DEBATT

Vår gode helse og ryktemakerne

Myten om at ernæringsforskere ikke interesserer seg for sukker er grunnløs.

Foto: Bon Appetit / NTB Scanpix
Foto: Bon Appetit / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Kjetil Rolness har lest en artikkel i The Guardian og setter tingene på plass:

«Fett er ikke farlig». Det er det sukker som er. Dessuten er ernæringsanbefalingene om å redusere mettet fett i kosten en skandale. Tusenvis av mennesker har dødd fordi de har erstattet mettet fett med raffinerte karbohydrater. Videre kan man lese at ernæringsforskere bruker tvilsomme metoder, professor Norum er nedlatende og helseministeren prioriterer feil.

Myter og påstander i en salig blanding.

Mat er personlig. Alle kan noe om mat og mange mener mye. Men det er faglige råd og anbefalinger vi snakker om her. Ingen statlige vedtak eller ernæringspoliti i gatene. Type fett og type karbohydrater står sentralt. Mindre mettet og mer umettet fett i et mer plantebasert kost. Klimavennlig og framtidsrettet. Mindre mineralvann og snop og mer grove kornprodukter. Forenklet, men likevel kunnskapsbasert.

Myten om at ernæringsforskere ikke interesserer seg for sukker er grunnløs. I 2002 utga WHO en rapport hvor inntaket av tilsatt sukker ble anbefalt å være ti prosent av det totale energiinntaket. Det som skjedde deretter burde interessere sosiolog Rolness. Den amerikanske sukkerindustrien lobbet kraftig via den amerikanske regjering, og det ble truet med å stoppe bevilgninger til FN. Matmakt mot kunnskapsbasert ernæring på grunn av en anbefaling om sukker.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer