Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Vår i Antibes

Storbyen Nices rolige lillesøster.

Guide til Antibes og Juan-les-Pins

ANTIBES (Dagbladet): Vi er på markedet i Antibes, Cours Massena. Tidlig vår eller kanskje sein vinter. Fargene frister øyet, de gule mimosaene er allerede i full blomst. Det bugner av oster, urter, olivenoljer, fisk, sjømat, og det lukter av store kasser med krydder. På et hjørne av markedet fristes det med sørfranske nasjonalsnacksen varme socca, mens en dame tilbyr oss å smake på skinka før vi kjøper.

Det gode i liv i Provence appellerer til alle sanser, lukt, smak, og duft.Markedet i Antibes er det eldste på den Franske Rivieraen, og har beholdt alt det opprinnelige, og er ment for innbyggerne sjøl.

Tidlig vår

Antibes er en av byene man ikke bør gå glipp av. En kort togtur med lokaltoget fra Nice, det tar ikke lenger tid enn med lokaltoget fra Oslo til Ski eller Lillestrøm. Alt som finnes i Nice finner du i Antibes, men i mindre målestokk. Det er roligere, fredeligere og frærre turister. I hvert fall på denne tida av året.

Den milde klimaet gjorde Antibes til et kjent vinterreisemål for rike franskmenn allerede før forrige århundreskifte. Forunderlig nok var det få som reiste hit om sommeren. Til tross for at Antibes er den første byen vest for Italia som har ekte sandstrand, ikke rullestein som i Nice og Cap d\'Ail.

Her ligger også Middelhavets eldste og mest kjente thalassoterapi-anlegg, det vil si spa hvor saltvann brukes i behandlingen, og hvor diskresjonen er en selvfølge om hvilke kjendiser som i åras løp har fått orden på livet og rynkene sine her.

Jetsettere

Foto: KIRSTEN BUZZI
Foto: KIRSTEN BUZZI Vis mer

På 20-tallet trakk den amerikanske jernbanearvingen Frank Jay Gould amerikanske jetsettere til Juan-les-Pins. Så kom kunstnerne.

Chaplin og Hemingway har bodd i Juan, Marlene Dietrich Count Basie er andre navn. Forfatteren F. Scott Fitzgerald skrev romanen «Tender is the Night» på hotel Eden Roc. Hotellet skal være det aller flotteste hotellet på den franske Rivieraen, om Hotel Carlton i Cannes og Negresco i Nice kan ha oss unnskyldt.

Stjernemusikere kommer hit, kanskje spiller de ett sett en kveld, mot at de får bo hele uka på den internasjonale jazzfesten i Juan i juli.

Kunstnerby

Picasso har satt sitt preg på Antibes. Han donerte tegninger, trykk, malerier og flere keramikkarbeider til det som skulle bli Antibes største attraksjon, Picasso-museet.I dag er Antibes og Juan-les-Pins vokst sammen til et område. I Antibes ligger gamlebyen med bymuren, gamle kirker, borg og festningen, mens Juan-les-Pins har luksusvillaene, palassene, kasinoet og det heftigste utelivet hele sommeren igjennom.

Luksushavn

Antibes har også Middelhavets største og flotteste luksushavn, Port Vauban.

I alt har byen fem store båthavner. Her ligger luksuscruiserne tett, de største i en slags enorme plastkondomer i vintersesongen.Mange håndverkere i Antibes har som levebrød å vedlikeholde båtluksusen. På brygga ser vi beskjedene lille «Le Piaf», men også cruisere med navn som «Gin og tonic», som kanskje viser at på sjøen kan ofte den økonomiske kapital være høyere enn den kulturelle, for å si det på den måten.

Det gode liv

Likevel er Antibes ingen jet-setby som naboene Cannes og St. Tropez. Her rusler pensjonistdama rundt og lufter hundene på fransk maner, mens ektemannen suser forbi på dagens sykkeltrim. Hos bakeren bruker franskmenn god tid til å kjøpe sitt daglige brød, og i gamlebyen handler de på egne butikker for gåseleverpostei.

«Antibes er den byen langs Rivieraen som best har beholdt sitt særpreg,» sa forfatteren Graham Green. Han slo seg ned i byen og bodde der til sin død i 1991.

På bruktmarkedet står slitne damer og selger slitne ting, enkelte gjør kupp, men det er mest hverdagsting fra vanlige hjem.

Livet går sin late hverdagsgang i Antibes. Mens franskmennene nyter det gode liv med god mat og ikke minst den gode vin fra Provence. Antibes er også et godt utgangspunkt for turer og utflukter innover i Provence, det finnes et kunstmuseum på hvert hjørne. Det finnes knapt den kunstner fra forrige århundre som ikke har tilbrakt dager av sitt liv med å male det vakre lyset i Provence og langs den franske rivieraen.

Vikingene kommer

Skandinavene har fått øyene opp for Antibes. Ikke minst fordi turistkontoret i Antibes er en av de få som satser på nordmenn, dansker og svensker, forteller Christine Aby ved Frankrikes Turistkontor i København.

-  Lavprisflyrutene åpnet den franske rivieraen for nordmenn. Flere har kjøpt bolig i Provence, sier Aby.

I dag er ett av tre fly som lander på den sentrale flyplassen i Nice et lavprisrute. Nå starter SAS Braathens også flyginger til Nice, samtidig som flyselskapet Sterling (som hadde denne lavprisruta først) , nå satser videre vestover med ny rute til Montpellier for norske reiselystne.

GAMLEBYEN: De trange bakgatene og smugene er med på å gjøre Antibes til den best bevarte gamle byen ved Den Franske Rivieraen. Byen han skrive sin historie 2600 år tilbake.
GODT BRUKT: Bruktmarkedet frister.