FILM OM HOLLYWOOD: - Det er en ungdomsskole ganger ti, sier skuespiller Kirsten Stewart. Stewart og Blake Lively spiller i Woody Allens nyeste film. Foto: Scanpix.
FILM OM HOLLYWOOD: - Det er en ungdomsskole ganger ti, sier skuespiller Kirsten Stewart. Stewart og Blake Lively spiller i Woody Allens nyeste film. Foto: Scanpix.Vis mer

Var forelsket i tyve år eldre kvinne

Men det vil ikke Woody Allen (80) lage film om.

CANNES (Dagbladet): I dag åpner Allens nye film «Café Society» Filmfestivalen i Cannes. Der handler det igjen om utroskap, erotiske forviklinger og romantikk mellom yngre kvinner og eldre menn. Dagbladet spør Allen om hvorfor han stadig kommer tilbake til de romantiske situasjonene han gjør.

- Jeg har alltid sett på meg selv som en romantiker, sier Allen.

- Det er ikke sikkert kvinnene i livet mitt har vært enig. Jeg har ikke vært romantisk på Cary Grant-måten, så de ville vel heller si at jeg har vært et romantisk fjols. Jeg romantiserer New York, romantiserer fortiden og romantiserer kjærlighetsforhold. Jeg vokste opp med Hollywood-filmer, og de har hatt sterk innflytelse på meg.

Forelsket i eldre kvinne Allen er kjent for å ha unge, kvinnelige Hollywood-skuespillere som stjerner i filmene sine, der de ofte spiller mot mye eldre menn. På spørsmål om han kunne laget en kjærlighetshistorie mellom en yngre mann og en femti år gammel kvinne, svarer Allen at det er et spørsmål om å ha en god nok idé.

- Men det er ingen vanlig situasjon, og selv har jeg ikke hatt den erfaringen, sier Allen.

- Det vil si, da jeg var 30, var jeg veldig betatt av en femti år gammel kvinne. Hun var vidunderlig og vakker, men hun var gift, og dessuten ville hun ikke tatt i meg med ildtang. Men yngre menn forelsker seg i eldre kvinner hele tiden.

Utroskap og komedie I «Café Society» sier en av skikkelsene at livet er en komedie, skrevet av en sadistisk komedieforfatter.

- Du kan se på det som skjer som komisk, sier Allen.

- En mann bedrar sin kone og gjør alle disse hemmelige avtalene. Det er en slags farse. Men så er det også veldig trist. Kona blir bedratt. Folk lever tomme liv og drømmer om en annen. Når noen går gjennom en krise, hender det de sier at de må le av det, ellers kommer de til å ta livet av seg. De velger å ta et komisk perspektiv på en tilværelse som er trist og farlig og ondskapsfull.

Stewart: - Ungdomsskolen ganger ti Filmen gir et kynisk bilde av Hollywood som delvis deles av skuespillerne, deriblant Kristen Stewart.

Det er utvilsomt en slags opportunistisk feber som dukker opp der, sier Stewart.
Mennesker klorer seg forbi hverandre for å komme seg til toppen. Jeg tror det er slik i de fleste bransjer, men Hollywood har en overfladisk natur som gjør at det blir mer synlig. Det er som en kjip popularitetskonkurranse, det er som ungdomsskolen ganget med ti.

Likevel opplever både Allen og skuespillerne hans at berømmelse har flest fordeler.

Det er veldig nyttig, spesielt for en som jobber frilans i en kreativ bransje. Berømmelse er den mest verdifulle valutaen, selv om det også kan være ukomfortabelt, sier Jesse Eisenberg.

Allen er enig.

Det er store fordeler og store ulemper, men fordelene er klart større, sier han.
Ja, du mister privatlivet ditt og blir plaget av paparazzi. Men dette er ikke livstruende problemer.