Vår feilslåtte Ukraina-politikk

Hvorfor vil Vesten tvangsinnlemme Øst-Ukraina under sin parably når det åpenbart setter verdenfreden i fare?

- VILLE HJELPE: Putin ville hjelpe sine venner i Øst-Ukraina og sendte nødhjelp. Det likte ikke Kiev og stakk kjepper i hjulene, skriver artikkelforfatteren. Foto: PA/ALEXEY NIKOLSKY /RIA NOVOSTI / KREMLIN POOL MANDATORY CREDIT
- VILLE HJELPE: Putin ville hjelpe sine venner i Øst-Ukraina og sendte nødhjelp. Det likte ikke Kiev og stakk kjepper i hjulene, skriver artikkelforfatteren. Foto: PA/ALEXEY NIKOLSKY /RIA NOVOSTI / KREMLIN POOL MANDATORY CREDITVis mer
Debattinnlegg

Putin ser seg forpliktet til å beskytte sine tilhengere i øst. Nato vil vudere innlemming av Ukraina i sin forsvarsallianse — og vil dermed være forpliktet til å sloss for de Urainske ledernes interesser. Alle er dermed forpliktet til å slå ihjel hverandre! Ukraina kan ødelegges totalt, og også både Russland og Nato, inkludert deg og meg.

De vestorienterte rebellene fra Maydanplassen fikk sin vilje.  Tilbudet fra EU var bedre enn det fra Russland. Lederne ble kastet på flukt på lite demokratisk vis og  nytt styre ble innsatt. Dette ville befolkningen på Krim ikke være med på. Det murret også i øst. EU ble smigret over å få nye tilhengere og ville gjerne få med hele Ukraina.

Men hvorfor forlange at folket i øst skulle følge med; i strid med deres interesser? Det ble folkeavstemning på Krim. 96,7 prosent av folket ville fristilles fra Vest. Det demokratiske grunnlag var langt mer enn tilstrekkelig, men Europa hadde glemt sine demokratiske prinsipper og ville ha alt! 

Det første den nye vestorienterte lederen sa etter valget var at også Øst-Ukraina skulle få folkeavstemning. Det hørtes betryggende ut, men neste dag var det glemt! Hvem tror du hadde visket ham et ord i øret?

Da kokte det i øst, og det utviklet seg  borgerkrigslignende tilstander.  Kiev  hadde mange fly i lufta. Et fly ble skutt ned og separatistene jublet. De hadde tatt feil, det viste seg dessverre å være et utenlandsk passasjerfly! Det burde  vært vedgått og beklaget.  Slossingen eskalerte og  folket led.

Russland ville hjelpe sine venner og sendte nødhjelp. Det likte ikke Kiev og stakk kjepper i hjulene.  Da Røde Kors ble tillatt inspeksjon var det ikke viktig lengre, da var det bedre å beholde mistanken om våpensmugling.  Våpenleveranser til Kiev fra Vest har  derimot blitt tiljublet!  Uvisst av hvilken grunn har også Norge latt seg lure med på karusellen. Hvorfor har det vært ansett som god latin å ruste opp Vest-Ukraina, men forskrekkelig om Putin gjør  det samme i øst?

Vesten har innført sanksjoner mot Rusland, og Norge har som vanlig diltet i rompa på de andre. Først da det ble snakk om motsanksjoner våknet vi: Norske interesser kunne bli truet! Vi kan la oss diktere til mangt,  bare det ikke koster oss for mye. Det kan bli nye runder med sanksjoner og motsanksjoner, mer ondt blod, mer hat og mer unødverndig krig. Hvor det kan ende vet ingen.

Ville det ikke være enklere, billigere og veldig mye bedre for alle parter å la Øst-Ukraina få fri? La dem få bestemme selv,  om de vil ha indre selvstyre, bli utskilt som selvstendig stat, eller slutte seg til Russland. Er ikke det bedre enn å sette verdensfreden i fare for å kunne tvinge en ekstra, meget uvillig liten kylling inn under Vestens vinger? Kan de høye herrer i EU, Nato og USA snart innse at vi har tatt feil i denne saken?  I det minste burde vi forvente såpass av Erna og Børge.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.