Var en av tidenes første aprilspøker på tv også den beste?

Med et budsjett på 100 pund lurte BBC en hel nasjon i 1957.

(Dagbladet): Aprilsnarr har lange tradisjoner både her hjemme og i Storbritannia. Men når nyhetskildene du normalt stoler på lager tullesaker, kan det bli vanskelig for seerne å vite hva man skal tro.

Nettopp det fikk BBCs nyhetsflaggskip «Panorama» erfare da det lurte britiske tv-seere trill rundt en mandagskveld i 1957. Michael Peacock var redaktør for Panorama mellom 1955 og 1959, og forteller historien om hvordan programmet lurte en hel nasjon.

Under et redaksjonsmøte tidligere på våren kom det fram at 1. april falt på en mandag, samme dag som programmet hadde sendetid.

Uka etter pitchet en av medarbeiderne en vanvittig idé. Redaktøren innvilget 100 pund for å få laget reportasjen.

- Det var opplagt at vi hadde et utgangspunkt for en nydelig film, og at vi måtte behandle dette som en nyhetsmelding, sier Peacock i innslaget som Dagbladet har fått tilgang til.

I videoen over kan du se klippene som vakte store reaksjoner i Storbritannia for snart 60 år siden.

Brukte kjent krigsreporter Gjennom en rekke krigsreportasjer hadde Richard Dimbleby blitt en av Storbritannias mest anerkjente reportere. Det var han som fikk oppgaven med å formidle historien.

- Vi var fullstendig klar over at vi brukte hans anseelse for å få spøken til å fungere. Han elsket ideen, og tok fatt på den med stor glede.

Peacock forteller at de ikke kunne fortelle noen om spøken, heller ikke hans egen sjef.

- Det siste vi ønsket var at det skulle komme ut i media. Så vi fortalte det ikke til noen.

- Elsket og hatet Mot slutten av programmet snakker Dimbleby til kamera og sier: «Det var alt fra BBC Panorama, på 1. april 1957».

Innslaget første til at flere hundre personer ringte BBC i løpet av kvelden. Og til tross for at kanalen avslørte spøken på en plakat da sendingene var slutt for kvelden, førte den til oppslag i en rekke medier dagen etter.

- Noen skjønte ikke hva som foregikk. Andre elsket det, mens noen hatet det fordi vi lurte nasjonen. Det er derfor det fungerte så bra. Selvsagt var vi alle veldig fornøyde med oss selv, forteller Peacock.