Var Judas forræderen?

Judas Iskariot har gått inn i historien som den store svikeren, forræderen over alle forrædere. Men, som han spør i et dikt av Jens Bjørneboe: «Hva var det hele blitt til uten meg?»

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Hadde ikke Judas kysset sin venn og læremester en påske for snart 2000 år siden, hadde historien definitivt sett annerledes ut. Hans liv og skjebne er tett sammenknyttet med Jesus, og som en skjebnens ironi minnes han i kirken hver søndag når nattverden feires og innstiftelsesordene leses: «I den natt, da vår Herre Jesus Kristus ble forrådt ...»

MEN VAR JUDAS EGENTLIG en forræder? Ordet i den greske grunnteksten som konsekvent oversettes med å forråde i sammenheng med Judas, har en langt mindre ladet valør og oversettes bedre med å overlevere . Paulus bruker det for eksempel om muntlig overlevering. Framstillingen av Judas i evangeliene er ikke entydig. Markus gir oss bare de opplysningene om Judas som er nødvendige for at påskefortellingen skal gå sin gang. Judas Iskariot er en av de tolv nærmeste disiplene til Jesus. Judas går til overprestene, som lenge hadde planlagt å rydde Jesus av veien, og tilbyr seg å overlevere Jesus. Jesus sier han vet hvem som skal overlevere ham under sitt siste måltid med disiplene, men forteller ikke hvem det er. Etter kysset i Getsemane forsvinner Judas ut av fortellingen. Matteus og Lukas bygger videre på Markus, men forstår Judas forskjellig. Matteus gir Judas et motiv for overleveringen. Her blir han provosert over at Jesus lar seg salve med kostbar olje av en kvinne, salven kunne vært solgt og pengene gitt til de fattige.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer