HANNAH RYGGEN: Regnes i dag som en av Nordens fremste billedkunstnere fra det tjuende århundre. Født og oppvokst i Malmö. Giftet seg med den norske maleren Hans Ryggen i 1923. Paret bosatte seg på mannens hjemtrakter på Ørlandet. Hun begynte som maler men gikk tidlig inn for å arbeide med billedvev. Bildet viser Ryggen som ung, i arbeid med en av sine første billedvev; Evas datter (1922). Foto: Hentet fra utstillingskatalogen/Nasjonalmuseet
HANNAH RYGGEN: Regnes i dag som en av Nordens fremste billedkunstnere fra det tjuende århundre. Født og oppvokst i Malmö. Giftet seg med den norske maleren Hans Ryggen i 1923. Paret bosatte seg på mannens hjemtrakter på Ørlandet. Hun begynte som maler men gikk tidlig inn for å arbeide med billedvev. Bildet viser Ryggen som ung, i arbeid med en av sine første billedvev; Evas datter (1922). Foto: Hentet fra utstillingskatalogen/NasjonalmuseetVis mer

Var Hannah Ryggen en kommunist?

Det er gode grunner til å møte påstanden kritisk, skriver kurator Øystein Ustvedt.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

Påstanden om at en av Nordens fremste kunstnere fra det tjuende århundre, Hannah Ryggen, var kommunist er naturligvis ikke tatt ut av luften, men er den sann?

Det hevdes ofte at Hannah Ryggen, som i dag regnes blant Nordens fremste kunstnere fra det tjuende århundre, var kommunist. Som i katalogen til documenta 13 i 2012, og nå sist i forbindelse med Nasjonalmuseets utstilling (Klassekampen, 17.6 og NRK-P2, 25.6).

Spørsmålet om politisk ståsted versus kunstnerisk ytring i tiårene rundt andre verdenskrig er av spesiell interesse.

Fordømte Hamsun

Dels fordi det forteller oss noe om tidens dilemma i brytningen mellom etiske og estetiske valg, dels fordi det virker inn på vår oppfatning av kunstnernes verker. Tenk på tilfellet Knut Hamsun, som Ryggen for øvrig fordømte og latterliggjorde i veven 6. oktober 1942.

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

 • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
 • Prisvinnende reportasjer og avsløringer
 • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
 • Tilgang til hele papiravisen og Magasinet PC/Mac, mobil og nettbrett
 • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag
 • *Fornyes automatisk til ordinær pris etter gratisperioden (99 kr/mnd).
 • Alle abonnement fornyes automatisk når perioden utløper, men det er ingen bindingstid.
 • Du kan si det opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.
 • Ved å abonnere på Dagbladet Pluss, godtar du våre kjøps- og bruksvilkår.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Har du allerede abonnement?
Logg inn