Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Var du på Michael Jacksons siste konsert i Norge?

Her er bildene og anmeldelsen fra Valle Hovin i 1997.

SISTE KONSERT I NORGE: 35 000 Michael Jackson-fans var på popkongens konsert på Valle Hovin 19. august 1997. Det skulle vise seg å være den siste konserten han holdt på norsk jord. Foto: Hans Arne Vedlog
SISTE KONSERT I NORGE: 35 000 Michael Jackson-fans var på popkongens konsert på Valle Hovin 19. august 1997. Det skulle vise seg å være den siste konserten han holdt på norsk jord. Foto: Hans Arne Vedlog Vis mer

||| (Dagbladet): I 1992 ble Oslo satt på hodet da Michael Jackson besøkte byen i forbindelse med den storslåtte «Dangerous»-turneen. 35 000 elleville tilskere fikk bivåne helten sin på Valle Hovin i sommersolen den 15. juli 1992.

Fem år senere, den 19. august 1997, kom han tilbake. Da var det «HIStory»-turneen som stod for tur. Selvfølgelig med enda dyrere effekter og enda mer spektakulære kostymer enn sist.

Og Jacko-feberen hadde ikke kjølnet, for Valle Hovin var like utsolgt som i 1992.

Foto: Hans Arne Vedlog
Foto: Hans Arne Vedlog Vis mer

Dagbladets fotograf, Hans Arne Vedlog, var der og foreviget det senere skulle vise seg å være «The King of Pop»s siste opptreden i Norge.

Nåværende musikksjef i P3, Håkon Moslet, anmeldte konserten for Dagbladet. Den røde tråen i anmeldelsen var at Jacko både var gal og genial, og selv om at avslutningen fortonet seg som kvalm og pinlig selvdiggende så kunne man ikke komme bort fra at Michael Jackson var verdens største entertainer.

Foto: Hans Arne Vedlog
Foto: Hans Arne Vedlog Vis mer

Moslets anmeldelse
Dette skrev han i anmeldelsen med tittelen «Gal & genial» som stod til terningkast fem:

«Michael Jackson har alt. Bortsett fra sunn fornuft. For etter å ha gitt av hele seg til publikum - og det er i grunn ganske mye, deretter hyllet menneskeheten og jordkloden i «Earth Song» og «Heal The World», så endte Jacko opp med å lovprise seg sjøl til et punkt der spysmaken ikke var veldig langt unna.

Foto: Hans Arne Vedlog
Foto: Hans Arne Vedlog Vis mer

Avslutningslåta «History» med fokus på en sykt svær statue av Michael bikket fullstendig over. Her var budskapet klart: Jeg er ikke bare klodens største artist, jeg er også et menneske av overjordiske kvaliteter på alle andre områder. Jeg er faktisk Gud!

Panteren og roboten
Akkurat der fikk vi glimtet av den stormannsgale Jacko, uten hemninger og uten noen som helst form for god smak.

Foto: Hans Arne Vedlog
Foto: Hans Arne Vedlog Vis mer

Men takk og pris var det geniale Jacko som hadde latt gale Wacko Jacko sitte på bakrommet i det aller meste av gårsdagens show.

Han leverte alt hva folk kunne forvente, og litt til. Han danset med en panters smidighet og en robots presisjon, han leverte en hitrekke ingen andre nålevende artister gjør ham etter, og han presenterte et show akkurat passe smekkfullt av effekter.

Foto: Hans Arne Vedlog
Foto: Hans Arne Vedlog Vis mer

Det begynte militært knallhardt i «Scream» og «They Don't Care About Us». Det fortsatte teatralsk og gangsterfilmaktig i «Smooth Criminal». Dumpet innom det tårefylte og gripende i «You Are Not Alone» der en norsk ungpike kløv opp på scenen og klamret seg desperat til sin store helt.

Monstertrio
Etter det igjen ble det nostalgisk svingende i en «Jackson 5»-medley før monstertrioen «Billie Jean», «Thriller» og «Beat It» minte om at man strengt tatt ikke trenger noen andre popskiver fra 80-tallet hvis man har «Thriller».

Foto: Hans Arne Vedlog
Foto: Hans Arne Vedlog Vis mer

Den, eh, blodferske «Blood On The Dance Floor» bar bud om en Jacko som langt ifra har sagt sitt siste ord. «Dangerous» er derimot ikke verdens største låt, men låtas dansesekvens var konsertens aller mest gåsehudframkallende, så da sier vi ikke mer om den saken. Så feide det framover mot den store finale og de før nevnte redde jorda-låter, før altså et ikke ubetydelig antiklimaks kom i den ekkelt narsissistiske avslutningslåta.

Snakkesalig
Michael Jackson er en fyr som har gjort alt som har stått i hans makt for å bli den beste. Det har han klart og vel så det. Men på veien har han blitt skrullete og mistet en del vurderingsevne. Det var den ekstreme selvdyrkingen i «History» det beste beviset på. Samtidig skal man være forsiktig med å dømme Jackson for en del av de andre (gutte)skrittene han har gått til.

Foto: Hans Arne Vedlog
Foto: Hans Arne Vedlog Vis mer

Eller som en usedvanlig snakkesalig Jacko sa til sine norske fans i går kveld:

- Gjør meg en tjeneste. Ikke tro på alt dere leser.

Foto: Hans Arne Vedlog
Foto: Hans Arne Vedlog Vis mer

Men det er feil å fokusere på disse tingene etter at Jackson på norsk jord så til de grader beviste at han har holdt sine ekstreme evner og talenter som artist ved like. I en alder (39) der andre artister gjerne begynner å slakke av på tempoet, klø seg på pondusen, og se den artistiske midtlivskrisen rett i hvitøyet, der gir Jacko full pinne og et show som tidvis er heseblesende heftig. Trenger det ikke
Han omgir seg med både tanks, eksplosjoner, heisekraner, flagg, bomber og annet fiksfakseri, men egentlig trenger Jacko disse effektene mindre enn noen andre superstjerner.

Han er en eksplosjon i seg sjøl på scenen.

Foto: Hans Arne Vedlog
Foto: Hans Arne Vedlog Vis mer

Han har totalkontroll over kropp, stemme, dansere og musikere, og kommer tidvis så nær magi som overhodet mulig med mindre du ikke heter David Copperfield.

Jacksons makabre sorti i den teatralske versjonen av «Thriller» var for øvrig sterkt Copperfield-inspirert. Vel, glimrende synes som et nøkkelord her. Men mens dansker, nederlendere, finner og tyskere har Jacko-feber denne sommeren, er det noe med nordmenns kollektive psyke overfor Jacko.

Foto: Hans Arne Vedlog
Foto: Hans Arne Vedlog Vis mer

Stemningen på Valle Hovin er den tammeste jeg har sett på en stadionkonsert noensinne. Folk virket nærmest litt uinteresserte. Kanskje var det tanken på at denne fyren man hadde betalt 345 daler for å se på er en barnemisbruker og en pedofil som holdt Ola konsertgåer så grundig på betongen i går.

Synd, for det var heller tanken på at man i åra som går til et eventuelt nytt Jacko-show lander i byen, må lide seg gjennom en utrolig lang rekke med middelmådigheter, som burde ha surret rett under topplokket.

Proffen har vært i by'n. Nå er det amatørenes tur.»

Grunnet flere innlegg fra enkelte lesere, som bryter med retningslinjene for Dagladets debatter, er dette kommentarfeltet stengt.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling