OVERLEVELSESGUIDE: Sanna Sarromaa har utgitt en slags håndbok til skilsmissen. Illustrasjonsfoto: NTB SCANPIX / SHUTTERSTOCK
OVERLEVELSESGUIDE: Sanna Sarromaa har utgitt en slags håndbok til skilsmissen. Illustrasjonsfoto: NTB SCANPIX / SHUTTERSTOCK Vis mer

Anmeldelse: Sanna Sarromaa, Skilsmisseboken

Var helt uforberedt på skilsmissen

Sanna Sarromaas skilsmissebok er bemerkelsesverdig åpen, humoristisk, brutal og informativ.

Publisert

«Skilsmisseboken. En overlevelsesguide»

Sanna Sarromaa

5 1 6

Sakprosa

Forlag: Res Publica
Utgivelsesår: 2019

«Nyttige råd til deg som må overleve en skilsmisse.»
Se alle anmeldelser

«Da jeg ble kastet ut av samlivet, var jeg helt uforberedt. Jeg tror ikke jeg hadde googlet på skilsmisse én eneste gang. Jeg visste ingenting. Jeg ønsket at det hadde fantes en bok: «Skilsmisse steg for steg for dem som ikke har planlagt den». Jeg måtte skrive den selv.»

Det fastslår finske Sanna Sarromaa. Hun er historielektor, sosiolog med doktorgrad om kjønnsforskning, forfatter og det en må kalle en frisk samfunnsdebattant. Hun har ertet på seg mange med sin kritikk av latskap i arbeidslivet, norsk middelmådighetskultur og lavt lærepress i norsk skole.

Nå har hun skrevet en guide til å overleve en skilsmisse. I tillegg til hennes egen historie, er boka bygget på intervjuer med 40 skilte kvinner og menn. Hun har snakket med jurister, terapeuter og psykologer. Hun viser til forskning, statistikk, historikk og litteratur. Blant annet mener hun at Monica Isakstuens «Vær snill mot dyrene» burde være obligatorisk skilsmissepensum.

Skilsmisseskam

Sarromaa kaller seg selv en skilsmisseoverlever, og er bemerkelsesverdig åpen når det gjelder sin egen skilsmisse. Til tider kanskje for åpen. Her kunne forlaget med fordel dempet henne litt, for boka hadde ikke blitt dårligere av denn grunn. Det er en brutal historie. Hun skriver at en iskald januarkveld kom ektemannen hjem, la hendene på skuldrene hennes, sa han var glad i henne, men hadde bestemt seg for å skilles. Dagen etter kom hans advokat med en samværsavtale.

I kjærligheten er det ofte slik at den som elsker minst, definerer løpet, fastslår Sarromaa, og mener det sjelden er noe som heter lykkelig skilsmisse. Hun påpeker at ordene som ofte brukes om skilsmisse, det å «gå fra hverandre» eller «bli enige om å skilles», sjelden stemmer. Samme hvor stusslig et forhold er, så er det alltid en som elsker mindre enn den andre. Skammen den andre føler over å bli forlatt gjør likevel at disse personene sjelden sier at de har blitt forlatt eller sveket. Her har Sarromaa selv en rekke morsomme uttrykk, som at hun ble «kastet ut av samlivet» og at hennes ektemann «abdiserte fra ekteskapet».

MOTVILLIG SKILT: Sanna Sarromaa. Foto: RES PUBLICA / SILJE RINDAL
MOTVILLIG SKILT: Sanna Sarromaa. Foto: RES PUBLICA / SILJE RINDAL Vis mer

Verre enn døden

«Døden er brutal, men døden er enklere enn samlivsbrudd», sier en av de intervjuede. Han forteller at en kollega som mistet mannen sin var sykemeldt i halvannet år, mens da han selv ble skilt, fantes det ingen legitimitet for den sorgen. Skilsmissen mangler ritualer og ord, og flere av de intervjuede forteller hvor mye bedre det hadde vært om ektefellen døde.

Det underkommuniserte ved sorgen etter en skilsmisse er desto mer tankevekkende når vi vet at det rammer så mange som 20 000 par hvert år. Det betyr fire av ti inngåtte ekteskap ender i brudd. Dette tallet eksploderte på 60-tallet, og skilsmisseraten øker med brutto nasjonalprodukt. De nordiske landene ligger dermed på topp. Sarromaa viser også til forskning som avslører at skilsmisseraten er forbundet med yrke. Banalt nok er det eksempelvis et faktum at menn med høy utdannelse som jobber i en kvinnedominert sektor, har dobbel så stor sannsynlighet for å bli skilt som de som jobber i en mannsdominert sektor.

Våkner erotisk

Det er forsåvidt ikke så mye nytt i denne boka, men stoffet er ordnet og oversiktlig, og Sarromaa skriver lett og godt og humoristisk. Guiden er også ment forebyggende, siden hun viser hvor mye en skilsmisse koster både økonomisk og følelsesmessig. Her viser hun til at økonomien ofte halveres, alt du må gjøre alene, sorgen over at barna kan være borte halve tiden. Her poengterer hun, som hun gjør gjennom hele boka, at ved en skilsmisse er barna de største ofre, noe en lett kan glemme i føleleskaoset som kan oppstå etter en skilsmisse. Hvert kapitel avsluttes med oppsummeringspunkter, lik fjellvettregler, som «Lytt til erfarne skilsmissefolk», statistiske fakta og punktvise tips til samværsavtaler.

Dette er ikke bare en krisebok. Boka avsluttes med et «Ja, det ordner seg!», og det finnes mange som blir lykkelig etter en skilsmisse. Et eget kapitel er viet dating og roting, og handler om hvordan nyskilte kan gå inn i en intens datingperiode med mange partnere. Mange forteller hvordan de våkner erotisk etter mange år i dvale. Det finnes også gladhistorier. En mann forteller eksempelvis om den nærmest berusende lettelsen han følte da han etter mange år med grubling kom fram til at han ville skilles: «Da jeg endelig var ute av det, ute av hele dritten, så var det bare deilig. Jeg skjønte ikke hvorfor jeg hadde tvilt så lenge», fastslår den lykkelige mannen. Det står for øvrig ingenting om hva kona tenkte.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer