Var Hannah Ryggen en kommunist?

Det er gode grunner til å møte påstanden kritisk, skriver kurator Øystein Ustvedt.

HANNAH RYGGEN:  Regnes i dag som en av Nordens fremste billedkunstnere fra det tjuende århundre. Født og oppvokst i Malmö. Giftet seg med den norske maleren Hans Ryggen i 1923. Paret bosatte seg på mannens hjemtrakter på Ørlandet. Hun begynte som maler men gikk tidlig inn for å arbeide med billedvev. Bildet viser Ryggen som ung, i arbeid med en av sine første billedvev;  Evas datter  (1922). Foto: Hentet fra utstillingskatalogen/Nasjonalmuseet
HANNAH RYGGEN: Regnes i dag som en av Nordens fremste billedkunstnere fra det tjuende århundre. Født og oppvokst i Malmö. Giftet seg med den norske maleren Hans Ryggen i 1923. Paret bosatte seg på mannens hjemtrakter på Ørlandet. Hun begynte som maler men gikk tidlig inn for å arbeide med billedvev. Bildet viser Ryggen som ung, i arbeid med en av sine første billedvev; Evas datter (1922). Foto: Hentet fra utstillingskatalogen/NasjonalmuseetVis mer

Påstanden om at en av Nordens fremste kunstnere fra det tjuende århundre, Hannah Ryggen, var kommunist er naturligvis ikke tatt ut av luften, men er den sann?

Det hevdes ofte at Hannah Ryggen, som i dag regnes blant Nordens fremste kunstnere fra det tjuende århundre, var kommunist. Som i katalogen til documenta 13 i 2012, og nå sist i forbindelse med Nasjonalmuseets utstilling (Klassekampen, 17.6 og NRK-P2, 25.6).

Spørsmålet om politisk ståsted versus kunstnerisk ytring i tiårene rundt andre verdenskrig er av spesiell interesse.

Fordømte Hamsun

Dels fordi det forteller oss noe om tidens dilemma i brytningen mellom etiske og estetiske valg, dels fordi det virker inn på vår oppfatning av kunstnernes verker. Tenk på tilfellet Knut Hamsun, som Ryggen for øvrig fordømte og latterliggjorde i veven 6. oktober 1942.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

    Du er nå inne på en Dagbladet Pluss-artikkel. Den kan du få tilgang til med et abonnement på Dagbladet Pluss.

    Dagbladet Pluss er enda mer av virkeligheten. Redaksjonen vår jobber hver dag for å gi deg kvalitetsartikler du bare må lese. Vi har satt dagsorden i over 150 år og er stolte av den prisbelønte journalistikken vår. Med et Dagbladet Pluss-abonnement får du både ferske premium artikler hver dag og tilgang til hele arkivet vårt. Det vil si alle avisene helt tilbake til 1869! Les Dagbladet Pluss på alle plattformer - både desktop, mobil og tablet - når du vil, hvor du vil.

4 MÅNEDER*

KUN I MAI 75% rabatt

100 kr

(0,83 kr per dag)

KJØP 4 MÅNEDER*

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

4 MÅNEDER* 100 kr per 4 måneder. 0,83 kr per dag.

Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris (99kr/måned) når perioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

UKE

Prøveperiode*

1 kr

(0,14 kr per dag)

KJØP UKE

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

UKE 1 kr per uke. 0,14 kr per dag.

Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris (55kr/uke) når perioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

MÅNED

99 kr

(3,33 kr per dag)

KJØP MÅNED

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

MÅNED 99 kr per måned. 3,33 kr per dag.

Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

3 MÅNEDER

249 kr

(2,77 kr per dag)

KJØP 3 MÅNEDER

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

3 MÅNEDER 249 kr per 3 måneder. 2,77 kr per dag.

Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

  • Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris.
  • *Fornyes til normalpris etter tilbudsperioden (99kr/måned) (55kr/uke).
  • Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.