Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Var dødssyk i svangerskapet

TV 2-programleder Katrine Moholt (31) opplevde alle mødres mareritt da hun gikk gravid med datteren Evelina (5). Morkaka revnet, og i fire måneder kjempet hun for begges liv.

NANNESTAD (Dagbladet): Det var meningen at vi skulle prate om suksessen hun har hatt det siste året med «Nr. 19» og «Jakten på kjærligheten», om livet på gården i Nannestad sammen med mann og to barn. Om hvordan det er å bidra til at norske bønder finner kjærligheten på tv. Midt under intervjuet går praten over til å handle om liv og død.

-  Det er viktig å sette pris på det man har, vite det at man er så utrolig heldig. Jeg holdt på å dø da jeg gikk gravid med Evelina. Morkaka holdt på å løsne og det oppsto masse komplikasjoner, forteller en åpenhjertig Moholt til Dagbladet.

Revnet morkake

De første månedene hun gikk svanger med sin nå fem år gamle datter hadde hun hyperemesis, eller ekstrem svangerskapskvalme. Så lå hun med revnet morkake og situasjonen var uviss de fire siste månedene.

-  Trodde aldri det skulle bli en frisk unge, så da jeg kom til hektene etter fødselen var jeg virkelig høy på livet. Jeg kjempet hver dag for henne, og det var langt fra noen selvfølge at det skulle gå bra. I etterkant har jeg satt langt større pris på de små tingene i livet. Det har virkelig satt ting i perspektiv, sier 31-åringen. Det dramatiske svang-erskapet kommer fortsatt tilbake til henne med jevne mellomrom.

-  Jeg og Snorre kan stoppe opp i hverdagen og prise oss lykkelige over at vi har to friske barn, og at det gikk bra. Men det er ikke tvil om at fødsel kan være dramatisk, det kan handle om liv og død.

Hennes andre svangerskap var en ni måneder lang kamp.

-  Det var helt grusomt. De behandler ekstremkvalme med isolasjon så jeg lå i praksis i mørke og isolasjon og orket nesten ikke å forholde meg til Snorre og Markus, sier hun stille. Sønnen Markus var da tre år, og gammel nok til å forstå at mamma var syk. Moholt tror selv hun ble forgiftet av sine egne hormoner, og går fortsatt med et sterkt ønske om at det bør bli forsket mer på nye behandlingsmåter for ekstremkvalme. Mannen Snorre Harstad (33) synes det var et mareritt å være vitne til at kona var så dårlig mens hun gikk gravid.

-  Det var veldig tungt, og mer enn nok å bekymre seg for.

Om ikke det var nok, fikk Moholt en livstruende blodforgiftning etter å ha blitt matforgiftet på sydenferie i fjor. Hun gikk nesten i koma, og var innlagt på sykehus ei uke med feberfantasier og smerter.

-  Det har vært store kontraster i livet mitt. Mange tror jeg har cruiset gjennom livet, og det kan kanskje være greit for folk å vite at også jeg har hatt mine nedturer.

Positiv

Ifølge Moholt selv har hun alltid vært god til å finne det positive i ting. Det har hun fått fra sin mor Bente.

-  Jeg ringer fortsatt henne når ting kan være litt vanskelig. Vi har et veldig sterkt bånd.

Programlederen nyter livet hjemmet på gården, og adrenalinkick får hun av tv-jobben.

-  Direktesendt tv er ekstremsport for min del, det er utrolig spennende. Tv-karrieren har også dreid seg om knallhard jobbing. Det kommer ikke noe gratis, sier den teaterutdannede Nannestad-kvinnen. Hun er strålende fornøyd med hvordan hennes siste programserie, «Jakten på kjærligheten», har slått an hos både gammel og ung her på berget.

-  Det er et belgisk konsept, men jeg føler virkelig at det er mitt program også. Det er det mest personlige jeg har gjort på tv. Jeg har vært med på å utforme den norske versjonen og på castingen, sier hun.

Ærlig framstilling

Moholt mener serien har hatt helt andre forutsetninger for å lykkes enn mange andre serier hvor man søker kjærlighet i tv-ruta.

-  Det blir noe helt annet enn andre realitykonsepter. Motivasjonen er en helt annen, og vi plasserer dem ikke i et slott eller en annen unaturlig setting. Hvis vi klarer å legge forholdene til rette for at deltakerne, vil også konseptet lykkes. Vi er veldig ærlige med framstillingen, mener hun. Og hun hevder at de aldri har presset bøndene til å falle for noen av deltakerne.

-  Det som er litt press for deltakerne er at de blir bedt om å snakke om følelsene sine, Det er ikke alltid like lett, mener Moholt. Hun mener de har tjent på å ikke ha hatt kameraene der hele tida, deltakerne har fått mer tid til å bli kjent med hverandre.

Moholt tror forelskelse og kjærlighet er drivkraften i livene våre.

-  Det er meningsfullt å bidra til at folk treffer hverandre, spesielt for bønder som jobber så mye alene. De som er med vil så gjerne ha noen å dele livet med, dele livsstilen med. Moholt er genuint stolt over at de har lyktes med et program som hun hevder bare er hyggelig og snilt. Hun er bare glad for å gi landbruket god reklame.

Savner dyr

-  Jeg kunne ikke tenke meg å flytte til byen. Har bodd på gård de siste ti åra, først åtte år hos Snorres foreldre, de to siste i eget hus her på gården hos mine foreldre. Han kan i hvert fall ikke klage på å bo hos svigers de neste seks åra!

Akkurat nå er et par dyr på gården det eneste hun føler mangler i livet.

-  Jeg drømmer litt om å få et par hester her. Ble frelst da vi red hos Vidar på setra under innspillingen. Jeg har aldri vært noen byjente, men liker kombinasjonen å være karrierekvinne i byen og ha fritida hjemme på gården.

Husmor

Trolig har erfaringene hennes fra gårdsliv hjemme i Nannestad bidratt til at hun har gått så naturlig inn i programlederrollen for bonderomantikerne.

-  Jeg har i hvert fall visst en del om settingen, og har kanskje fått et naturlig og bra forhold til deltakerne av den grunn. Synes det viktigste som programleder er å skape den riktige stemningen. Det tror jeg fungerer best gjennom å være meg selv, være medmenneske og få fram deltakerne på en best mulig måte, sier hun. Moholt håper de kan få en avklaring så snart som mulig om tv-kanalen skal ta en ny runde. Hun synes det vil være merkelig dersom det ikke skjer. I runde to håper hun de kan ha en enda mer variert alderssammensetning.

Men først skal mann og barn få sitt de neste ukene.

-  Jeg er skikkelig husmor nå, har ikke vært mye hjemme det siste året. Nå skal jeg bare være mamma fram til over jul. Fra januar til juni hadde jeg fire frihelger og etter det har det gått i ett med «Jakten på kjærligheten». Men det har helt klart vært verdt det. Jeg har hatt det utrolig moro.

BONDEROMANTIKK: Katrine Moholt flankert av Hans Ole Nafstad og Inga Berit Lein fra høstens tv-suksess, «Jakten på kjærligheten».
I NUMMER 19: Katrine Moholt med noen av finalistene i «Nr. 19». Fra venstre : Lasse Moursund, Moholt, Jon Bratten og Firhana Moursund.
MORSKJÆRLIGHET: Katrine Moholt koser seg med datteren Evelina på gården i Nannestad. For drøye fem år siden kunne de begge ha dødd.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media