DEBATT

Vår humanitære plikt

I Syria må vi jobbe i områder kontrollert av den Islamske Staten, al-Qaida og det syriske regimet. 50 frivillige har omkommet. Men nødhjelpsarbeidet må fortsette.

I SYRIA: Kronikkforfatter i Homs på jobb for Norges Røde Kors. Etter harde kamper og bombing er store deler av byen ødelagt og forlatt. Foto: Olav A. Saltbones
I SYRIA: Kronikkforfatter i Homs på jobb for Norges Røde Kors. Etter harde kamper og bombing er store deler av byen ødelagt og forlatt. Foto: Olav A. Saltbones Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

422,000 syrere lever i dag i beleirede områder, der forsyninger av mat, vann og medisiner i beste fall er uregelmessig.

Over tre millioner lever under kontroll av den Islamske Staten.

Hundretusener flykter hver eneste måned fra de stadig skiftende frontlinjene i den syriske borgerkrigen. I juli flyktet titusener fra byen Qamishli i nordlige Syria. I april og mai flyktet 75,000 familier fra Idlib by, da denne ble tatt over av al-Qaida og andre opprørsgrupper.

De mest sårbare i Syria befinner seg i områdene der nødhjelpsarbeidet er mest utfordrende.

Hvordan møter vi denne utfordringen som humanitære aktører i Syria i dag? Ved å insistere på upartisk humanitær nødhjelp til de mest sårbare. Og ja, gjennom å drive humanitært arbeid i områder kontrollert av væpnede grupper så vel som det syriske regimet - alle med blod på hendene - for å få tilgang der de mest sårbare befinner seg.

En kollega i Syriske Røde Halvmåne fra Raqqa forteller om hvordan han kommuniserer med hovedkontoret i Damaskus.

- Det beste tidspunktet å ringe til Damaskus er mellom fem og sju på morgenen. Om natten er telefonlinjene blokkerte fordi amerikanske jagerfly er i luften. På dagen er de blokkerte fordi det syriske regimet slipper bomber over byen, og fordi den Islamske Statens folk observerer deg.

Når jeg treffer han i Damaskus spør jeg hvordan han kommer seg fra områder kontrollert av den Islamske Staten ned til hovedstaden:

- Det tar vanligvis to dager, gjennom kontrollposter til flere ulike væpnede grupper. Og veien tilbake til Raqqa er vanskeligere - alt av nødhjelp og utstyr skal inspiseres. Matrasjoner og vanntanker er vanligvis greit. Medisiner sjelden.

Over tre millioner syrere lever under kontroll av den Islamske Staten. I noen områder har Syria Røde Halvmåne og andre humanitære organisasjoner fått instruks om at de må jobbe under den Islamske Statens flagg hvis de skal fortsette sitt humanitære arbeid. De har nektet, blitt erklært uønsket og måttet stoppe det humanitære arbeidet flere steder. Mat og annen nødhjelp har blitt konfiskert.

Men med tillit hos sivilbefolkningen, opparbeidet gjennom fire år med borgerkrig, som en upartisk humanitær organisasjon fortsetter det humanitære arbeidet i Raqqa og andre steder. På landsbygda i Dera?a, i sørlige Syria, har Syria Røde Halvmåne denne våren rehabilitert vannkildene til 125,000 syrere.

Syriske Røde Halvmåne og den Islamske Staten har én ting felles: De opererer begge i det syriske samfunnet. Også de frivillige som utfører humanitært arbeid er en del av sine lokalsamfunn og må forholde seg til dagens virkelighet i Syria. De kjenner selv situasjonen på kroppen, men kjenner også de som er ansvarlige, uavhengig av hvem de jobber for, både på det lokale vannverket og helsestasjonen.

Prosjektområdene i Dera?a er kontrollert av al-Qaida og andre væpnede grupper. Prosjektet støttes av den norske stat og av det norske folk - våre givere i arbeidet som Norges Røde Kors utfører i Syria. Frivillige i Syria Røde Halvmåne krysset daglig frontlinjene mellom det syriske regimet og Al-Qaida for å installere nye vannpumper.

Som humanitær organisasjon ser Røde Kors det som vår plikt å yte nødhjelp til de mest trengende. De mest trengende i Syria bor i Raqqa by. I Dera?a. I områdene nærmest frontlinjene i den syriske borgerkrigen.

Det er også vår plikt å holde våre partnere - det norske folk - informert om hvor vi jobber, til hvem nødhjelpen gis og om utfordringene vi møter hver dag i Syria.

Her er realiteten: I Syria må vi jobbe i områder kontrollert av den Islamske Staten. Av Al Qaida. Det syriske regimet. Vi må risikere livet - 50 frivillige i Syria Røde Halvmåne og Palestina Røde Halvmåne har omkommet. Vi må erkjenne at nødhjelp i Syria er vanskelig og at nødhjelpen også kan ende opp i feil hender. Vi tar risikoen for å oppfylle vår plikt til å nå de mest sårbare.

Den syriske konteksten er av de mest utfordrende Røde Kors og Røde Halvmåne har opplevd. Vi må snakke med væpnede grupper som stater definerer som terroristorganisasjoner. Vi kan ikke garantere for våre frivilliges sikkerhet. Men nødhjelpsarbeidet må fortsette.

De humanitære behovene til de åtte millioner syrerne som er internt fordrevne er elementære - vann, mat, medisiner. Utfordringene med å få nødhjelpen fram er alt annet enn elementære. Men nødhjelpsarbeidet må fortsette.

Syria Røde Halvmåne gir nødhjelp til tre millioner hver måned. I Raqqa. I Dera?a. De trenger vår fortsatte støtte.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer