Var du dum nok til å kjøpe denne?

iPhone-nedlasting for rike og lettlurte.

(Dagbladet.no): Da Apple lanserte sin iPhone 3G tidligere i sommer, åpnet selskapet samtidig AppStore, nettbutikken der iPhone-brukere handler og laster ned nye programmer til telefonen.

 I AppStore finner du verken et program som gir telefonen MMS-funksjonalitet, eller et som lærer telefonen noe så elementært som klipp/lim.

Verdens dyreste ikon?

Imidlertid kunne du, inntil tidligere i dag, skaffe deg en applikasjon med navnet I Am Rich (Jeg er rik).


Vel å merke hvis du var lettlurt nok, eller rik nok, eller begge deler, til å bla opp omlag 5000 kroner for en «applikasjon» som ikke gjorde annet enn å legge et ikon med en dårlig grafisk etterlikning av en rød diamant på iPhone-skjermen din.

«Det røde ikonet på din iPhone eller iPod touch minner deg (og andre når du viser den til dem) om at du er rik nok til å ha råd til denne. Det er et kunstverk, uten noen skjult funkjonalitet overhodet», het det i produktbeskrivelsen fra programmeren Armin Heinrich, som heller ikke la skjul på at målsetningen med produktet var å gjøre ham rik.

Flere har kjøpt

De færreste trodde vel at noen skulle gå på limpinnen, men med muligheten for ettklikks shopping skiulle det ikke mye til før noen kom i skade for å klikke på «kjøp». Andre klikket i den tro at det var en spøk - bare for å ende opp 5000 kroner fattigere, med et rødt ikon på iPhone-skjermen som synlig bevis på at man var gått på limpinnen til en sleip tysker.

Var du dum nok til å kjøpe denne?

Hvor mange som faktisk har kjøpt I Am Rich, er usikkert. Men etter at flere begynte å advare mot Heinrichs svindelliknende «produkt», ble det tidligere i dag fjernet fra AppStore.

Stakkarene som kjøpte har neppe noen reklamasjonsmulighet - hvis da ikke Apple skulle påta seg et garantiansvar. Det er nemlig oppsiktsvekkende at produktet kom inn i butikken i første omgang, der alle produkter skal kvalitetssikres og godkjennes manuelt av Apple.

Apple har foreløpig ikke kommentert saken.

VERDENS DYRESTE IKON? «I Am Rich» var iPhone-programmet som kostet 5000 kroner og ikke gjorde annet enn å legge et rødt ikon på skjermen. Nå er det fjernet fra Apples nettbutikk.
VERDENS DYRESTE IKON? «I Am Rich» var iPhone-programmet som kostet 5000 kroner og ikke gjorde annet enn å legge et rødt ikon på skjermen. Nå er det fjernet fra Apples nettbutikk. Vis mer
HJELP! En fortvilet AppStore-kunde klager sin nød etter å ha kjøpt et verdiløst iPhone-ikon til kroner 5000. Faksimile: Digg