de største låtskriverne på 70-tallet og svært kreative produsenter. Derfor må det være lov å forvente noe mer enn dette.

Jeg innbiller meg at «Voyage» først og fremst er en musikalsk reklameplakat for det som kommer til å skje fra slutten av mai til desember neste år, når «Abba Voyage» framføres av avatarer, eller «abbatarer», fra Abba Arena i Queen Elizabeth Olympic Park i London. 250.000 billetter ble solgt de første tre dagene. Trolig blir det turné også.

Der får du høre noen av de nye låtene mikset med gamle hitsS, spilt av et band på ti. Abba-medlemmene opptrer som hologrammer og trenger ikke å løfte en finger. De slipper å stille på scenen hver kveld og kan rett og slett sitte og se på sine digitale versjoner - spilt inn med 160 kameraer - og telle penger. Det virker «lettvint».

«Mamma Mia!»

Nærmere 400 millioner solgte plater, 17 førsteplasser på listene og interne skilsmisser er god nok grunn til å gi seg. Det ble ti år, fra 1972 til 1982, og alle forsøk på gjenforening har vært dødfødt. Til nå - sjøl om du altså ikke får oppleve dem på scenen slik du er vant til å se dem.

Det er ikke sånn at de ikke har gjort noe siden, men de har ikke ønsket å gå i studio. De har hatt soloprosjekter og produsert og skapt musikalen «Chess» sammen med Tim Rice, men mest kjent er selvfølgelig «Mamma Mia!»-forestillingen - med to påfølgende filmer.

Ti låter

De ti låtene på «Voyage» bærer alle et tydelig Abba-stempel, og Björn og Benny er selvfølgelig både opphavsmenn og produsenter. Tekstene er skrevet av Björn, og det er ikke stor poesi.

Agnetha og Frida synger fortsatt fint sammen. Likevel er det noe gulnet og blast over dette. Abba har valgt å beholde formelen som funket, men det betinger gode låter. Det har gruppa mange av i sin imponerende katalog, men det er ingen nye klassikere å hente på «Voyage».

Klassisk ballade

«Do I have it in me?» spør de i åpningslåten «I Still Have Faith In You», en klassisk, lettere pompøs ballade med 22 strykere fra Stockholm Concert Orchestra. Vel, både ja og nei.

En noe overlesset «When You Danced With Me» er tro mot «opptempo Abba»-formelen, mens «Little Things» av alle ting er en julesang med søtt barnekor, klokkespill og hele kitsch-pakka.

«Don't Shut Me Down» er den første lille oppturen, en fengende, velprodusert opptempolåt som likner veldig på mye av det de gjorde i gamle dager og som kommer til å bli spilt på radioen en stund framover. Prototypen på en Abba-låt! Men før du vet ordet av det kommer nedturen. Mange Abba-låter balanserer på grensa mot dansebandsjangeren, og på «Just A Notion» bikker det skikkelig over!

TILBAKE I STUDIO: Anni-Frid Lyngstad (t.v.) og Agnetha Fältskog i studio for første gang på mange år. Foto: Polar Music
TILBAKE I STUDIO: Anni-Frid Lyngstad (t.v.) og Agnetha Fältskog i studio for første gang på mange år. Foto: Polar Music Vis mer

Ingen stor låt

Jeg får umiddelbart en klam «I Do, I Do, I Do, I Do, I Do»-følelse, spesielt i starten, og den følelsen er ikke så god. Låten var opprinnelig skrevet I 1978 for albumet «Voulez-Vous» (1979), og er med på en boks med «feilrefuserte» låter fra 1994. Nå er den spilt inn på nytt, men stemmene til Agnetha og Anni-Frid er fra den gamle mastertapen.

Benny sier i dag at han ikke skjønner hvorfor den ikke kom med, men i ettertankens lys er det forståelig. Men kvalitetsforståelsen er kanskje litt annerledes i dag. Og - de har en avatar-forestilling de skal markedsføre.

«S.O.S.»

Musikalinspirerte «I Can Be That Woman» er en break-up-ballade og en av få lyspunkter, mens det eneste spesielle med «Keep An Eye On Dan», også den i musikalgata, er at den har et pompøst uttrykk og «dramatiske» strykere og avslutter med noen toner fra «S.O.S.».

«Bumble Bee», også den i utgangspunktet en eldre, refusert låt (med mer klokkespill) er en bagatell i Abba-sammenheng og «No Doubt About It» er skamløs, men superfengende «samlebånd-pop», med den veggen av lyd vi kjenner fra Björn og Benny - og Phil Spector. Avslutningen «Ode To Freedom» er en av fire låter med strykerne fra Stockholm Concert Orchestra, og det er særlig de som gjør jobben her. Smakfullt arrangert er det også.

Nei til milliarder

Mange har ønsket Abba sammen igjen. Gruppa skal visstnok ha sagt nei til et tilbud om en milliard dollar, nærmere ni milliarder kroner, for en gjenforening i 2000 - om vi skal tro Wikipedia.

Men - det løsnet litt etter at de uformelt opptrådte sammen på en fest i Stockholm sommeren 2016. To år seinere fortalte gruppa at de hadde spilt inn to sanger til et tv-program som riktignok ikke ble noe av. I stedet ble de to låtene spart til «Voyage».

Over - igjen

Men sjøl om altså Abba-eventyret fortsetter, er det også definitivt over før det egentlig er begynt. Gruppa ønsket å la det bli med åtte studioalbum, men lot seg endelig overtale til et niende. Og det blir visst med det.

«Det er slutt», forsikrer Benny Andersson i et ferskt intervju.

Det er kanskje like greit.

«ABBATARER»: Abba-medlemmene i en yngre utgave som avatarer i den digitale konsertversjonen av «Voyage», som skal framføres i London i åtte måneder neste år. Foto: Polar Music
«ABBATARER»: Abba-medlemmene i en yngre utgave som avatarer i den digitale konsertversjonen av «Voyage», som skal framføres i London i åtte måneder neste år. Foto: Polar Music Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer