Var Kong Arthur på Sunnmøre?

Forskerne er uenige om når han levde, hvor han levde og om han levde. En av dem mener han var på Sunnmøre.

Det eneste forskerne enes om er at dersom han levde, har han lite til felles med den myteomspunne personen det nå er laget storfilm rundt, skriver forskning.no.

Noen forskere tror Arthur levde på slutten av 400-tallet i Wales eller den vestlige delen av England. Andre mener han var en glemt keltisk guddom eller en fiktiv person. Atter andre mener romeren Lucius Artorius Castus på 200-tallet kan ha vært modellen.

Teorien om at Arthur stammer fra Lydia (dagens Tyrkia) i 800 f.Kr. eller Arcadia i Hellas, er ganske ny.

Geoffrey av Monmouth er den som for alvor gjorde Kong Arthur populær da han på 1130-tallet kom med sin "History of the kings of Britain". Han fører kongerekken tilbake til flyktninger fra slaget ved Troja, som historikere tror fant sted omtrent i 1200 f.Kr.

Lokalhistoriker Svein Magnus Grody foreslår at Arthur var på Sunnmøre i Norge på slutten av sitt liv. Her lette han angivelig etter den stjålne "Ringskatten" i hulen Dolshelleren.

Uansett hvordan det nå har hatt seg, så er én ting sikkert: Kong Arthur var, og er fremdeles, salgbar.

<B>IKKE VIRKELIGHETSNÆR: Clive Owen spiller Arthur i filmen som nå går på kino. Men det er diskutabelt hvor mye han har til felles med den historiske personen.