INNRØMMER MISBRUK: Skuespiller Martin Iliou (39) sier selv at han har vært alkoholiker siden 2012. Foto: Privat
INNRØMMER MISBRUK: Skuespiller Martin Iliou (39) sier selv at han har vært alkoholiker siden 2012. Foto: PrivatVis mer

TV-suksessen «Bert»:

Var en av Sveriges største barnestjerner. Så mistet han alt: - Jeg er alkoholiker

Den svenske skuespilleren Martin Iliou (39) er dønn ærlig om tida etter TV-suksessen «Bert».

(Dagbladet): Martin Iliou, tidligere Lindqvist, var en av Sveriges største barnestjerner på 90-tallet.

Som tenåring fikk han rollen som Klimpen i TV-serien «Bert», og ble et kjent fjes over natta. Serien, som ble sendt på TV i 1994, handler om tenåringslivet til den jentegale 13-åringen Bert. Iliou i rollen som Klimpen var klassens mobber og seriens skurk. For et par uker siden ble to episoder av serien sensurert på SVTs streaming-tjenester på grunn av upassende innhold, blant annet på grunn av en scene der Klimpen roper «Balle, balle, balle».

Borte fra rampelyset

Etter «Bert»-suksessen spilte Iliou i TV-serien «Nattens barn» og filmen «Vinterviken», men siden har det vært stille fra skuespilleren.

STOR SUKSESS: Martin Iliou gjorde stor suksess i rollen som Klimpen i TV-serien «Bert». Foto: SVT
STOR SUKSESS: Martin Iliou gjorde stor suksess i rollen som Klimpen i TV-serien «Bert». Foto: SVT Vis mer

Iliou gjorde sin siste skuespilleropptreden i en kortfilm i 2003. Siden har han vært helt borte fra rampelyset.

Tida etterpå har vært alt annet enn lett.

- Mamma gikk bort tre dager etter at «Bert» hadde premiere. Jeg var veldig splittet, jeg hadde en sorg i meg som jeg egentlig ikke hadde tid til å prosessere fordi det skjedde så mye annet gøy samtidig, sier Iliou til Expressen.

Kranglet om pizza-penger

Iliou var 16 år gammel da moren fikk hjertestans i 1994. Det var samme dag som «Estonia» forliste. Han husker at han og moren hadde en krangel om noe helt ubetydelig.

- Det siste vi gjorde var å krangle om at jeg ville ha penger til å kjøpe pizza. Så stoppa hjertet hennes.

Seks år seinere døde faren av kreft, 62 år gammel.

- Dagen etter bursdagen min samlet pappa alle brødrene mine og meg for å fortelle om sykdommen. Jeg satt på bussen også kom det en jentegjeng som var veldig interessert i «Bert» og spurte hva jeg skulle. Jeg visste at jeg var på vei for å få «dødsbudskapet», men jeg prøvde å være så hyggelig som mulig, sier han til Expressen.

UPASSENDE: To episoder av 90-tallsserien «Bert» sensureres av STV. Årsaken skal være at innholdet er upassende. Video SVT Vis mer Vis mer Vis mer Vis mer Vis mer

Faren hans døde et halvt år seinere, og Iliou forteller at han ikke klarte å være der for faren til siste slutt.

- Den siste tiden rømte jeg bort. Jeg klarte ikke å være der. Det er noe jeg virkelig angrer på i dag, men gjort er gjort.

Storebror dør av overdose

Det skulle ikke gå mer enn et par år til før han mistet enda et familiemedlem. Denne gangen hans ti år eldre bror, Tobias Lindkvist, som var en hjemløs poet. Han publiserte blant annet boka «Tankar och betraktelser från gatan» i 2002. Lindkvist hadde i lang tid vært avhengig av narkotika, og ble funnet død på doen i en leilighet han delte med en venn.

- Iblant leser jeg boka hans og gråter en skvett, det er nesten det eneste jeg har igjen etter han. Jeg blir nesten mer trist for hver gang noen går bort.

Til tross for sorgen har Iliou forståelse for brorens rusmisbruk ettersom det er noe han sliter med selv.

- Jeg er alkoholiker, og det har jeg vært siden 2012.

14 ÅR SIDEN: Det har gått 14 år siden Iliou spilte i en film. Foto: Privat.
14 ÅR SIDEN: Det har gått 14 år siden Iliou spilte i en film. Foto: Privat. Vis mer

Ser positivt på framtida

Iliou giftet seg med Anna-Maria Iliou i 2010, og paret har vært sammen i 17 år.

Dagene blir for det meste tilbrakt hjemme, ettersom kona lider av en uvanlig form for revmatisme og derfor sliter med å bevege seg. Martin Iliou har ingen jobb per dags dato. Han venter på en undersøkelse som ifølge Expressen kan gi han diagnosene ADHD og sosial angst. Likevel ser han lyst på framtida.

- Jeg drømmer om at min kone skal bli frisk og at legeundersøkelsen skal bli klar så jeg kan få medisiner og bli et nytt menneske. Jeg håper også at jeg kan få en kreativ jobb. Akkurat nå ser jeg faktisk ganske lyst på framtida, og jeg tror at alt det her kommer til å gå bra, sier han til avisa.