Vår indre psykopat

Grensen mellom selvrealisering og psykopati er uklar, mener kronikk-forfatteren.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

SELVREALISERING er en populær aktivitet i den moderne, vestlige verden og antas å føre til lykke. Men hvem er det vi egentlig realiserer - vårt indre blomsterbarn eller vår indre psykopat? Selvrealisering og psykopati har faktisk flere likhetstrekk enn man skulle tro.

I en av de mange fjernsynsepisodene om familien Simpson, deltar husmoren Marge på et selvutviklingskurs. Marges sønn Bart, som i andre sammenhenger ville blitt diagnostisert med adferdsvansker, blir av kurslederen utropt til et forbilde for de andre deltagerne. Deltagerne oppfordres til å «gi uttrykk for sitt undertrykte sinne», å «frigjøre sine indre barn» og slutte med å «please» andre. Bart, som ellers blir betraktet som en egoistisk rebell, betegnes av kurslederen som «et emosjonelt sunt individ med en fullt utviklet ego integritet». Alle Springfields innbyggere begynner dermed å oppføre seg som Bart, og byen blir preget av kaos. Ingen gidder å ta ansvar lenger, men lar seg styre av sine barnlige innfall og lyster. Folk begynner å krangle og sloss, og byens samfunnsstruktur er i ferd med å rakne ...

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer