Var Karius og Baktus uttrykk for NS-ideologi?

Originalt syn på tannråte og politikk lansert på tampen av Egner-året.

HVEM ER KARIUS OG BAKTUS? Ifølge teaterinstruktør Trond Solberg utviklet Karius og Baktus seg fra å være måpende, mørkehårete og storøyde tanntrolll til å bli de to plageåndene vi kjenner fra Ivo Caprinos dukkefilm.
HVEM ER KARIUS OG BAKTUS? Ifølge teaterinstruktør Trond Solberg utviklet Karius og Baktus seg fra å være måpende, mørkehårete og storøyde tanntrolll til å bli de to plageåndene vi kjenner fra Ivo Caprinos dukkefilm. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Blant alt som er skrevet om Thorbjørn Egner, sto noe av det mest originale i Klassekampen på selve fødselsdagen, tolvte i tolvte 2012. I en interessant artikkel går teaterinstruktør Trond Solberg igjennom utgivelseshistorien til boka «Karius og Baktus» og gjør noen kuriøse observasjoner.

For eksempel at «Karius og Baktus» ble utgitt i sin opprinnelige form i samlingen «Den nye barneboka» (1941), signert Sigurd Winsnes og Thorbjørn Egner.

Egner var den gangen tilknyttet firmaet Høydahl og Ohme, der han hadde kolleger som var markante NS-sympatisører.

I denne første versjonen har begge de undergravende tanntrollene svart, kort hår, stirrende øyne og måpende munner, som Solberg påpeker, til forveksling lik den typen mennesker som i nazi-kretser ble betraktet som mindreverdige.

I tillegg hadde de røde overaller, og hammer (dog ikke sigd), og alle vet hvilken type partier som har rødfargen som symbol.

Solberg konkluderer med at Egner og hans kollega Winsnes «var svært tilpasningsdyktige til NS-regimet». Og videre:

 «I verste fall lagde de barnebøkene på bakgrunn av en ideologisk overbevisning de delte med NS og de tyske okkupantene.»

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer