Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Var Karius og Baktus uttrykk for NS-ideologi?

Originalt syn på tannråte og politikk lansert på tampen av Egner-året.

HVEM ER KARIUS OG BAKTUS? Ifølge teaterinstruktør Trond Solberg utviklet Karius og Baktus seg fra å være måpende, mørkehårete og storøyde tanntrolll til å bli de to plageåndene vi kjenner fra Ivo Caprinos dukkefilm.
HVEM ER KARIUS OG BAKTUS? Ifølge teaterinstruktør Trond Solberg utviklet Karius og Baktus seg fra å være måpende, mørkehårete og storøyde tanntrolll til å bli de to plageåndene vi kjenner fra Ivo Caprinos dukkefilm. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Blant alt som er skrevet om Thorbjørn Egner, sto noe av det mest originale i Klassekampen på selve fødselsdagen, tolvte i tolvte 2012. I en interessant artikkel går teaterinstruktør Trond Solberg igjennom utgivelseshistorien til boka «Karius og Baktus» og gjør noen kuriøse observasjoner.

For eksempel at «Karius og Baktus» ble utgitt i sin opprinnelige form i samlingen «Den nye barneboka» (1941), signert Sigurd Winsnes og Thorbjørn Egner.

Egner var den gangen tilknyttet firmaet Høydahl og Ohme, der han hadde kolleger som var markante NS-sympatisører.

I denne første versjonen har begge de undergravende tanntrollene svart, kort hår, stirrende øyne og måpende munner, som Solberg påpeker, til forveksling lik den typen mennesker som i nazi-kretser ble betraktet som mindreverdige.

I tillegg hadde de røde overaller, og hammer (dog ikke sigd), og alle vet hvilken type partier som har rødfargen som symbol.

Solberg konkluderer med at Egner og hans kollega Winsnes «var svært tilpasningsdyktige til NS-regimet». Og videre:

 «I verste fall lagde de barnebøkene på bakgrunn av en ideologisk overbevisning de delte med NS og de tyske okkupantene.»

For å understøtte den siste påstanden, refererer Solberg til en historie i «Barneboka» (1940). Fortellingen handler om Henry Ford, kjent skeptiker til jøder, og røper en «bevisst tillempning av høyreekstrem ideologi til barnelitteratur», ifølge Solberg.

Etter krigen kommer Karius og Baktus som egen bok. I 1949 er Arbeiderpartiets jakt på kommunister i full sving, og nå har Karius og Baktus rødt hår! Egner har nok en gang tilpasset seg de rådende politiske forhold. Seks år seinere har Karius og Baktus henholdsvis svart og rødt hår, altså nøytralisert.

Det Solberg ikke nevner, er Egners fjerde snuoperasjon. Karius og Baktus var jo nå blitt såpass sjarmerende at barna gråt da boka sluttet med at de ble skylt ut i kloakken. De var mer populære enn tannlegen. Egner tegnet straks en ny versjon, der de to vennene seiler omkring på havet i en flåte.

De har altså gått fra å være skadedyr til å bli en slags helter. Utstyrt med det opprørske slagordet: «Ikke gjør som mora de sier!» Kanskje Egner forberedte seg på en tilpasning igjen — til 1960-tallets ungdomsopprør. Karius og Baktus likner jo tross alt litt på hippier.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!