Vår digitale sårbarhet

Regjeringen bør nedsette et digitalt sårbarhetsutvalg, for å få en helhetlig gjennomgang av samfunnets digitale sikkerhetsutfordringer.

SÅRBART: Norge er i verdenstoppen i internettbruk. «Vi trenger et digitalt sårbarhetsutvalg», skriver artikkelforfatterene. Foto: Øistein Norum Monsen
SÅRBART: Norge er i verdenstoppen i internettbruk. «Vi trenger et digitalt sårbarhetsutvalg», skriver artikkelforfatterene. Foto: Øistein Norum Monsen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Dagbladet har gjennom en prisbelønt serie vist konkret hvor sårbart det digitaliserte samfunnet er. Beredskapen må holde følge. Vi trenger et digitalt sårbarhetsutvalg.

Brannen i Lærdal minnet oss om at ekstremt vær, flom, brann og ulykker kan ta ut kommunikasjonslinjer, telenett og nødsamband. Når Telenorledelsens datamaskiner hackes, ser vi bredden i utfordringen. Det er behov for mer kunnskap om vår digitale sårbarhet, både for hver enkelt av oss og som samfunn. En digital sårbarhetsutredning trengs først og fremst fordi sårbarhetene ikke er tilstrekkelig kartlagt. Det er tretten år siden sårbarhetsutvalget ledet av Willoch. Sju og fire år siden utvalgene som vurderte «landets kritiske infrastruktur», og «personvern i det digitale samfunnet».

Norge er i verdenstoppen i internettbruk. 2,2 millioner nordmenn er innom Facebook hver dag. 2013 var et rekordår for nettbrett. Utfordringen knyttet til vår «digitale hverdag» er at teknologien allerede er tatt i bruk. Blitt en integrert del av hverdagen. Smarttelefonen tar med både digitale muligheter og trusler hjem, til hjemmenettverket og TV-benken i stua. Økt teknologibruk, øker sårbarhetene. Det krever en mer omfattende gjennomgang av hva dette betyr for personvern og samfunnssikkerhet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer