<strong>31 MILLIONER:</strong> Neverland-ranchen, som nå heter Sycamore Valley Ranch, ligger ute til salgs igjen. Dette er bygningens togstasjon. Foto: Stuart Cook/REX/NTB Scanpix
31 MILLIONER: Neverland-ranchen, som nå heter Sycamore Valley Ranch, ligger ute til salgs igjen. Dette er bygningens togstasjon. Foto: Stuart Cook/REX/NTB Scanpix Vis mer

Michael Jacksons ranch Neverland:

- Var dumme nok til å sette prisen til 100 millioner

Neverland skulle bli det nye Graceland. Ti år etter Michael Jacksons død er naboene fremdeles skeptiske.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

LOS OLIVOS, CALIFORNIA (Dagbladet): Da Michael Jacksons døde 25. juni 2009, var det som om en hel musikkverden brått husket hvor høyt de hadde elsket ham hele tiden.

Billie Jean-flashmobber brøt ut i Stockholm og Hongkong. «Thriller» klatret igjen til topps av albumlistene og musikkanalene var døgnåpne minnestunder. Selv på statskanalen ble begravelsesseremonien direkte overført med studiogjester i forkant og bakkant.

<strong>BLE 50 ÅR:</strong> Michael Jackson fotografert like før han døde. 25. juni 2019 er det ti år siden popikonet døde. Foto: NTB scanpix
BLE 50 ÅR: Michael Jackson fotografert like før han døde. 25. juni 2019 er det ti år siden popikonet døde. Foto: NTB scanpix Vis mer

Huset med det rare i

Fra hele verden valfartet også fans til Jacksons hjem Neverland sommeren 2009. Det lå i kortene at Neverland ville bli det nye Graceland, Elvis' hjem som siden 80-tallet har tiltrukket seg mengder av fans og vært en millionbutikk.

Sycamore Valley Ranch, som Michael Jackson kjøpte i 1987 og gjorde om til sitt Peter Pan-rike, var nemlig mer enn et hjem. Den 11 000 mål store tomta utstilte popkikonets ønske om å gjenskape en barndom han aldri hadde hatt.

Her var det fornøyelsespark, dyrehage og kino med gratis godteri. Leketoget Katherine, oppkalt etter Jacksons mor, fraktet Jackson og hans unge lekekamerater mellom aktivitetene.

FØLER SKYLD: De to mennene som beskylder Michael Jackson for å ha misbrukt dem seksuelt da de var barn i en HBO-dokumentar, blir intervjuet av Oprah Winfrey i spesialprogrammet «After Neverland». Video: HBO / CNN Vis mer

Inne i hovedhuset var det en mekanisk spåkone, «Power Rangers»-figurer i menneskestørrelse og gulltrone.

- Michael Jackson var mer enn det musikalske. Han skapte også en visuell verden, sier Richard Lecocq, som tidligere jobbet i Sony og nå leder fanklubben MJStreet.

- Neverland var slik sett en forlengelse av kunstnerskapet.

<strong>LUKKET:</strong> Hit, men ikke lenger, kommer Michael Jackson-fansen som prøver å komme i nærheten av popstjernas legendariske eiendom. Foto: Fredrik Kalstveit
LUKKET: Hit, men ikke lenger, kommer Michael Jackson-fansen som prøver å komme i nærheten av popstjernas legendariske eiendom. Foto: Fredrik Kalstveit Vis mer

Vaktbikkja

Veien til Neverland er i dag smal og arrete. Hesterancher, olivenlunder og vinmarker glir forbi bilvinduet. Når navigasjonstemmen varsler at destinasjonen nærmer seg, strekker lønnetrærne greinene mot hverandre og danner en grønn korridor fram til porten.

Plaketten med Neverland-bokstavene er revet ned, og over smijernsverket kan man verken skimte giraffhoder eller pariserhjul.

<strong>FAN:</strong> Polsk-amerikanske Eva Blaisdell, som kaller seg Lady Rocket, besøker Neverlandranchen. Foto: Fredrik Kalstveit
FAN: Polsk-amerikanske Eva Blaisdell, som kaller seg Lady Rocket, besøker Neverlandranchen. Foto: Fredrik Kalstveit Vis mer

Neverland har blitt gjendøpt til Sycamore Valley Ranch og ligger ute til salgs for 31 millioner dollar. Et prisras etter at eiendomsherren Colony Capital først forsøkte å få 100 millioner dollar for den i 2015.

Et knippe fans henger rundt porten, men vaktbikkja våkner først når en polsk fan stikker nesa mellom sprinklene. Med avvæpnende haleføring labber bikkja bort til tregrinda og klyver gjennom, snuser på folkeoppbudet foran steinmuren. Så snart lukteinspeksjon er unnagjort, løfter den på labben. Sender en gul stråle mot muren og en av hyllestene som er tusjet på steinene.

Michael Jackson

  • Født i 1958 i Indiana, USA.
  • Fikk sitt gjennombrudd med søskengruppa «The Jackson 5» i 1979.
  • I 1979 kom hans første soloalbum «Off the Wall», og med «Thriller» fra 1982 ble han en av verdens mestselgende artister.
  • Fortsatte å produsere store hits på 90-tallet, men de ble også overskygget av at han i 1993 ble beskyldt for seksuelt misbruk av mindreårige gutter. Det ble ikke reist tiltale.
  • I 2003 ble han igjen etterforsket for overgrep mot unge gutter, men ble frikjent.
  • Døde 25. juni 2009 i Los Angeles. Obduksjonen konkluderte med at Jackson hadde blitt drept av en overdose av medikamentene propofol og benzodiazepin. Jacksons lege Conrad Murray ble dømt og sonet to år i fengsel.
  • Etterlot seg sønnen Prince Michael, datteren Paris og sønnen Prince «Blanket» Michael II.
  • I mars 2019 vakte dokumentaren «Leaving Neverland» oppsikt med nye anklager om overgrep. Det førte til at flere radiostasjoner sluttet med å spille Jacksons musikk.
  • Kilder: SNL, Wikipedia

Glemmer ikke anklagene

I de ti årene som er gått siden hans død, har nye påstander kommet fram om Jackson. Sist i den mye omtalte, fire timer lange dokumentaren «Leaving Neverland», der to menn hevder Jackson begikk omfattende overgrep mot dem da de var barn.

I Los Olivos i California, omlag to timers kjøring fra Los Angeles, der Neverland- ranchen ligger, har de ikke glemt overgrepsanklagene over natta.

- Rettssaken pågikk i månedsvis i 2005. Mediespetakkel ga byen mye negativ oppmerksomhet. Ideen om at Neverland skulle bli et nytt Graceland ble derfor aldri godt mottatt her. Vi har også turisme nok som det er, sier Kathy Wood, som jobber på en av vinrestaurantene i småbyen, som ble et populært reisemål for vinentusiaster etter filmen «Sideways».

En lokal aksjonsgruppe med det talende navnet «Never» ble også opprettet på sensommeren 2009.

<strong>LOKAL MOTSTAND:</strong> Kathy Wood sier forslaget om at Neverland skulle bli museum ikke ble vel mottatt i lokalmiljøet. Foto: Fredrik Kalstveit
LOKAL MOTSTAND: Kathy Wood sier forslaget om at Neverland skulle bli museum ikke ble vel mottatt i lokalmiljøet. Foto: Fredrik Kalstveit Vis mer

- Dette er cowboylandsby med mye gamle penger. Du kan ikke bare komme hit og tro du får det som du vil. Dessuten er ikke Los Olivos dimensjonert for en massiv turisttilstrømning. Vi har ikke engang et skikkelig kloakkanlegg.

Fra trekkplaster til åpent sår

Eiendomsmegleren William Etling, som har skrevet boka «Sideways in Neverland», sier han visste helt fra starten at Neverland aldri ville bli åpnet for allmennheten.

<strong>PORTEN LUKKET:</strong> Steinmuren utenfor ranchen har i ti år vært et midlertidig sørgested for Jackson-fansen. Foto: Fredrik Kalstveit
PORTEN LUKKET: Steinmuren utenfor ranchen har i ti år vært et midlertidig sørgested for Jackson-fansen. Foto: Fredrik Kalstveit Vis mer

- Arealplaner er arealplaner i Santa Barbara County. Neverland-ranchen kan bare brukes til gårdsdrift og eiendom. Michael Jackson måtte selge store deler av eiendommen i 2008 på grunn av økonomiske problemer.

<strong>FORSKRIFTER:</strong> Megler William Etling sier han visste helt fra starten at Neverland aldri ville bli museum. Foto: Fredrik Kalstveit
FORSKRIFTER: Megler William Etling sier han visste helt fra starten at Neverland aldri ville bli museum. Foto: Fredrik Kalstveit Vis mer

Senere tok eiendomsfirmaet Colony Capital fullstendig kontroll over eiendommen og de har pusset opp bygningsmassen. Likevel biter ingen kjøpere på kroken.

- De var dumme nok til å sette prisen til 100 millioner dollar. De håpet vel at en eller annen tulling ville dukke opp og punge ut. Den tullingen dukket aldri opp, og etter «Leaving Neverland» har kjendisstatusen blitt et åpent sår heller enn et trekkplaster, sier Etling.

<strong>KAN DET GJENSKAPES?:</strong> Pariserhjul og karuseller fra ranchen har blitt solgt til andre tivolier. Foto: Stuart Cook/REX/NTB Scanpix
KAN DET GJENSKAPES?: Pariserhjul og karuseller fra ranchen har blitt solgt til andre tivolier. Foto: Stuart Cook/REX/NTB Scanpix Vis mer

Manglende sørgested

Lederen for MJStreet, Richard Lecocq, kjenner godt til arealplanene som vanskeliggjør at Neverland kan bli omgjort til museum. Han kaller eiendommens liv i limbo trist, og sier det er en stor frustrasjon blant fansen at det fortsatt ikke finnes et skikkelig minnested.

LEAVING NEVERLAND: I mars har den omstridte dokumentar-serien «Leaving Neverland» premiere på HBO. Dokumentaren har mottatt en del kritikk fra Michael Jacksons familie, men HBO velger å ikke trekke den. Nå står flere av de angivelige ofrene fram, og snakker om livet på Neverland. Video: HBO Vis mer

Flere av de tingene som gjorde Neverland til Neverland, er nå også spredd for alle vinder. Pariserhjulene, karusellene og radiobilene har det siste tiåret vært å finne på tivolier rundt om i USA.

Giraffene er i Arizona og sjimpansen Bubbles nyter late dager på et pensjonistsenter for showbizaper i Florida. Oksygentanken, som Michael Jackson angivelig innkapslet seg i for å stagge alderdommen, er heller ikke i Jackson-familiens eie.

- Det går nok ikke å gjenskape et autentisk Neverland, men man har rikelig med videodokumentasjon på hvordan det så ut der inne og man kan bygge en replikaversjon, kanskje et helt annet sted i USA, sier Lecocq.

Lady Gaga forsøkte på nettopp det for noen år siden, men initativet ble stanset av Michael Jackson Estate. Lecocq håper de vil være mer medgjørlige i fremtiden og mener det også er mulig å skape en VR-opplevelse.

- Det viktigste er at folk får muligheten til å komme på innsida og se hvem Michael Jackson var og hvordan han levde. Michael Jacksons Neverland har hatt en viktig rolle i populærkulturen, uavhengig av hva man måtte mene om Michael Jackson.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer