Var Hamsuns erotiske fantasi om Ylajali grepet ut av luften?

Hamsun som orientalist og sjelevandrer.

DRAGNING MOT ØSTEN: I «Nirvanas bulder» setter Ronald Nystad Rusaanes søkelys på orientalismen i skandinavisk åndsliv, og særlig Knut Hamsuns nyromantiske dragning mot Østens levemåte og livssyn. Her er Hamsun fotografert mens han spaserer i Oslo i 1936. Foto: SCANPIX
DRAGNING MOT ØSTEN: I «Nirvanas bulder» setter Ronald Nystad Rusaanes søkelys på orientalismen i skandinavisk åndsliv, og særlig Knut Hamsuns nyromantiske dragning mot Østens levemåte og livssyn. Her er Hamsun fotografert mens han spaserer i Oslo i 1936. Foto: SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

ANMELDELSE: Litteraturviteren Ronald Nystad Rusaanes setter i studien «Nirvanas bulder» søkelys på orientalismen i skandinavisk åndsliv, sentrert om Knut Hamsuns nyromantiske dragning mot Østens levemåte og livssyn — og mystikk.  Det er viktig å understreke at Rusaanes' framstillingen av orientalismen har lite til felles med Edward W. Saids omstridte verk fra 1978, der den egentlige orientalisme defineres som imperialisme.Ronald Nystad Rusaanes bok er, med hans egne ord, ment som et supplement for å vise orientalismens omfang utenfor den klassiske aksen «nord utbytter sør», ikke minst i forhold til litteraturhistorien og dens estetikk.

Ylajali Rusaanes finner viktige orientalske spor i alle større verk av Hamsun. Han begynner med «Sult» og drømmekvinnen Ylajali, «et navn med en glidende nervøs lyd».

Ylajali er den persiske ministeren Happolatis datter, «en prinsesse som hadde tre hundrede slavinder og lå på et leie av gule roser; hun var det skjønneste væsen jeg hadde sett, jeg hadde Gud straffe mig aldri opplevet maken til syn i hele mit liv! (...). Hun var deilig, hun var syndig søt! Øine som råsilke, armer av rav!»

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer