Var ikke suicidal likevel

Og Salman Rushdie ble heller ikke låst inne i et skap.

(Dagbladet.no): I sommer ble det kjent at den anerkjente forfatteren Salman Rushdie (61) forsøkte å stoppe en bok ført i pennen av den tidligere politimannen Ron Evans.

Politimannen Evans var en del av sikkerhetsteamet rundt Rushdie i kjølvannet av den omstridte boka «Sataniske vers», som kom ut i 1988.

Fatwaen fra den iranske lederen Ayatollah Khomeini året etterpå gjorde at den indiskfødte forfatteren måtte leve under sterk politibeskyttelse i ni år.

Ba om unnskyldning

I boka «On Her Majesty’s Service» tegner eks-politimannen Ron Evans et svært lite flatterende bilde av Rushdie. Evans hevder nemlig at forfatteren var både gjerrig, arrogant, suicidal og gretten i den aktuelle perioden.

«En samling løgner», mente Rushdie, som krevde at boka ble stoppet. Og nå har Ron Evans beklaget seg.

På tirsdag var Salman Rushdie tilstede i Høyesterett i London, der eks-politimannen - via sin rådgivende advokat - ba om unnskyldning for i alt 11 usannheter i den ferske boka. Dette melder den britiske avisa The Independents nettutgave.

Var ikke uhygienisk

Var ikke suicidal likevel

Så var det altså ikke sant likevel: Politimennene låste ikke Rushdie inne i et skap fordi han var for plagsom. Rushdie var ikke uhygienisk i den aktuelle perioden.

Og han var aldri suicidal - og trengte heller ikke oppsyn av en psykiater.

- Dette har vært en uattraktiv affære. Min eneste interesse var å få frem sannheten, sier Rushdie til den samme avisa, som videre melder at forfatteren ikke kommer til å kreve erstatning for usannhetene.

Men forlaget John Blake Publishing, forfatteren Ron Evans og ghost writeren Douglas Thompson må betale Rushdies saksomkostninger på nær 150 000 norske kroner.

I tillegg blir førsteopplaget på 4000 bøker fjernet fra markedet, og to kapitler i boka endret.

FORNØYD: Tidligere i sommer forsøkte Rushdie å stoppe den omstridte boka «On Her Majesty\'s Service». Nå har han fått unnskyldning fra forlag og forfatter. Foto: REUTERS / LUKE MACGREGOR
FORNØYD: Tidligere i sommer forsøkte Rushdie å stoppe den omstridte boka «On Her Majesty\'s Service». Nå har han fått unnskyldning fra forlag og forfatter. Foto: REUTERS / LUKE MACGREGOR Vis mer
HØYESTERETT: Salman Rushdie ankom Høyesterett i London på tirsdag, og seiret på alle punkter.