Var hun kommunist?

FBI fryktet at nasjonalbaben var på veg inn i kommunistsfæren.

NEW YORK (Dagbladet): Det var årets ekteskap i 1956, da skuespilleren og sexbomben, som var blitt skilt fra baseballspilleren Joe DiMaggio, giftet seg med den intellektuelle dramatikeren og forfatteren Arthur Miller.

Paret ble gift i en jødisk seremoni etter at Marilyn Monroe hadde konvertert.

Ekteskapet var et alibi for dramatikeren Arthur Miller som var medlem av kommunistpartiet, står det i et FBI-notat som nyhetsbyrået Associated Press nå har fått frigitt.

Anonyme kilder

En tipser ringte anonymt til ei avis i New York og fortalte at ekteskapet var et cover for Arthur Miller. Ifølge FBI-rapporten var dramatikeren det amerikanske kommunistpartiets kulturelle frontmann og medlem av partiet. Også Hollywoods sexgudinne Marilyn Monroe fikk sitt pass påskrevet av FBI.

Marilyn Monroe var på vei inn i kommunistsfæren, står det i FBI-rapporten.

Notatet er en av de mange fra FBI-arkivene som først ble åpnet etter forfatterens død.

Benektet

KOMMUNISTBABE?: Marilyn Monroe i velkjent positur. FBI skrev i en hemmelig rapport, basert på et anonymt tips, at hun var på veg inn i kommunistsfæren. Foto: AP
KOMMUNISTBABE?: Marilyn Monroe i velkjent positur. FBI skrev i en hemmelig rapport, basert på et anonymt tips, at hun var på veg inn i kommunistsfæren. Foto: AP Vis mer

Arthur Miller ga ut sitt første skuespill i 1944. Allerede da begynte FBI å overvåke dramatikeren.

I den 34 sider lange FBI-rapporten fra 1951 står det at Arthur Miller hadde kontakter med og var medlem av det amerikanske kommunistpartiet.

Arthur Miller sa sjøl at han aldri hadde vært medlem, selv om han i korte perioder i 1940 og 1947 var så nær i sine meninger at det var mulig å tro at han hadde vært medlem.

Arthur Miller var liberal, mot atomvåpen og Vietnamkrigen, og for menneskerettigheter. Allerede i skuespillet «Smeltedigelen» sammenliknet han forfølgelsen av kommunistene under den kalde krigen med hekseprosessene i Salem i det 17. århundre.

Priset av Clinton

Miller ble avhørt av Komitéen for Uamerikanske Aktiviteter, og bedt om å oppgi navn på kommunistforfattere. Han nektet, og ble dømt. Dommen ble seinere opphevet av høyesterett.

Bernhard Nussbaum, president Bill Clintons rådgiver foretok en bakgrunnssjekk av dramatikeren i 1993. Årsaken var at Miller skulle tildeles en pris som skuespillforfatter.

Ved prisutdelingen roste president Clinton dramatikeren for hans sosiale samvittighet og samfunnsengasjement.

ÅRETS KJENDISBRYLLUP: Arthur Miller og filmstjernen Marilyn Monroe giftet seg i 1956.