Var drikkehistoriene drøyere før?

Se kortfilmen som vant Amanda i fjor.

•  Kjøp Janus hos Filmarkivet

(Dagbladet.no): I går ble Kortfilmfestivalen i Grimstad avsluttet, mens Norsk Filminstitutt ga ut kortfilmantologien «Norsk Kort 007».

Linda Fagerli Sæthrens eksamensfilm fra animasjonslina ved Høgskolen i Volda, «Janus», var å finne på festivalprogrammet i fjor, og er en av de 23 utvalgte kortfilmene på den nye dvd-utgivelsen.

Amandapris

Animerte «Janus» har vært å se på mange festivaler - både i inn- og utland - og vunnet flere priser. I fjor stakk den av med Amanda for beste kortfilm.

- Jeg var i sjokk da jeg ble nominert, jeg hadde faktisk ikke tenkt tanken engang. Det ble en hektisk tur til Haugesund. Jeg kom vel klokka fire på ettermiddagen og var totalt uforberedt på hele greia. Da jeg satt der i salen tenkte jeg «Det eneste som mangler nå, er at jeg vinner denne prisen og må opp der og ikke har noe å si». Så vant jeg. Men det er klart, det var veldig morsomt, forteller Fagerli Sæthren til Dagbladet.no.

Snart reiser animatøren til Paris i forbindelse med det franske filmakademiets filmkvelder (Nuits en Or - Golden nights of short film), viet til forskjellige prisvinnere fra Europa og verden. «Janus» er en av ti filmer som er valgt ut til visningen hovedkvelden 11. juli.

Fant tema hjemme

Var drikkehistoriene drøyere før?

«Janus» ble til da Linda Fagerli Sæthren måtte gå bort fran den opprinnelige ideen hun hadde til eksamensfilm.

- Jeg hadde egentlig planer om å lage noe helt annet, men etter å ha jobbet på en annens film en stor del av året, fant jeg ut at jeg ikke hadde tid nok til et så stort prosjekt. Jeg måtte finne noe enklere for å bli ferdig i tide, sier Fagerli Sæthren.

Filmens tema fant hun hjemme hos foreldrene.

- Ideen kom til meg da mamma og pappa hadde besøk av noen venner og de snakket om ungdomstida på Torshov. Jeg hadde akkurat lest mange korte historer av mindre bra kvalitet på nettet, i håp om å finne noe jeg kunne bruke. Blant annet en om en mann i en bar hvor jeg likte settingen, men ikke historien. Her fikk jeg også plass til noen elementer fra den opprinnelige ideen.

Perfekt stemme

- I arbeidet med manus fikk jeg hjelp av Siri Røhr-Staff, datteren til en venninne av mamma. Jeg visste hun var god til å skrive, og det var viktig å ha noen å spille ball med. Hele manuset ble skrevet med tanke på at Sverre Odd Horge, også en gammel venn av familien, skulle lese hovedrollen. Han har perfekt stemme for oppgaven, forteller kortfilmskaperen.

Selve manuset ble ferdig på rundt tre uker, det var selve animasjonsprosessen som tok tid.

- Jeg skulle egentlig lage én karakter og ett sett, men det endte vel opp med 22 karakterer, tror jeg. Det hele utviklet seg og jeg brukte omtrent et år ekstra. God hjelp fikk jeg, men jeg anslår at jeg har gjort 90 prosent av arbeidet selv.

Linda Fagerli Sæthren gjorde all animasjon på egen hånd, bortsett fra på to klipp med mange karakterer, der hun ble assistert av Svanhild Utne.

Inspirert av musikk

«Janus» er både morsom og vemodig på samme tid. Det var også meninga, for animatøren lar seg inspirere av ting som gir henne en følelse av noe spesielt, enten det er trist, morsomt, godt eller vondt.

- Utover det tror jeg at musikk for meg er en større inspirasjonskilde enn film, sier Fagerli Sæthren.

Musikk har også en framtredende rolle i kortfilmen, som åpner og slutter med Christer Knutsens «Smile/Veil», og har to låter integrert i historien. Den ene er ved Geir Andreas Bredal fra Molo og den andre er Kaizer-vokalist Janove Ottesens solohit «Go Tell Her» fra 2004.

Begge framføres av Line Endresen på lydsporet og av en barsanger i dukkeform i kortfilmen.

Annerledes, animert video

Musikkinteressen manifesterer seg også i animatørens neste prosjekt. I disse dager er hun i innspurten av arbeidet med å lage en musikkvideo for den norske gruppa Beady Belle.

Låten som nå får video heter «Self-fulfilling», der vokalist Beate S. Lech har med seg den amerikanske soulstjernen India.Arie som duettpartner.

- I den videoen får jeg brukt en ide jeg hadde lyst til å gjøre som spesialisering på skolen, men som ikke ble noe av, forteller Fagerli Sæthren.

Hun har også startet animasjonsstudioet Lassofilm, med en klar målsetning for framtida:

- Planen er å lage mye god dukkefilm framover. Jeg har mange ideer jeg håper å få gjennomført.

• Kjøp Janus hos Filmarkivet

I AKSJON: Linda Fagerli Sæthren animerer den nye musikkvideoen til Beady Belle.
ASSISTENT 1: Praksisstudent Sylvia animerer.
DANSEGLADE DUKKER: Fra Beady Belles kommende musikkvideo «Self-Fulfilling».
ASSISTENT 2: Praksisstudent Stein-Christian animerer.